Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΕΛΜΕ-ΚΙ: "Να μην κλείσει το καφενείο της καμπάνας"


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Υπόθεση όλου του λαού:
Να μην κλείσει το καφενείο της καμπάνας
Να μην πεταχτούν στο δρόμο οι άνθρωποι με ψυχοκοινωνικά ή άλλα ειδικά προβλήματα
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο κλείσιμο του καφενείου της καμπάνας και στον τερματισμό της χρήσης του από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. «Ρότα». Οι συμπολίτες μας με ψυχοκοινωνικά ή άλλα ειδικά προβλήματα, που συμμετείχαν στη λειτουργία του καφενείου, έκαναν τεράστια βήματα κοινωνικής ένταξης. Η προσπάθειά τους δυναμιτίζεται και επιστρέφουμε στο παρελθόν. Για την εξέλιξη αυτή τη βασική.......
ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες από κοινού με την ΕΕ, διαμόρφωσαν και υλοποίησαν τη γραμμή της λεγόμενης «αποκέντρωσης» και επιχειρηματικής λειτουργίας των δομών πρόνοιας. Με τη συνδρομή της τοπικής διοίκησης οδήγησαν τις δομές αυτές στο τέλμα και στο οικονομικό αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό και ενδεικτικό ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς αρνήθηκε προσχηματικά τη συμβατική του υποχρέωση για χρηματοδότηση του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. «Ρότα», κάτω βέβαια από το βάρος της κρατικής υποχρηματοδότησης.
Το χτύπημα στο ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. «Ρότα» συνδέεται αφενός με την ιδιωτικοποίηση ενός χώρου φιλέτου, όπως αυτού της καμπάνας στο Αργοστόλι και αφετέρου με την προσπάθεια για νέες δομές, πιο ανταγωνιστικές και με μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου. Η πολιτική κατεύθυνση είναι οι σημερινές προστατευόμενες δομές να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, ανταποδοτικά και με μετακύληση του κόστους στο λαό. Σε αυτές, μάλιστα, οι εργαζόμενοι με ψυχοκοινωνικά ή άλλα ειδικά προβλήματα θα χάνουν και το επίδομα που συνεχίζουν τώρα να παίρνουν, παράλληλα με την εργασία τους. Είναι προφανές ότι όλα τα προηγούμενα εκθέτουν τους ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά ή άλλα ειδικά προβλήματα σε τεράστιους κινδύνους. Η περιθωριοποίηση, ο εγκλεισμός και τελικά η κοινωνική απομόνωση και τα αδιέξοδα των ανθρώπων αυτών είναι κάτι παραπάνω από ορατά.
Είναι φανερό, επίσης, ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι στη «Μετάβαση» είναι ξεκρέμαστοι, οι ΜΚΟ και οι ιδιώτες καραδοκούν για να εισβάλλουν στο χώρο της ψυχικής υγείας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που δρομολογείται για τους εργαζόμενους των δομών «Απόπλους», «Βοήθεια στο σπίτι», «Κέντρο Ημέρας» κλπ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:
1.       Συνέχιση της λειτουργίας του καφενείου της καμπάνας, σε όφελος της κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά ή άλλα ειδικά προβλήματα. Επέκταση των δραστηριοτήτων, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες όσων έχουν αντίστοιχα προβλήματα.
2.       Οικονομική στήριξη του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. «Ρότα» από το Δήμο Κεφαλονιάς, με χρηματοδότηση του κράτους. Το κράτος οφείλει άμεσα και σταθερά να επιχορηγεί το Δήμο και η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναγνωρίζει και να εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
3.       Κάλυψη των αναγκών όλων των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά ή άλλα ειδικά προβλήματα, μέσα από ένα Δημόσιο δίκτυο δομών, με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, με εγγυημένα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε αυτές. Οι δομές πρέπει να είναι παραγωγικές, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και να λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο.
4.       Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, τις παροχές και τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
5.       Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας - Πρόνοιας.

Αργοστόλι 2 Ιουνίου 2013
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.