Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% πρότεινε στην τρόικα ο Στουρνάρας

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα των απολύσεων στο δημόσιο, των αποκρατικοποιήσεων, του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013-2014, καθώς και φορολογικά ζητήματα.
Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα να εφαρμοστεί πιλοτικά η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% για ένα διάστημα έξι μηνών, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, η κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση των εκπροσώπων των δανειστών και πρόσθετα στοιχεία που αποδεικνύουν την εισπρακτική αναποτελεσματικότητα του μέτρου του ΦΠΑ στο 23%. 
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι δεν έχει κλείσει κανένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, όμως η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις. Εξετάστηκε επίσης το ζήτημα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, όπως και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία γινόταν.......λόγος για λάθος εκτιμήσεις στο μέγεθος της λιτότητας στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η τρόικα θα συναντηθεί εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ σήμερα, Δευτέρα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι ο νέος έλεγχος της τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τον μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. 
Τότε, πιθανόν να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών αναδρομικά μέσω ESM και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ. Επίσης, προσδοκά να έχει δοθεί νωρίτερα και η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα στα τρία προαπαιτούμενα (νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς και δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).

Σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις αναμένεται να παίξει και η ρήξη που έχει υπάρξει μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ μετά τη δημόσια παραδοχή από το Νομισματικό Ταμείο περί λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, κάτι που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Αυτό παραδέχτηκε, άλλωστε, και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει η χώρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν την αναδιάρθρωση του δημοσίου, έχοντας αναλάβει δέσμευση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος Ιουνίου.
Η τρόικα έχει ζητήσει τα ονοματεπώνυμα 2.000 υπαλλήλων, που θα φύγουν από το Δημόσιο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ επιμένει στην κατά γράμμα  υλοποίηση της συμφωνίας για το πρόγραμμα κινητικότητας. 
Το απόγευμα στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα των 4.000 αποχωρήσεων μέχρι και το τέλος του 2013 αλλά και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου της κινητικότητας του δημοσίου το οποίο όπως επισημαίνει τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. έχει καθυστερήσει.

Σε δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι το σχέδιο αναγκαστικών αποχωρήσεων θα είναι έτοιμο μέχρι και το τέλος του μήνα.
Αύριο, Τρίτη, η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη με αρκετά φορτωμένη ατζέντα που περιλαμβάνει το ωράριο των καταστημάτων, την -υπό συζήτηση- ρύθμιση των δανείων, το θέμα που ανέκυψε (όχι τυχαία) για τους πλειστηριασμούς ακινήτων αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις που αφορούν στο ΕΣΠΑ και τους αναπτυξιακούς νόμους.
Μέχρι και την Τετάρτη οι επικεφαλής των ελεγκτών θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Λιβιεράτο για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ. Αναμένεται επίσης να γίνει συζήτηση και για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου αξιοποίησης φυσικών πόρων σε συνδυασμό και με τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Επίσης θα συναντηθούν και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία θα συζητήσουν την πορεία των αποκρατικοποιήσεων η οποία κατά κοινή ομολογία Ε.Ε. και ΔΝΤ παρουσιάζει καθυστέρηση. 
Την Πέμπτη οι επικεφαλής της τρόικας θα αποχωρήσουν (θα συμμετέχουν σε μια σύνοδο στη Ρώμη) για να επιστρέψουν την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρώσουν το τυπικό μέρος της αξιολόγησης που αφορά την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup τη 13ης Μαΐου.
 ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η υλοποίηση του σχεδίου λιτότητας
 
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ :

«Η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα την πορεία του μνημονιακού προγράμματος, σφυρίζοντας αδιάφορα μπροστά στην έκθεση του ΔΝΤ. Η ομολογία του μνημονιακού εγκλήματος ακόμα και από τους ίδιους τους εμπνευστές του, δεν πρόκειται καν να τεθεί στο τραπέζι της δήθεν διαπραγμάτευσης. 
Την ώρα που ο πρωθυπουργός κατηγορεί για υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και φλερτάρει ανενδοίαστα με την ακροδεξιά, προχωρά ακάθεκτος στην υλοποίηση της καταστροφικής πολιτικής των απολύσεων, των εξοντωτικών φόρων και της διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας. Με την εμμονή στη λανθασμένη συνταγή του μνημονίου, γίνεται παραπάνω από ξεκάθαρο ότι στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης δεν είναι η έξοδος από την κρίση, αλλά η υλοποίηση του σχεδίου της λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και των ιδιωτικοποιήσεων».

 ΑΝΕΛ: Ο Στουρνάρας αμήχανος μπροστά στις νέες απαιτήσεις των δανειστών
«Ο κ. Στουρνάρας, αντί να αξιώσει την άμεση και πλήρη αποζημίωση της πατρίδας μας από την τρόικα, για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό με τα ηθελημένα σφάλματα του μνημονίου που μας επέβαλε, συνεχίζει να παρακολουθεί αμήχανα τις απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα, λεηλασία της πρώτης κατοικίας, μονιμοποίηση των χαρατσιών και απολύσεις στο δημόσιο».
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρ. Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:
«Η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με - κατ' ομολογία τους - αποτυχημένους. Η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η πλήρης ελάφρυνση της οικοδομής από τους φόρους δεν έγιναν ως τώρα αντιληπτές ως αναγκαιότητες από τους αποτυχημένους της τροϊκας. Ας τους ανακοινωθεί τώρα ότι το οδυνηρό "καλαμπούρι" στην πλάτη των Ελλήνων τέλειωσε...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.