Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η ΟΜΙΛΙΑ του Γιώργου Καλούδη στο 1ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ 14-2-2013



Είναι αδιανόητο αλλά και χαρακτηριστικό που  οι 6 εισηγήσεις μας διανεμήθηκαν σήμερα, ενώ εάν υπήρχε σεβασμός στον θεσμό και τους πολίτες που εκπροσωπούμε θάπρεπε να μας είχαν αποσταλεί τουλάχιστον προ 3 ημερών με e-mail.
 Είναι αντιδημοκρατικό να προηγείται μία φιέστα το πρωί, να κοχλάζουν θέματα,να γίνονται διακοπές 3 ωρών το μεσημέρι για φαγητό που δεν χρειάζονται και να μας δίνετε 3 λεπτά να μιλήσουμε και να εκφράσουμε τα αιτήματα και τα προβλήματα των Επτανησίων. Απίστευτο αλλά αληθινό:
Από ολόκληρη την αντιπολίτευση να εκλέγεται μόνον ένας!
 Η πολιτική κατάσταση της χώρας:
Η προστάτις δύναμη  Γερμανία με τον Ράιχενμπαχ και τον Φούχτελ επιβάλλει στη κυβέρνηση Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και έρχεται αργότερα η Βουλή  και τις … επικυρώνει ! ! !
Στην οικονομία:
Πιστεύει κανείς σοβαρά  ότι με 58% ανεργία στους νέους κάτω των 30 ετών,
με ανεργία δηλωμένη 29 %  τον Οκτώβρη 2012 και πραγματική πάνω από 35%,
(ότι) μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ;
  
Σήμερα ακούσαμε από τους ίδιους ανθρώπους και τα ίδια κόμματα τις ίδιες αόριστες εκθέσεις ιδεών Στ΄ Δημοτικού, χωρίς ένα σχέδιο.  

Για κράτος επιτελικό και στρατηγείο, για δυνατή αυτοδιοίκηση ως μοχλό ανάπτυξης, αλλά όταν γίνονται κυβέρνηση υπουργοί και βουλευτές δεν υλοποιούν τίποτα, μολονότι είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τη κοινωνία.
 Από το 1977 ήταν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ότι τα Λιμενικά Ταμεία πρέπει να περάσουν στους Δήμους.
Το 2001 τα μεγάλα τα έκαναν ανώνυμη εταιρεία για να απομακρύνουν τη τοπική επιρροή και τώρα πολύ πιο εύκολα
Η εξήγηση είναι μία: Η αθηναική ολιγαρχία και οι υπουργοί και βουλευτές δεν θέλουν την αποκέντρωση αλλά  θέλουν να διοικούν σαν σουλτάνοι, πασάδες και αγάδες αντίστοιχα, μακράν των πολιτειακών δομών συγκρότησης των δημοκρατικών κρατών και πολιτειών της Ευρώπης που εξασφαλίζουν ισόρροπη ανάπτυξη, πολιτική ισορροπία μεταξύ πρωτεύουσας και Περιφερειών με ομοσπονδιακή ή όχι μορφή.

Μετά από 25 μήνες:  

Λειτουργίας του θεσμού

Κουρελιάσματος του Συντάγματος και κατεδάφισης σημαντικών κοινωνικών δικαιωμάτων

Σκληρής και απάνθρωπης εφαρμογής των μνημονιακών εφαρμογών που εξολόθρευσαν τη μικρομεσαία τάξη, και οδήγησαν κάτω από τη φτώχεια το 1/3 του πληθυσμού, και το 60% του πληθυσμού να μην μπορεί να πληρώσει τους φόρους του και τα χρέη στις Τράπεζες,

 3 Συνελεύσεων  των Δημάρχων ( ΚΕΔΕ) και πορείας τους και συγκέντρωση στο Υπ.Εσωτερικών στις 12-12-2012, με τις οποίες εξασφάλισαν 250 εκατομμύρια ευρώ από τη κβέρνηση,

 Αφαίρεσης αρμοδιοτήτων των Περιφερειών,

Αφαίρεσης πόρων των Περιφεριών,

Επιβολής προυπολογισμών χρεωκοπίας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις

Σε αντίθεση με τη δυναμική των Δημάρχων,
 ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ από την Ένωση Περιφερειών

Δεν έγινε όλο το 2012 ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ από την ΕΝΠΕ,
έστω και σαν πίεση. Έχετε τεράστιες ευθύνες κύριοι Περιφερειάρχες για αδράνεια, ενώ πρώτος στόχος σας είναι η παράταση της θητείας και χάριν των δικών σας προσωπικών βλέψεων φέρατε πίσω το θεσμό, πιό πίσω απόταν τον παραλάβατε, και  το χειρότερο φέρατε και τον τόπο πίσω.

 Ο υπουργός Εσωτερικών  κ. Στυλιανίδης, σήμερα  ευχαρίστησε 3 φορές τους Περιφερειάρχες για τη συνεργασία τους-υπακοή τους  σε σειρά θεμάτων μνημονιακών πολιτικών.

Η χώρα δεν περνάει απλά μία μεγάλη κρίση, η χώρα υπέστη μία καταστροφή.

  Για ποιο ΕΣΠΑ και απορρόφηση ευρωπαικών κονδυλίων μιλάτε όταν για ένα έργο ύδρευσης ενός νησιού  ΠΟΥ στις ΒΡΎΣΕΣ ΔΕΝ ΚΥΛΑΕΙ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ, ενώ πληρώνει 40 εκ.€ το χρόνο για εμφιαλωμένα νερά, δεν το δημοπρατήσατε γιατί δεν είχατε να πληρώσετε τον ΦΠΑ ;

  Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με δυσμενείς διακρίσεις και κομπλεξικές αντιμετωπίσεις  σε βάρος των Επτανήσων, από τη διευθύνουσα ομάδα της Αθήνας  όταν ο ΦΠΑ  εστίασης είναι 23% στα Επτάνησα αλλά 5% στα Νησιά του Αιγαίου αλλά και στη Μύκονο, όπου διασκεδάζει και έχει σπίτια και η αθηναική ελίτ ! όταν λόγω του μεταφορικού κόστους και των αποκλεισμών ένα κιλό μακαρόνια στους Παξούς στοιχίζει 2 φορές πιο ακριβό απόσο στην Αθήνα;

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με ΦΠΑ 23% και φόρο εισοδήματος 26% από το πρώτο ευρώ, συν χαράτσια,συν ΔΕΗ, συν, συν , συν, στους μικρομεσαίους, επαγγελματίες, βιοτέχνες ελεύθερους επαγελματίες ;

 Μπορεί να υπάρξει μέλλον για  αυτόν τον λαό και δημογρφική συντήρηση όταν ο τρίτεκνος φορολογείται περισσότερο από τον άτεκνο;
  Είναι δυνατόν  από τον Νοέμβρη 2008, από τη κυβέρνηση Κ.Καραμανλή  μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί 240 δις στους χρεωκοπημένους τραπεζίτες από τα χαράτσια του λαού και να μην έχετε πάρει θέση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους;

 Αντί να εκπροσωπείτε το λαό και να είσθε ανυποχώρητοι στα θέματα αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, υποταχθήκατε σε ένα υποσύστημα του συστήματος που χρεωκόπησε τη χώρα.

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ
1.    Άμεση Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

2.    Σταθεροί και μόνιμοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση:


Α. από Λιμάνια, Αεροδρόμια κλπ 50% στην οικεία Περιφέρεια 50% στον οικείο Δήμο.

Β. Τα τέλη κυκλοφορίας ο κόσμος να τα πληρώνει απευθείας σε λογαριασμό της οικείας Περιφέρειας, ως ανταποδοτικά, για την άμεση συντήρηση και βελτίωση των δρόμων.

Γ. Το 20% των φόρων επί της βενζίνης να αποδίδεται άμεσα από την οικεία ΔΟΥ στην Περιφέρεια,

3.    Το 80% του ΕΣΠΑ και του 5ου Κοινοτικού Πλαίσιου να διανέμεται με αποφάσεις του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου.

4.    Επιδότηση συγκοινωνιών αεροπορικών και ακτοπλοικών όχι μόνον των νησιών του Αιγαίου αλλά και της Επτανήσου.

5. Όχι στη παράταση της θητείας.

 6. Απλή αναλογική για τους συνέδρους στην Ένωση Περιφερειών.

 7.Άμεση ψήφιση νόμου για διαγραφή των τόκων και μέρους του (30%) του κεφαλαίου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

8. Κανένα ξεπούλημα Αεροδρόμιου και Λιμανιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.