Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Γερμανία: Σε απεργία διαρκείας εν μέσω εξετάσεων οι εκπαιδευτικοίΣε «Απεργία και εβδομάδα δράσης» καλεί η Ένωση Εκπαιδευτικών Βερολίνου (GEW) τους εκπαιδευτικούς, σε όλα τα σχολεία του Βερολίνου, ολόκληρη την εβδομάδα, από 13 μέχρι 17 Μαΐου, επηρεάζοντας τις τελικές εξετάσεις στα σχολεία.
Δεν απεργούν μόνο οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί (πλέον επιστρατευμένοι)! Απεργούν και στο Βερολίνο οι Γερμανοί συνάδελφοί τους (και μάλιστα η απεργία τους πέφτει πάνω στις εξετάσεις των μαθητων)!Μέχρι τελευταία στιγμή δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η αντίδραση της δεξιάς και άκρως συντηρητικής γερμανικής κυβέρνησης, αλλά δεν έχει αποφασιστεί επιστράτευση των εκπαιδευτικών όπως στην Ελλάδα και όπως φαίνεται δεν συζητείται καν κάτι τέτοιο!
Μάλιστα, όπως μας λένε Έλληνες Εκπαιδευτικοί από τη Γερμανία...
"πρόκειται για απεργία εκπαιδευτικών στο Βερολίνο για κάποια οικονομική διαφορά που υπάρχει μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών", σε αντίθεση με την περίπτωση των ελλήνων συναδέλφων τους οι οποίοι δεν θέτουν σαν προμετωπίδα μισθολογικά αιτήματα αλλά και αιτήματα σχετικά με την απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης (συγχωνεύσεις σχολείων και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου κλπ)!
 Μέχρι στιγμής οι εκπαιδευτικοί στην Γερμανία δεν έχουν συμφωνήσει για διαχείριση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης με προσωπικό ασφαλείας (στη Γερμανία οι απεργοί συμφωνούν από κοινού με τις τοπικές αρχές εάν συντρέχουν λόγοι εκτάκτου ανάγκης). Έτσι, όπως φαίνεται, είναι δύσκολο για τις αρχές να χρησιμοποιήσουν αναπληρωτές καθηγητές ως «απεργοσπάστες».
Οι γερμανοί εκπαιδευτικοί καλούν τους μαθητές και τους γονείς να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που θα γίνονται καθημερινά μπροστά στο δημαρχείο της πρωτεύουσας της Γερμανίας.
Τη Δευτέρα(13/5), πρώτη ημέρα της απεργίας, οι διαμαρτυρίες είναι εστιασμένες στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, γυμνάσια και λύκεια, όπου είναι προγραμματισμένες οι τελικές εξετάσεις.
Τα αιτήματα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Βερολίνου, για τα οποία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία, είναι ρύθμιση συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να αντισταθμιστεί το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ μισθωτών και των τακτικών αναπληρωτών καθηγητών, καθώς επίσης βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εκπαιδευτικούς ώστε να εξασφαλίζονται υγιή γηρατειά.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο νεώτερο από τις διαπραγματεύσεις των γερμανών εκπαιδευτικών με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
ΜΑΖΙΚΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ!
Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές βγήκαν με πανό και συνθήματα στους δρόμους των ισπανικών πόλεων (την Παρασκευή 10/5/13) στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές που επιφέρει στον τομέα της Παιδείας η πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάνω από το 65% των εκπαιδευτικών σε σχολεία και πανεπιστήμια έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση, η οποία «παρέλυσε» τον τομέα της παιδείας.
Η γενική απεργία ακολουθεί εβδομάδες κινητοποιήσεων ενάντια στις περικοπές στον προϋπολογισμό του τομέα της εκπαίδευσης κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον από το 2010 και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανακατανομή μαθητών και σπουδαστών.
Λιγότεροι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν μαθήματα σε περισσότερους μαθητές σε πιο πολυάριθμες τάξεις, ενώ πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό υλικό διαφόρων ειδών.
Η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 7% του ΑΕΠ το 2012 στο όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ ως το 2016.
ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στην Ισπανία,μάλιστα, η κυβέρνηση Ραχόι πήρε προσωρινά πίσω το νομοσχέδιο για τις περικοπές στην παιδεία ύστερα από τις εντυπωσιακές διαδηλώσεις.
Το νομοσχέδιο επρόκειτο να περάσει  από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά, μετά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων, αναγκάστηκαν να το πάρουν πίσω. «Η κυβέρνηση αναβάλλει την έγκριση του νομοσχεδίου για να αποφύγει νέα κοινωνική σύγκρουση», γράφει η αριστερή εφημερίδα El Diario προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται η έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.