Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΗ

άρθρο των Μάριου Άνθη - Νίκου Μάνδυλα (μελών της ΣΕ της ΕΡΓ.Α.Κ )
Το  ενδιαφέρον των διαφόρων ξένων κέντρων και συμφερόντων για τις ενεργειακές δυνατότητες και τον ενεργειακό πλούτο της χώρας μας, είναι σταθερό και διαρκώς αυξημένο..Η μεθόδευση για ιδιωτικοποίηση  - ξεπούλημα της ΔΕΗ εξελίσσεται ασταμάτητα..Στις προβλέψεις και διατάξεις των μνημονίων η "απελευθέρωση της ενέργειας" αποτελεί διαρκές ζητούμενο..Και στη νέα έλευση του γνωστού κλιμακίου της Τρόικα στην πατρίδα μας, το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των "πιέσεων" και απαιτήσεων.. Θα θέσουμε, με αυτό το σημείωμα, ορισμένα από τα στοιχεία και κάποιες από τις πλευρές αυτού του κρίσιμου - από....... πολλές απόψεις - θέματος. Η Γερμανία μετά το ατύχημα του Πυρηνικού Εργοστασίου στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε ότι στην επόμενη δεκαετία θα κλείσουν όλα τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στο έδαφος της, ενώ η εξάρτηση σε φυσικό Αέριο από την Ρωσία είναι ένα μεγάλο "αγκάθι" για την Γερμανική ενεργειακή αυτάρκεια...
Σειρά στοιχείων επιβεβαιώνουν  ότι η Γερμάνια, όπως και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, “διψάει” για ενεργειακά αποθέματα και δραστηριοποιείται έντονα σε αυτό το πεδίο..
Είναι γνωστό ότι η φθηνότερη ενέργεια παράγεται από τα Υδροηλεκτρικά (Υ/Η) κι από τον λιγνίτη. Τα φωτοβολταϊκά ( Φ/Β ) κι οι Ανεμογεννήτριες (Α/Γ ) αν και “καθαρά” όπως συνηθίζουν να τα λένε,  εκτός από πανάκριβα, είναι αδύνατον να αντικαταστήσουν της άλλες μορφές παραγωγής. Λειτουργούν  μόνο σαν συμπληρωματικές (πχ Φ/Β μόνο λίγες ώρες της ημέρας). Οι επισημάνσεις αυτές εξηγούν - ερμηνεύουν πολλά σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην εξαρτημένη χώρα μας, με τις μνημονιακές πολιτικές και εντολές στον χώρο της ενέργειας γενικότερα και της ΔΕΗ ειδικότερα.
Έχουμε λοιπόν την εξής κατάσταση:
1) Για ένα “περίεργο” λόγο τα Υ/Η στο λογαριασμό της ΔΕΗ  δεν αναφέρονται ως ΑΠΕ, ενώ πρόκειται για μια “καθαρή” από ρύπους ενέργεια ! Εδώ έχουμε ως "άλλοθι" μια επίκληση της "διεθνούς πρακτικής"..
2) Η Ελλάδα (μαζί με το Κόσοβο), διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, του πάμφθηνου λιγνίτη. Εν μέσω της κρίσης, λοιπόν, η ΡΑΕ τοποθετεί «τέλος δικαιωμάτων εξόρυξης/χρήσης λιγνίτη (royalties)» ! Δηλαδή η ΔΕΗ να πληρώνει φόρο (στον εαυτό της;) λόγω του  “προνόμιου” της, που είναι ότι διαθέτει η Ελλάδα λιγνίτη ! Η πρόφαση που χρησιμοποιείται είναι πως το έσοδο από το «τέλος δικαιωμάτων εξόρυξης/χρήσης λιγνίτη» "αξιοποιείται" για να καλύπτει το τέλος ΑΠΕ ! Όλο αυτό διαμορφώνει μια αδιανόητη κατάσταση..Δηλαδή ΑΝΤΊ  ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΎΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΟΡΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΚΑΙ (ΕΝ ΜΕΡΕΙ) ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΑΠΕ ! 
3) Oι πανάκριβες ΑΠΕ κι η εμμονή στις πολιτικές της λεγόμενης “Πράσινης Ανάπτυξης” και - μάλιστα - σε αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε, το μόνο που κατάφερε είναι η ΛΑΓΗΕ να έχει ζημιές, σε λίγους μήνες, ύψους 300.000.000,00€ που πρέπει τώρα να “μπαλώσουν” με αύξηση τιμών και φόρο λιγνίτη ! Αδιανόητα πράγματα….ή bussiness τύπου Υποβρυχίων…!
4) Φόρο εκπομπής…αερίων  Μια ακόμα αδιανόητη επινόηση, μια επινόηση του "αέρα"…Κι όμως, πληρώνουμε αέρα ! Πρόκειται για το “ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων” (ΕΤΜΕΑΡ) που υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούσε τις ΑΠΕ, με την πρόφαση ότι θα μειωθούν οι ρύποι ! Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουάριος 2009 – Απρίλιος 2012, ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωσε συνολικά 336,1 εκατομμύρια Ευρώ, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο Τέλος Α.Π.Ε. ή Τέλος Μείωσης Εκπομπών. Από το ποσό αυτό, μόνο το 40% ή 134,4 εκατομμύρια Ευρώ αξιοποιήθηκε, πράγματι, υπέρ των Α.Π.Ε. ενώ τα υπόλοιπα 201,7 εκατομμύρια Ευρώ επιδότησαν την προμήθεια του ρεύματος. 
5) Ακριβότερο Ρεύμα για…επενδύσεις. Το σκεπτικό είναι απλό. Όπως μας λένε ότι οι μισθοί πρέπει να χαμηλώσουν για να είμαστε "ανταγωνιστικοί", εδώ είναι ακριβώς…το αντίθετο! Η ΔΕΗ είναι τόσο ανταγωνιστική, με τέτοιες δυνατότητες, που μπορεί να "σαρώσει" τους βορειοευρωπαίους. Αλλά η Τρόικα το "εκτίμησε" και προέκρινε κάτι διαφορετικό.. Ακριβαίνει το Τιμολόγιο, ώστε αντί να εξάγουμε ενέργεια, να μπορούν να έρθουν αυτοί και να πουλάνε φθηνότερα σε εμάς. Εδώ δεν πρόκειται για υπερβολές και παραλογισμούς αλλά για πράγματα που συμβαίνουν..Ας δούμε π.χ.  τι έκαναν οι δυο εταιρείες, που φαλίρισαν πριν από μερικούς μήνες. Η ΔΕΗ ακρίβυνε πχ από τα 10€ στα 20€, οι “πονηροί” νοίκιασαν μια γκαρσονιέρα με μια τηλεφωνήτρια, αγόραζαν Ρεύμα χονδρική στα 15€ πουλούσαν “ανταγωνιστικά” 18€ κι ήταν όλοι… ευχαριστημένοι. Αλλά οι Γύπες της Γερμανίας δεν ήρθαν για τους πάρουν τη δουλειά μερικοί "ασήμαντοι καταφερτζήδες" και τους έκλεισαν. “Επενδύσεις” πιθανά θα έρθουν, αλλά όχι για εμάς.
Το θέμα  του λιγνίτη και των αέριων ρύπων το έχει αναλύσει ικανοποιητικά αρκετοί, απλώς ας κάνουμε μια επιπλέον μια αναφορά για προβληματισμό..
Ο λιγνίτης παράγει κυρίως CO2 . Το CO2 είναι βασικό συστατικό της ζωής, χωρίς αυτό δεν υπάρχει φωτοσύνθεση κι άρα ζωή στο πλανήτη.
Οι άνθρωποι εκπνέουν CO2 ! Το λέμε ψύχω, αναπνέω !
Φυσικά η υπερπαραγωγή προκαλεί επιβάρυνση, αλλά όχι μη αντιστρέψιμη, άλλωστε υπάρχουν νέες τεχνολογίες (ηλεκτροστατικά φίλτρα) αλλά κι η κλασσική, ορθή και διαχρονική διαδικασία…Η δενδροφύτευση και προστασία των δασών, του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πράγματα δηλαδή που οι ιθύνοντες της πολιτικό - οικονομικής εξουσίας επικαλούνται μόνο προσχηματικά, ενώ ουσιαστικά τα εμπορεύονται, τα εκμεταλλεύονται, τα καταστρέφουν..
Πρώτα λοιπόν “δαιμονοποίησαν” το CO2 με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο δεν τους…απέδωσε και το άλλαξαν σε…κλιματική αλλαγή και μετά αποφάσισαν ότι οι χώρες που “παράγουν” (πχ Ευρωπαϊκές) πρέπει να πληρώνουν τον “αέρα κοπανιστό” σε χώρες που δεν παράγουν (πχ Αφρική)
Κατά σύμπτωση οι Χώρες που δεν παράγουν CO2 χρωστάνε στις "Αγορές" και τα λεφτά καταλήγουν εκεί από όπου ξεκίνησαν….
Συμπέρασμα
Η ΔΕΗ, με αυτές τις πολιτικές και επιλογές που της έχουν επιβάλει, θα έχει τόσες ζημίες, που όχι μόνον θα έρθουν να πουλάνε στα γίδια ρεύμα, αλλά θα βάλουν χέρι στις πηγές (Αέριο κατά Deutche Bank, λιγνίτη, Πετρέλαιο, Ήλιος) για το μεταπωλούν στο εξωτερικό με κέρδος στις off-shore ενώ η ΔΕΗ σχεδιάζουν να  πωληθεί με συμβολική αντίτιμο, λέγεται περίπου στο 1 δις όταν μόνο ένα εργοστάσιο κοστίζει 2-3 δις !
Έχουμε μια επιλογή. Επιλογή αφύπνισης, αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.