Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

"Πρωτοβουλίες και ενέργειες του τοπικού ΤΕΕ σχετικές με τους πρόσφατους σεισμούς"


Κεφαλληνίας και Ιθάκης
Δελτίο τύπου
   Χτες Σάββατο 15-2-14 στο χώρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, συνεδρίασε η γενική συνέλευση του  ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης με μοναδικό θέμα :
"Πρωτοβουλίες και ενέργειες του τοπικού ΤΕΕ σχετικές με τους πρόσφατους σεισμούς"
Η ολομέλεια μετά από διεξοδική συζήτηση θέλει να καταστήσει σαφή στο ευρύ κοινό συγκεκριμένα θέματα:
1) Οι σεισμοί της 26ης Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου 2014 κατέγραψαν τις μεγαλύτερες επιταχύνσεις εδάφους που έχουν ποτέ καταγραφεί απο το εθνικό δίκτυο επιταχυνσιογράφων στον Ευρωπαικό χώρο !

Τα κοντινά επίκεντρα (ακριβώς κάτω απο την χερσόνησο της Παλλικης) και τα μικρά εστιακά βάθη των δυο μεγάλων σεισμών ήταν οι αιτίες των τόσο μεγάλων μέτρησεων.Οι δυο αυτοί σεισμοί ήρθαν να επιβεβαιώσουν και μαθηματικά ποια ειναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης.

2) Τα αποτελέσματα των 2 μεγάλων σεισμών και των 2000 περίπου μικρών και μεγάλων  μετασεισμών μέχρι σήμερα ειναι :
 -εκτεταμένες ζημιές σε οδικά δίκτυα και λιμενικές εγκαταστάσεις και δίκτυα ύδρευσης
 (περιοχή Παλλικης),
-μικροζημιές σε πολύ περιορισμένο αριθμό  κτιρίων κατασκευής μετά το 1985,
-αρκετές σοβαρές ζημιές σε παλαιότερα κτίσματα ειδικά στην Παλλικη,
- περιορισμένης έκτασης ζημιές σε παλαιά δημόσια κτήρια,
- εκτεταμένες ζημιές σε στέγες (Παλλικη),
- ολοκληρωτικές καταστροφές σε οικοσκευές και εξοπλισμούς επαγγ. χώρων ( Παλλική)
- Καμία  απώλεια ζωής ή  σοβαρός τραυματισμός.

3) Η σύγκριση των μετρήσεων των μεγεθών των σεισμών με τα αποτελέσματα και τις ζημιές οδηγούν σε ενα και μοναδικό συμπέρασμα με το οποίο συμφώνησαν ομόφωνα όλοι οι επιστήμονες  που απο την πρώτη στιγμή έσπευσαν στα νησιά:
Η Κεφαλονια και η Ιθάκη άντεξαν και απέδειξαν ότι διαθέτουν ασφαλή και αντισεισμικά κτίρια!
Πολλοί μάλιστα τόνισαν οτι αν οι ίδιοι σεισμοί είχαν σημειωθεί σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή , οι καταστροφές θα ήταν πολλαπλάσιες

4) Τόσο οι ιδιώτες μηχανικοί του νομού που σχεδίασαν, κατασκεύασαν και επέβλεψαν τα σημερινά κτήρια αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί που έλεγξαν τις οικοδομικές άδειες  δέχτηκαν τα συγχαρητήρια όχι μόνο σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας, της πολιτικής  ηγεσίας (πρωθυπουργού , αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργών) αλλά και των κατοίκων-χρηστών των κτιρίων.
Βεβαίως το μεγαλύτερο παράσημο και η μεγαλύτερη ικανοποίηση για την κοινότητα των μηχανικών είναι ο αριθμός μηδέν σε απώλειες ανθρώπινης ζωής μετά τον μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων 60 χρόνων σε πανελλήνιο επίπεδο!

5)Οι πολίτες που καθημερινά δέχονται επιτήδειους, οι οποίοι δεν σέβονται ούτε τον πόνο του ανθρώπου που χάσει το σπίτι του και πριν καν το φαινόμενο κοπάσει και πριν ανακοινωθούν ποιοι κανονισμοί  θα εφαρμοστούν, υπόσχονται επισκευές των κτηρίων σε "συμφέρουσες" τιμές, καλό είναι να μην ξεχάσουν ότι οφείλουν να εμπιστευτούν τον μηχανικό που ζει και εργάζεται εδώ για δυο βασικούς λόγους :
Πρώτον γιατί ο σεισμός απέδειξε την επαγγελματική του κατάρτιση και την αξία του
Δεύτερον γιατί θα τον ξαναδεί και μετά το πέρας των επισκευών στον επόμενο σεισμό !

6) το ΤΕΕ της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ζητά από την πολιτεία τον ΑΜΕΣΟ  ενδελεχή έλεγχο( στατική επάρκεια –εξόδους διαφυγής-πυρασφάλεια ) όλων των σχολικών μονάδων που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα  με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα.

Μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου ο δήμος θα πρέπει να βρει προσωρινή στέγαση για τους μαθητές. Σύντομα το ΤΕΕ θα υποδείξει και τους χώρους που θα μπορούσαν να υποδεχτούν τα νέα σχολεία.
Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει το ελάχιστο το οποίο είναι ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003)
Το ΤΕΕ καλεί σε συστράτευση για την επίτευξη αυτού του στόχου ΟΛΟΥΣ όσους  δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης !


Επίσης οι δράσεις μας από εδώ και πέρα θα αφορούν στα εξής:
α) Το ΤΕΕ δρομολογεί τις εξελίξεις για αλλαγή των όρων δόμησης της Κεφαλονιάς και των μορφολογικών στοιχείων των κτηρίων σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ .

β) σε συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ θα ζητηθεί η εκπλήρωση ενός παγίου αιτήματος των μηχανικών , η δημιουργία Μητρώου Πιστοποιημένων Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων. Ο σεισμός έδειξε ότι οι αστοχίες ειδικά σε νέες κατασκευές έγιναν σε τμήματα που δεν κατασκευαστικά σύμφωνα με την μελέτη του μηχανικού.

γ) Σύσσωμο  το  ΤΕΕ (Κεντρικό ΤΕΕ- Τμήμα Δυτικής Ελλάδος-Τμήμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης) που από την πρώτη στιγμή με τους εθελοντές μηχανικούς του βρέθηκε κοντά στον δοκιμαζόμενο λαό της Κεφαλονιάς , θα συνεχίσει να προσφέρει ότι περισσότερο μπορεί για να βοηθήσει τον απλό πολίτη να αισθάνεται και να ζει πιο ασφαλής !

δ) Ζητήθηκε ήδη από τον Υπουργό Παιδείας η δημιουργία τμήματος στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σχετικού με την αποκατάσταση κτηρίων από σεισμό αλλά και διεθνούς  σεισμολογικού  κέντρου με την ονομασία «Τάκης Παυλάτος».  
 Αργοστόλι 16/2/2014,
 ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης 

Σταύρος Τραυλός

Πρόεδρος ΝΕ ΤΕΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.