Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Χειμερινές επεμβάσεις στα αμπέλια συστήνει o Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός


Αριθμ. Πρωτ. 105 /8.2.2013
                                                                                                                      
Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης (πρώην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) συνιστά την προσοχή του ΘιακοΚεφαλλονίτη αμπελοκαλλιεργητή στην αντιμετώπιση των ασθενειών του ξύλου (Ίσκα, Ευτυπίωση, Φώμοψη και Καρκίνο) όπου χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζουν και μειώνουν σημαντικά την ντόπια παραγωγή.
Δεδομένης της αδυναμίας χημικής αντιμετώπισης την περίοδο αυτή, η φυτοπροστασία των αμπελώνων περιλαμβάνει μια σειρά από καλλιεργητικά μέτρα που είναι ανέξοδα και πολύ αποτελεσματικά.
Τα μέτρα βασίζονται στην προστασία και επούλωση του ξύλου από τις τομές κλαδέματος καθώς και στην απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμάτων.
Την περίοδο αυτή διακρίνουμε στα αμπέλια τις κάτωθι ασθένειες :

Στην ίσκα το προσβεβλημένο ξύλο είναι μαλακό, κιτρινόλευκο και θρύβεται εύκολα ενώ στην ευτυπίωση είναι σκληρό με καστανό μεταχρωματισμό. Στη φώμοψη, όπου την ευνοεί ο παρατεταμένος υγρός και βροχερός καιρός, οι κληματίδες φαίνονται ασπρισμένες ή γκριζωπές με πολλά μαύρα στίγματα ενώ ο καρκίνος δημιουργεί όγκους κυρίως στον κορμό και στους βραχίονες, κεφαλές και κληματίδες.
Για όλες τις περιπτώσεις συστήνεται το κλάδεμα να γίνεται προς το τέλος του χειμώνα (όψιμα) και με ξηρό καιρό όπου οι πληγές επουλώνονται συντομότερα. Να αποφεύγονται οι μεγάλες κλαδοτομές και όπου είναι απαραίτητες να γίνεται επάλειψη τους με επικαλυπτικό πληγών. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται τακτικά. Τα νεαρά και παλαιά πρέμνα με συμπτώματα ίσκας να ξεριζώνονται και να καίγονται.
O Eνιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός τονίζει ότι η αποτελεσματικότητα των παραπάνω μέτρων αυξάνεται όταν εφαρμόζονται στο σύνολο των αμπελώνων μιας περιοχής.
Ευχόμαστε καλή και παραγωγική αμπελοκομική χρονιά.

Από τον  Ε.Α.Σ.  Κεφαλληνίας  & Ιθάκης        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.