Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΕΝΑΚ - ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ


Το περίεργο σκηνικό που στήθηκε και εξελίχθηκε, τουλάχιστον στην Κέρκυρα (12 Μάρτη - ημέρα που περνούσε στη βουλή το νομοσχέδιο για νέες απολύσεις - λουκέτα στο δημόσιο) δεν λειτούργησε υπέρ, λειτούργησε ουσιαστικά σε βάρος των εργαζομένων. Πρωταγωνιστές του, ένα συνονθύλευμα πολιτικάντηδων δήμο - αρχόντων - "εργατο - εργολάβων" κλπ " του Δήμου Κέρκυρας - μαζί και η "λαϊκή συσπείρωση" - (ένα άθροισμα "ενθουσιωδών" πολιτικών - με αυξημένη ενεργητικότητα κατά τις προεκλογικές περιόδους - και πάλι τώρα υποψήφιων αλλά με ανασφάλειες..) που ανήμερα της πανελλαδικής απεργίας με θέμα τις απολύσεις - διαθεσιμότητες - λουκέτα κλπ στον δημόσιο τομέα, θυμήθηκαν και συναποφάσισαν να "κινητοποιηθούν ενάντια στο χαράτσι", λες και δεν υπήρχε άλλος χρόνος, άλλη ημέρα, πριν η μετά, για μια τέτοια κινητοποίηση..Λες και δεν θα μπορούσε να οργανωθεί σωστά, συλλογικά, απο όλους, κοινωνικούς φορείς και κινήσεις, ενωτικά, μια πραγματικά παλαιική κινητοποίηση, γενικότερα και συνολικά ενάντια σε όλα τα εξοντωτικά χαράτσια, μια κινητοποίηση που θα......
έστελνε ένα ισχυρό πραγματικό μήνυμα. 
Η επιλογή αυτή, κρίνεται τελικά,εκ του περιορισμένου αποτελέσματος της, αφού εκεί "οδηγήθηκαν"  σαν κοινό, βασικά απεργοί εργαζόμενοι του Δήμου, που όμως η κυβέρνηση προορίζει τον κλάδο τους σαν κεντρική "δεξαμενή" απολύσεων και έτσι οι απολύσεις αποτελούν και πρέπει να αποτελούν - αντικειμενικά και λογικά, τουλάχιστον την ημέρα της απεργίας - το κεντρικό αντικείμενο του αγώνα τους για εργασία και επιβίωση. Είναι κωμικοτραγικό και χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε μέσα ενημέρωσης παρουσιάστηκε ο Δήμος ακόμα και σαν "διοργανωτής απεργίας" και μάλιστα με θέμα αυτό το χαράτσι (που όμως διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης να εκφράζονται και ριζικά διαφορετικές ανακοινώσεις - εκτιμήσεις σχετικά με τις ευθύνες στο θέμα)  την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ για τις απολύσεις, στην οποία συμμετέχει επίσημα η ΠΟΕ/ΟΤΑ και το τοπικό Σωματείο επίσης..Την ημέρα που το Σωματείο έπρεπε δυνατά και μαζικά να βροντοφωνάξει πως ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ..Το Σωματείο θεωρούμε πως έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει την στάση του και τον ρόλο του, που αυτονόητα πρέπει να είναι η αυτοτελής  εκπροσώπηση των μελών του και των οξυμένων προβλημάτων τους. Σαν "άλλος" απεργιακός φορέας, στο πλαίσιο του σκηνικού, περιγράφεται και αναφέρεται άρον - άρον το σωματείο καθηγητών και τελειώσαμε.. Άλλοι εργαζόμενοι με προβλήματα - άλλοι απεργοί "δεν υπάρχουν"..
Τα γεγονότα αυτά, σε συνδυασμό με την διαμορφωμένη (με συμβολή πολλών) δύσκολη και προβληματική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και μέσα στη βάση των εργαζομένων, αλλά και με τα γεγονότα τις μέρες που πέρασαν και γενικότερα την προηγούμενη περίοδο, με τις πρακτικές των συνδικαλιστικών και πολιτικών ηγεσιών, της διάσπασης, του αποπροσανατολισμού και της υπονόμευσης,υποβάθμισε και συσκότισε το μεγάλο εργατουπαλληλικό πρόβλημα των χιλιάδων απολύσεων - εκτελέσεων εργαζομένων που οδηγούνται στην ανεργία και την απόλυτη εξαθλίωση. Υποβάθμισε τον προσανατολισμό του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στα ξεπουλήματα.Οι πολιτικές ευθύνες για αυτές τις συνειδητές μεθοδεύσεις αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικών φορέων που είτε στέκονται απέναντι στους εργαζόμενους και ενοχλούνται πολιτικά, είτε δεν εμπιστεύονται την δυναμική και την ανάπτυξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, καθώς το "διεκδικούν" εργολαβικά και το επιθυμούν ασφυκτικά ελεγχόμενο, διασπασμένο, περιορισμένο και αδύναμο.. Την ευκολία με την οποία "συνεννοούνται" σε συγκεκριμένες φάσεις, όλοι αυτοί, την έχει εντοπίσει πολλές φορές και ο λαός, μαζί με την ΕΝΑΚ.
 Εμείς θεωρούμε (και έτσι δουλεύουμε) ότι το ταξικό εργατικό κίνημα, με γραμμή ειλικρινούς εργατικής λαικής ενότητας, πρέπει να παλέψει τα δύσκολα θέματα του και τα πολύ μεγάλα εσωτερικά προβλήματα του, με επιμονή, στα σωματεία και στα ΔΣ τους και μέσα στην εργατική βάση,με συγκεκριμένα μέτωπα, με επιχειρήματα και σαφείς στόχους. Τα πολιτικά παιγνίδια επιτηδείων και διαφόρων που ο λαός ονομάζει "παλιές καραβάνες" - οι διακηρύξεις που διαφορετικά τα γράφουν, αλλιώς όμως τα μεθοδεύουν στην πράξη, έχουν και θα έχουν ακόμα περισσότερο απέναντι τους και τον εργαζόμενο λαό και την ΕΝΑΚ. Οι πομπώδεις  "αγωνιστικές" μεγαλοστομίες άνευ περιεχομένου η και με  αντίθετο περιεχόμενο και η πλειοδοσία "επαναστατικών" συνθημάτων, που απλά κρύβουν διάσπαση - σύγχυση - διάλυση - συμβιβασμό, δεν ξεγελούν. Και μόνο στα τέσσερα (4) δύσκολα και κρίσιμα τελευταία χρόνια, τους είδαμε όλους και όλα στην πράξη.. 
Η ΕΝΑΚ εκτιμά πως το εργατικό λαϊκό κίνημα αντίστασης (μαζί και το δημοσιουπαλληλικό) με ενωτική γραμμή, ξεκάθαρα αιτήματα και στόχους, με εργατική συνολική αλληλεγγύη, με αυτοτέλεια, πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα και να δυναμώσει τις εσωτερικές διαδικασίες του, να διεκδικήσει τους στόχους του, χωρίς να ξεχνά ούτε στιγμή τους άνεργους και τους απολυμένους, που αποτελούν τα πρώτα θύματα της εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης και την κοινωνική - ηθική - αγωνιστική και πολιτική βάση του κινήματος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.