Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Με τροπολογία Ν. Σηφουνάκη ΠΑΣΟΚ η «διάσπαση» των μεγάλων νησιωτικών δήμων - Στη προεκλογική «φωτογραφική διάταξη» και το "έκτρωμα" της Κεφαλονιάς!


Κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη», χωρίς να περιλαμβάνεται σ’ αυτό, πάντως, διάταξη για τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών Δήμων, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ.
Οπως διευκρινίστηκε, το σχέδιο νόμου θα τεθεί υπ’ όψιν των αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι και την Τετάρτη και στη συνέχεια το υπουργείο θα το.......
καταθέσει στην Ολομέλεια.
Συμφωνήθηκε, όπως δηλώθηκε χθες, να κατατεθεί τροπολογία για τη διάσπαση των Δήμων από τον βουλευτή κ. Νίκο Σηφουνάκη και άλλους βουλευτές και να αποφανθεί επ’ αυτής η Βουλή.
Ο πρόεδρος, εξάλλου του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος φέρεται να διαβεβαίωσε χθες τον κ. Δημ. Κρεμαστινό ότι δεν πρόκειται για κίνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά μεμονωμένων βουλευτών. Η τροπολογία Σηφουνάκη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή, μόνο αν ο κ. Γ. Μιχελάκης δεν προβλέψει «συνολική ρύθμιση» για τους μεγάλους νησιωτικούς Δήμους, έχει, ως εξής:
Αρθρο… «Σε νήσους, με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες (30.000) μόνιμους κατοίκους και άνω, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (ΦΕΚ 3465/28.12.2012), οι οποίες με βάση το νόμο 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α’-07.06.2010) συνιστούν έναν και μοναδικό δήμο, δύνανται να δημιουργηθούν περισσότεροι του ενός δήμοι – μέχρι τρεις (3) – ύστερα από πρόταση του οικείου δημοτικού συμβουλίου του υφιστάμενου σήμερα ενός δήμου.
Η απόφαση αποστέλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εκδίδει σχετική Υπουργική Απόφαση προσδιορισμού και συγκρότησης των νέων συνιστώμενων δήμων, λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές υπάρχουσες προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή της ΚΕΔΚΕ.»
Επειδή η τροπολογία προϋποθέτει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για «φωτογραφική διάταξη», που εξυπηρετεί επί του παρόντος προεκλογικές ανάγκες των νησιών Λέσβου, Μυτιλήνης και Κεφαλονιάς, εν αναμονή (ενδεχομένως) γενικότερων ρυθμίσεων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εν πάση περιπτώσει την τροπολογία Σηφουνάκη φέρονται να υπογράφουν και άλλοι βουλευτές από μεγάλους νησιωτικούς δήμους της Ρόδου μη εξαιρουμένης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.