Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Κατά της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑ


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην απόφαση να μην ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που έχει ζητήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.
Για τον λόγο αυτό πρόκειται να γίνει την Τρίτη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 
Αυτό που ανησυχεί την Κουμουνδούρου είναι η... φόρα που έχει πάρει ο Σαμαράς με σκοπό να «καθαρίσει» τη Χρυσή Αυγή και να οδηγήσει τη Βουλή σε 282 βουλευτές. Και μια τέτοια κατάληξη αποτελεί συνταγματική εκτροπή, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουν ακόμη ότι αυτή η ιστορία μπορεί να μην έχει σταματημό, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν στοιχεία που να νομιμοποιούν τέτοιες επικίνδυνες για τη Δημοκρατία παρεμβάσεις, με ανοικτό τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε βιομηχανία... Σε αυτήν τη φάση, το ερώτημα που απασχολεί τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πού το πάει ο Σαμαράς και ο......κλειστός κύκλος των συνεργατών του. 

Δύσκολα μπορεί να τεθεί 
εκτός νόμου η ΧΑ
Απίθανο έως αδύνατο θεωρούν ορισμένοι συνταγματολόγοι το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, σενάριο που επίμονα διακινείται και συντηρείται από κυβερνητικούς και άλλους κύκλους. Απορρίπτουν, μάλιστα, το επιχείρημα ότι την απόφαση μπορεί να τη λάβει ανά πάσα ώρα ο Άρειος Πάγος, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, έστω και σε πρώτο βαθμό. Και τονίζουν ότι δεν αρκούν οι συλλήψεις και η άσκηση διώξεων για μια τόσο κρίσιμη απόφαση, καθώς θα αντιβαίνει στις προβλέψεις του Συντάγματος. Ωστόσο, μέχρι να γίνουν οι δίκες και να υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις θα περάσουν αρκετοί μήνες και φυσικά δεν μπορεί αυτό να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι. Το μόνο που μπορεί να γίνει στη φάση αυτή, από πλευράς κυβέρνησης, είναι να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που να στερεί το δικαίωμα στον Ηλία Κασιδιάρη και τα άλλα στελέχη της οργάνωσης να είναι υποψήφιοι στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις και κάθε άλλο παρά είναι σίγουρο ότι θα περάσει από τη Βουλή. Άλλωστε, στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται σταθερά ένα 30% που διαφωνεί με το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι μια τέτοια απόφαση, αντί να συρρικνώσει, θα αυξήσει την επιρροή του συγκεκριμένου χώρου. Το θέμα αποτέλεσε την αιτία «θερμού επεισοδίου» το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή, όταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή. Οι βουλευτές της οργάνωσης έσπευσαν να επικροτήσουν τα λεγόμενά του, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και προεξόφλησαν ότι δεν θα τολμήσει να παραβιάσει το Σύνταγμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.