Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Διονύσης Μινέτος*: H Κεφαλονιά δεν έχει ανάγκη ένα Jurassic Park!

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την προσπάθεια του Συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ των κ.κ. Καλαφάτη, Φόρτε, Ζαπάντη και λοιπών παραγόντων οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν ξανά στα πολιτικά πράγματα του νησιού προβάλλοντας μια περιέργως απλοϊκή δικαιολογία. Διατυμπανίζουν ότι επέστρεψαν στην πολιτική σκηνή της «Δημοκρατίας της Κεφαλονιάς» για να περισώσουν ότι απέμεινε από τη τιμή και την υπόληψη του νησιού! Για να καλύψουν ένα κενό με ηθική και πολιτισμική διάσταση κυρίως.
Προς το παρόν, επιλέγουν να συζητούν μόνο με όρους ηθικής και όχι για τα πραγματικά αναπτυξιακά προβλήματα του νησιού αποποιούμενοι τις κραυγαλέες ευθύνες τους και αποφεύγοντας κάθε δυνατότητα ουσιαστικής πολιτική αντιπαράθεσης. Μέσα σε αυτό το σκηνικό της αφθονίας της ηθικολογίας ξεχνούν ότι η ζωή έχει αποδείξει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι εκείνοι.....
που κατεξοχήν ηθικολογούν είναι συχνά οι πιο ανήθικοι.
Αν νομίζουν ότι η ηθική διάσταση των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι το δυνατό τους χαρτί, με γειά τους με χαρά τους.
ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ
Η πρόσφατη Φαρισαϊκή ηθικολογία του κ. Γεράσιμου Φόρτε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και η απολιτική επίθεση εναντίον του κ. Σάββα Σαββαόγλου είναι ένα κλασικό μαυραγορίτικο τέχνασμα το οποίο ο κ. Φόρτες επιστρατεύει για να κρύψει την αλήθεια των προθέσεών του. Σήμερα, βλέπει προδότες και αποστάτες ο κ. Γεράσιμος Φόρτες. Χθες όμως, δεν έβλεπε προδότες και αποστάτες όταν λίγο μετά την αποτυχία του να εκλεγεί Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέβαινε τα σκαλοπάτια της οδού Ρηγίλλης παρέα με το σημερινό Δήμαρχο κ. Παρίση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξασφαλίσει το χρίσμα του υποψήφιου Περιφερειάρχη της Ν.Δ το 2010.
Χθες, δεν έβλεπε αποστάτες και «Εφιάλτες» ο κ. Γεράσιμος Φόρτες, όταν προέτρεπε τους ψηφοφόρους της «Επτανησιακής Αναγέννησης» να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του τότε υποψήφιου Περιφερειάρχη κ. Σπύρου και του τότε υποψήφιου Δημάρχου κ. Παρίση, καταψηφίζοντας αντίστοιχα τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, του κ. Μπεριάτου-Βαλιανάτου και του κ. Κοτσιλίνη.
Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο κ. Γεράσιμος Φόρτες. Το προσωπικό συμφέρον και η προσωπική πορεία και φιλοδοξία πάνω από όλα. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι όλον αυτό τον καιρό ο κ. Φόρτες, για να κρατηθεί στην πολιτική επικαιρότητα, αρθρογραφεί ψάχνοντας να βρει αντιπάλους 100 και πλέον ναυτικά μίλια μακριά από το Αργοστόλι, κάπου στη Κέρκυρα και στα Διαπόντια Νησιά, στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου.
Διότι δεν του επιτρέπεται να αρθρώσει τον παραμικρό αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στο Δήμαρχο κ. Παρίση καθώς για κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να λάβει Ειδική Άδεια από το Δημαρχείο κατόπιν σχετικής, υποχρεωτικά χαρτοσημασμένης αιτήσης σε μια εποχή που τα χαρτόσημα του Ελληνικού Δημοσίου έχουν καταργηθεί.
Για αυτό, μήνες τώρα, παρακολουθούμε το μέγιστο πολιτικό παράδοξο. Ένας άνθρωπος που διεκδικεί το Δήμο Κεφαλονιάς, ο κ. Φόρτες, με «φύλλο συκής» την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου, να αντιπολιτεύεται έναν πολιτικό που βρίσκεται κάπου στις παρυφές της Αδριατικής Θάλασσας, τον κ. Σπύρου. Όταν βρει χαρτόσημα ο κ. Φόρτες, τότε πιθανόν να αντιπολιτευτεί τον κ. Παρίση του οποίου την πολιτική θέση διεκδικούσε μέχρι χθες. Προς το παρόν, ας περιοριστεί στην εκτόξευση Ρουκετών προς την Ερεικούσα και τα άλλα Διαπόντια Νησιά.

ΑΝΕΜΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ
Όταν κάποιος αποφασίζει να συμμετάσχει σε μια Δημοτική Παράταξη, δεν σημαίνει ότι δίνει, και δεν πρέπει να δίνει «Λευκή Επιταγή» στον όποιο επικεφαλή. Διατηρεί το δικαίωμα της γνώμης του, της διαφορετικής θεώρησης των πραγμάτων, της διαφωνίας, της διακοπής της συνεργασίας και της αποχώρησης υπό την προϋπόθεση ότι όλα αυτά γίνονται με πολιτικά κριτήρια, όταν γίνονται και όποτε γίνονται. Όταν όμως, τα κριτήρια των πολιτικών πράξεων έχουν αναφορές στα «αχαρτογράφητα ύδατα» της περιοχής του Υποσυνείδητου τότε κινδυνεύεις να μετατραπείς σε Πολιτικό Ανεμούριο και σε Πολιτικό Ανεμόμυλο, έρμαιο στις ορέξεις του Θεού του Ανέμου, του Αίολου.
Για τον κ. Κώστα Ζαπάντη, σήμερα ο Ιανός έχει δύο κεφάλια. Μόλις προχθές, είχε 4 κεφάλια ένα εκ των οποίων ήταν ο κ. Φόρτες. Αυτές ήταν οι φήμες που διέδιδε μέχρι χθες στο «πολιτικό καφενείο του Σπαθή» στο λιθόστρωτο, στα Δικαστήρια, στους δρόμους του Αργοστολίου. Σήμερα, που το ένα κεφάλι του Ιανού μετακόμισε στο συνδυασμό του κ. Καλαφάτη και είναι συνοδοιπόροι με τον κ. Κώστα Ζαπάντη, έπαψε να είναι κεφάλι του Ιανού.
Τον κ. Μάκη Μεταξά τον εκτιμούσα και συνεχίζω να τον ΕΚΤΙΜΩ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ. Η επιλογή του να στηρίξει το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ του κ Καλαφάτη, είναι πέρα για πέρα σεβαστή. Με θάρρος και παρρησία ανακοίνωσε την πολιτική του προτίμηση την ώρα που άλλοι «κρύβονται στους θάμνους» προσπαθώντας να δουν πια βάρκα προπορεύεται για πηδήσουν μέσα. Άλλωστε, ο κ. Μάκης Μεταξάς είναι μακράν η πλέον εμβληματική προσωπικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κεφαλονιάς. Την εποχή που προσπαθούσε να αξιοποιήσει τους επιφανειακούς υδάτινους πόρους της περιοχής του, κατασκευάζοντας το έργο των Λιμνοδεξαμενών της Αγίας Ειρήνης, δεχόμενος ανελέητο πόλεμο από αυτούς που σήμερα στηρίζει, άλλοι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει Πολιτική Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων. Για παράδειγμα, ο κ. Καλαφάτης και ο κ. Φόρτες, που κάθισαν στο Δημαρχιακό θώκο του Αργοστολίου 16 χρόνια από το 1990 έως το 2006, παρέλαβαν από το Δήμαρχο Μιχάλη Βαγγελάτο το εκπληκτικό έργο της υδρομάστευσης της πηγής «Παπαδάτου» στον Κούταβο από την οποία υδρεύεται το Αργοστόλι με ενάμισι εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερό το χρόνο. 16 ολόκληρα χρόνια δεν μπόρεσαν να βάλουν μια Αφαλάτωση στη Νερομάνα, να πιεί καθαρό νεράκι η πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι και έτσι μέχρι και σήμερα στο δίκτυο του Αργοστολίου κυκλοφορεί υφάλμυρο νερό. Για ποια Γνώση, Εμπειρία και Αποτελεσματικότητα κάνουν λόγω τώρα;
Όταν ο κ. Μάκη Μεταξάς έφτιαχνε τις Λιμνοδεξαμενές της Αγίας Ειρήνης, ο κ. Καλαφάτης και ο κ. Φόρτες, παρέλαβαν από τον Αντώνη Τρίτση και τον Ηλία Μπεριάτο, την πιο έφορη περιοχή του νησιού, την πεδιάδα της Κρανιάς χαρακτηρισμένη ως αγροτική γη με το διάταγμα της ΖΟΕ και άρα απαλλαγμένη από Πολεοδομικές Πιέσεις. Δεν κατάφεραν όμως ποτέ να κάνουν ένα σύγχρονο αρδευτικό έργο, να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους υδάτινους πόρους για να καλλιεργηθεί συστηματικά η περιοχή, για να έχουμε πρωτογενής παραγωγή, για να γίνει η Κρανιά ο «σιτοβολώνας» του Αργοστολίου. Για ποια Γνώση, Εμπειρία και Αποτελεσματικότητα κάνουν λόγω τώρα;
Όμως, ο κ. Μάκης Μεταξάς, στη δήλωση στήριξης προς τον κ. Καλαφάτη, υπέπεσε σε ένα αδικαιολόγητο πολιτικό ατόπημα με τις αναφορές του σε δήθεν «οβιδιακές» μεταμορφώσεις συνεργατών του Δημάρχου κ Παρίση. Υποψιάζομαι (και η πορεία των πραγμάτων μένει θα δείξει) ότι με το πρόσχημα του Αλτρουισμού αλλά ουσιαστικά στην προσπάθεια του να αρχίσει τον δικό του προεκλογικό αγώνα για την διεκδίκηση της Βουλευτικής Έδρας του νησιού, προσπάθησε να ρίξει γέφυρες προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και προς το Δημαρχιακό Μέγαρο, που τον είχε κρεμάσει «στα μανταλάκια» πριν από λίγο καιρό για τις δήθεν πράξεις και παραλήψεις του στον πρώην Δήμο Ελειού-Πρόννων.
Δεν είναι κακό να επιζητείς μια στήριξη από το σημερινό Δήμαρχο, σε μια πιθανή αυριανή προσπάθειά σου να καταλάβεις τη θέση του Βουλευτή του Νησιού. Αντίθετα, είναι πέρα για πέρα θεμιτό να επιζητείς την εύνοια του Δημαρχιακού Μεγάρου και του κ. Παρίση όχι όμως με χτυπήματα «κάτω από τη μέση» απέναντι σε νέους ανθρώπους όπου αν μη τι άλλο, ακόμη και αν διαφωνείς με τις απόψεις τους, στην κοινωνία του Αργοστολίου έχουν καταγραφεί ως τίμια και ηθικά στοιχεία.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, χρειάζεται μια ανασκευή και μια επανόρθωση από την πλευρά του κ. Μάκη Μεταξά, γιατί αυτό το … «κάτω από τη μέση» χτύπημα αγγίζει και όλους εμάς. Αγγίζει εμένα, το Σταύρο Τραυλό, το Δώρυ Λιναδράτο, το Σάββα Σαββαόγλου, το Γιώργο Καβαλιεράτο, και όλους τους άλλους νέους ανθρώπους που μαζευτήκαμε κάτω από την ίδια στέγη, μοιραζόμενοι κοινούς προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον του νησιού μας.
Όλοι εμείς, μαζευτήκαμε για να θέσουμε ενώπιων των συμπολιτών μας μια πολιτική πρόταση και ένα πρόγραμμα που δεν έχουν ξανατεθεί. Μια πολιτική πρόταση με αναφορές και ρίζες στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κεφαλονιάς και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για την αξιοποίηση του συνόλου των ανεξάντλητων δυνατοτήτων του νησιού μας.
Είμαστε εγγυητές αυτής της προσπάθειας και καλούμε τους συμπολίτες μας να μας εμπιστευτούν. Τους καλούμε να θέσουν στο Αρχείο τους Πρωταγωνιστές του Χθες. Η Κεφαλονιά δεν έχει ανάγκη ένα Jurassic Park.

Διονύσης Μινέτος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.