Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Κατασχετήρια για δεκάδες οφειλέτες έφτασαν και στη Ζάκυνθο


Σε εφαρμογή μπήκαν με τον καινούργιο νόμο οι διατάξεις του νόμου που αφορούν την κατάσχεση κινητων και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, όσων εμφανιζουν χρέη προς το δημόσιο από διάφορες αιτίες.
Το θέμα πλέον κινείται από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα κατασχετήρια σε οφειλέτες του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφρίες από το τέλος της περασμένης εβδομαδας έφτασαν και στη Ζάκυνθο δεκάδες κατασχετήρια τα οποία παραδόθηκαν σε δικαστικούς επιμελητές προκειμένου οι τελευταίοι να τα επιδώσουν....στους άμεσα θιγόμενους.
Πρόκειται για μια εξαρετικά επωδυνη διαδικασία που βασίζεται σε διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 48 του πολυνομοσχεδίου, η οποια προβλέπει ότι η φορολογική διοίκηση, όταν θεωρεί ότι επίκειται κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, θα μπορεί να επιβάλει, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, καθώς επίσης και των απαιτήσεών του είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.
Ουσιαστικά η εφορία αποκτά το δικαίωμα να προχωρεί σε κατασχέσεις-εξπρές για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις απαιτήσεις των φορολογουμένων σε χέρια τρίτων για φόρους και λοιπά δημόσια έσοδα, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής δεν έχουν καν λήξει. Με την ίδια διάταξη, προβλέπεται επίσης ότι η συντηρητική κατάσχεση θα μετατρέπεται αυτόματα σε αναγκαστική, από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.