Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Χαροκόπου 2 & Λεωφ. Συγγρού 196
176 71 Καλλιθέα, Αθήνα
Tηλ. : 210 9545000   Φαξ: 210 3615634
Ιστοσελίδαhttp://www.anexartitoiellines.gr
Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΤ
Καταψήφισαν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ το νομοσχέδιο «απλούστευση 

διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ και λοιπές διατάξεις» τόσο κατά τη συζήτηση που έγινε την Τρίτη 30/7/2013 επί της αρχής, όσο και κατά τη συζήτηση που.......
ακολούθησε επί των άρθρων την Τετάρτη 31/7/2013.
Όπως επεσήμανε η ειδική αγορήτρια επί του νομοσχεδίου, υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Τουρισμού, βουλευτής Α’ Αθηνών Έλενα Κουντουρά «το σχέδιο νόμου δεν έχει όραμα, δεν είναι ισορροπημένο, δεν είναι αναπτυξιακό και δεν έχει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική». Παρατήρησε συγκεκριμένα ότι πρώτον, «οι ρυθμίσεις που αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν παλαιότερες νομοθετικές διατάξεις, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις παρούσες ανάγκες και απαιτήσεις, προκειμένου να αποτελέσει ο τουρισμός αιχμή του δόρατος στη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη», δεύτερον ότι «πριμοδοτούνται μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι περιβαλλοντικές μελέτες, οι ανάγκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ υποβαθμίζονται οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις» και τρίτον, ότι «αποδυναμώνεται και απαξιώνεται ο ΕΟΤ».

Η ειδική αγορήτρια και Τομεάρχης Τουρισμού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ υπογράμμισε ότι με τα πρώτα 13 άρθρα γίνεται μία απλούστευση διαδικασιών η οποία κινείται στη λογική του «δώστα όλα» στην πολύ μεγάλη επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα να αδικούνται οι μεσαίες και οι μικρές τουριστικές-ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της προστασίας των ιστορικών-αρχαιολογικών χώρων, των δασικών εκτάσεων, ακόμη και των περιοχών Natura, στο βαθμό που συνδέονται με τους πολύ μεγάλους τουριστικούς υποδοχείς, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, καθώς το νομοσχέδιο περιελάμβανε κάποιες αναφορές περί «συμβατότητας» μαζί με κάποιες παραπομπές σε παλιότερες νομοθεσίες, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης η κ. Κουντουρά παρατήρησε ότι επιτρέποντας στις πολύ μεγάλες τουριστικές επενδύσεις να φιλοξενούν όλες τις υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες ενός τουρίστα, χωρίς καμιά σχεδόν εξαίρεση, δεν αφήνεται καμιά δυνατότητα να περάσει το τουριστικό εισόδημα προς τις τοπικές επιχειρήσεις, τις τοπικές Οικονομίες και την τοπική απασχόληση και αποθεώνεται η λογική του «all inclusive». Η αγορήτρια των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ετέθη επίσης κατά της εκμίσθωσης και πώλησης κατοικίας εντός ενός ξενοδοχείου, κάνοντας λόγο για δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού εφόσον ο ξενοδόχος έχει ήδη κάνει προηγουμένως εκμετάλλευση κάποιων επενδυτικών-επιχειρηματικών προνομίων (επιδοτήσεις, τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών κ.α.), εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ελευθερία που δίνεται στους ΠΟΤΑ να προβαίνουν σε τεχνικές παρεμβάσεις πάνω στη φύση με σκοπό τη λειτουργική ενοποίησή τους, ενώ τόνισε τη γενικότερη ανάγκη προστασίας ιστορικών-αρχαιολογικών χώρων και του φυσικού περιβάλλοντος, διότι αυτά είναι που έλκουν στην Ελλάδα τον ξένο τουρίστα σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει.

Η κ. Κουντουρά στάθηκε επίσης στο θέμα της φέρουσας ικανότητας που έχουν τα νησιά μας ως προς το είδος και το μέγεθος ανάπτυξης τουριστικών επενδύσεων πάνω σε αυτά, ενώ προς ενίσχυση των θέσεων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για όλα αυτά, επικαλέστηκε (και κατέθεσε στα πρακτικά) τις απόψεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων, ενός μεγάλου αριθμού δημάρχων από τα νησιά κ.ο.κ. Κριτική άσκησε και ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου που επιτρέπουν τεχνικές παρεμβάσεις σχετικά με βοηθητικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στον αιγιαλό και εντός της θάλασσας, ενώ για το θέμα της μετατροπής ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας σε ξενώνες φιλοξενίας νεολαίων, ήγειρε το ζήτημα της τεράστιας εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης στα σημεία της Αθήνας που βρίσκονται αυτά τα ξενοδοχεία.

Σε όλη τη διάρκεια των παρεμβάσεών της στις συζητήσεις τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων του νομοσχεδίου, η ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τόνισε πόσο ετεροβαρές ενάντια στις μεσαίες και μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι το νομοσχέδιο, καθώς όχι μόνο δεν προβλέπει καμιά μέριμνα ενίσχυσής τους, αλλά τα σπρώχνει να γίνουν μέλη ξενοδοχειακών αλυσίδων υπό μία μεγάλη επενδυτική ομπρέλα, με κίνδυνο όχι μόνο να αφομοιωθούν και να αφανιστούν, αλλά επιπλέον να χαθεί και ο χαρακτήρας της τοπικής παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας σε μικρότερα καταλύματα και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ως προς την δήθεν αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, η κ. Κουντουρά στηλίτευσε την επιλογή του Υπουργείου να πάρει από τον Οργανισμό τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων άνω των 300 κλινών, επισημαίνοντας ότι είτε το Υπουργείο σπάει την επιχειρηματικότητα σε δύο κομμάτια, την μεγάλη επιχειρηματικότητα την οποία κρατάει το ίδιο και τη μικρή επιχειρηματικότητα την οποία αφήνει στον ΕΟΤ υποβιβάζοντάς τον, είτε θέλει να θέσει υπό την αιγίδα του εκείνες τις επιχειρήσεις που από πίσω τους υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα. Παρατήρησε ακόμη ότι στις περιπτώσεις αδειοδότησης των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, το Υπουργείο εμφανίζεται ως ελέγχον και ελεγχόμενος, πράγμα το οποίο δημιουργεί ηθικό και πολιτικό ασυμβίβαστο.

Η ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ετέθη επίσης κατά της πρόσληψης επιτόπιων τουριστικών ακολούθων εκεί όπου δεν υπάρχουν γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, αναφέροντας ότι υπάρχει πλούσιο στελεχιακό δυναμικό σε ΕΟΤ και Υπουργείο για να αναλάβει αυτές τις θέσεις, ενώ με παραδείγματα απέδειξε πόσο εσφαλμένες είναι οι επιλογές του Υπουργείου ως προς ποια γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό θα μείνουν τελικώς ανοικτά. Ως χαρακτηριστικότερη περίπτωση η κ. Κουντουρά ανέφερε την επιλογή του υπουργείου να κλείσει το γραφείο ΕΟΤ στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα ολόκληρης της Ευρώπης, το οποίο είχε μηδενικά έξοδα λειτουργίας και να αφήσει ανοικτό το ακριβό σε νοίκια και έξοδα γραφείο στο Άμστερνταμ, ορίζοντάς το μάλιστα ως γραφείο αρμόδιο για την περιοχή Be.Ne.Lux.

Κριτική άσκησε η κ. Κουντουρά και ως προς την επιλογή του Υπουργείου να κλείσει οριστικά τον ΟΤΕΚ απορροφώντας την Τουριστική Εκπαίδευση σε διεύθυνση του Υπουργείου χωρίς να διαφαίνεται κανένα συγκεκριμένο σχέδιο ως προς το μέλλον της, ενώ τόνισε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητούν την ανωτατοποίηση της Τουριστικής Εκπαίδευσης όπως απαιτούν άλλωστε και οι τουριστικές μας ανάγκες.

Επιπλέον η κ. Κουντουρά τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου, καυτηρίασε το γεγονός ότι με τις αποφάσεις του το Υπουργείο αποψιλώνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα έσοδα που ελάμβαναν από τις τουριστικές επενδύσεις, με μείωση του ποσοστού από 2% σε 0,5%, ενώ ετέθη ενάντια στο ξεπούλημα όλων των τουριστικών υποδομών (λιμάνια, μαρίνες, ιαματικά λουτρά κ.α.) μέσω ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπεται μέσα από το άρθρο 42.

Η Τομεάρχης Τουρισμού και ειδική αγορήτρια επί του νομοσχεδίου παρουσίασε τις προτάσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • Δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου.
  • ΦΠΑ 5% στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, για να είμαστε ανταγωνιστικοί.
  • Χαμηλότερα τέλη και φόρους στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, πράγμα το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε με την επαναδιαπραγμάτευση της σχετικής σύμβασης, όπως επίσης να φύγει και ο επαχθής όρος για απαγόρευση άλλου αεροδρομίου στα εκατό χιλιόμετρα.
  • Δυνατότερο άνοιγμα προς νέες μεγάλες αγορές σε τρίτες χώρες, που σημαίνει άμεση κατάργηση της γραφειοκρατίας και έγκριση βίζας εκτός Σένγκεν.
  • Πέρα από το «ήλιος και θάλασσα», που εμείς καθόλου δεν υποτιμούμε, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δώδεκα μήνες το χρόνο, με ένα κεντρικό σχέδιο πολυθεματικότητας, προκειμένου να αυξηθεί η χρονική διάρκεια και ο όγκος εισροής τουριστικού εισοδήματος και να τονωθεί περαιτέρω η απασχόληση.
  • Πολιτικές προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, αλλά με παράλληλη στήριξη και διαφύλαξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
  • Συστηματική και έγκαιρη προβολή προς τις διεθνείς τουριστικές αγορές.
  • Αναβάθμιση και ανωτατοποίηση της επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης.
  • Κεντρική διακυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία, η αυτοδιοίκηση, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι, οι ιδιώτες κ.λπ., να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, να συντονιστούν και να συνεννοηθούν και να βρουν κοινό πεδίο δράσης και λειτουργίας, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα, όπως, για παράδειγμα, απεργίες υπαλλήλων στα μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, έως και στην Ακρόπολη, πάνω σε περίοδο αιχμής.
  • Το κράτος να είναι ο ρυθμιστής που θα βάζει κίνητρα, πλαίσια και κανόνες για υγιή ανταγωνιστικότητα και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη και όχι να επιστρέφει στο συγκεντρωτισμό εξουσιών και στη γραφειοκρατία.
  • Αξιοποίηση των θετικών σημείων και της τεράστιας εμπειρίας του ΕΟΤ, ώστε να μεταβληθεί σε ένα σύγχρονο εφαλτήριο για τον τουρισμό μας.
  • Απεξάρτηση ειδικά της τουριστικής μας πολιτικής από τα μνημόνια. Παράδειγμα: Οι ξενοδόχοι μας αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι προμηθευτές τους τους ζητούν να πληρώσουν με μετρητά και την ίδια ώρα οι tour operators όχι μόνο τους έχουν επιβάλει εξευτελιστικές τιμές στα πακέτα, αλλά καθυστερούν και να τους πληρώσουν.

Κλείνοντας την ομιλία της επί της αρχής, η κ. Κουντουρά περιέγραψε ποιοι είναι οι κεντρικοί πολιτικοί λόγοι που οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ψήφισαν κατά. Είπε συγκεκριμένα:

«Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα όσα εμείς έχουμε προτείνει, αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει όραμα. Δεν είναι ούτε αναπτυξιακό, ούτε ισορροπημένο, αλλά ούτε και δίκαιο. Προάγει μονομερή συμφέροντα και επιδιώξεις, δεν διασφαλίζει ούτε σχέδιο, ούτε προοπτική, ούτε βιωσιμότητα για τον ελληνικό τουρισμό και ενώ το ζητούμενο σήμερα είναι η πολιτική και οργανωτική αποκέντρωση, δημιουργείται ένα υπέρ-Υπουργείο γεμάτο υπέρ-εξουσίες για τον υπέρ-Υπουργό.

Είναι τόσο ελλιπές αυτό το νομοσχέδιο που και η κυρία Υπουργός στη δεύτερη ανάγνωση στην τελευταία Επιτροπή αναγκάστηκε να πει ότι είναι μέρος της εθνικής τουριστικής στρατηγικής και όχι ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο εθνικής τουριστικής ανάπτυξης. Είναι τόσο ελλιπές το νομοσχέδιο όσο και η εκπροσώπηση των θεσμικών φορέων στην Επιτροπή, από την ακρόαση στην οποία αποκλείστηκαν πεισματικά οι εργαζόμενοι του ΕΟΤ, να μη μας πουν τι συνέπειες θα είχε η αποψίλωσή του, οι δήμοι, που χάνουν απίστευτα εισοδήματα και άλλοι. Είναι τόσο πρόχειρο όσο και η απόφαση να ανακοινωθεί η πειραματική, μάλιστα, μείωση του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, τη στιγμή που η θερινή περίοδος βαίνει προς το τέλος και εγκαλούν τους επιχειρηματίες να είναι αυτοί οι οποίοι θα το κάνουν να επιτύχει, λες και είναι στο χέρι τους».

Επισυνάπτονται σε μορφή αρχείου PDF οι δύο ομιλίες της Υπεύθυνης Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Τουρισμού, ειδικής αγορήτριας επί του νομοσχεδίου, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.