Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

«Με τα λόγια δεν χτίζονται ανώγεια και κατώγια»…..


 του Μάκη Φόρτε

Δεν ξέρω στην Κέρκυρα, αλλά στην Κεφαλονιά τον κόκορα τον σφάζουνε στα θεμέλια του κτιρίου….
Ο κ. Σπύρου με τη φιέστα του Σαββάτου προέτρεξε «να σφάξει τον κόκορα», υπογράφοντας την ένταξη στο ΕΣΠΑ του «κτιρίου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αργοστόλι» που όμως δεν εξασφαλίζει και την κατασκευή του!
Και δεν την εξασφαλίζει, γιατί όπως έχω εξηγήσει επανειλημμένα πρέπει το έργο να έχει συμβασιοποιηθεί εντός των επόμενων 12 μηνών μέχρι τις 31/12/2013, πράγμα το οποίο είναι αδύνατον των αδυνάτων με τα σημερινά δεδομένα που θέλουν 16 μήνες για να συμβασιοποιηθεί ένα έργο από την ένταξή του ΕΣΠΑ !
Το πρόβλημα επιβαρύνεται από το ότι φορέας του έργου είναι ο δυσκίνητος (5 χρόνια έκανε να φτιάξει τη μελέτη!) και προβληματικός ΟΣΚ που θα επιβλέψει μάλιστα το έργο …..
εξ αποστάσεως.
Δυστυχώς με διάφορα προσχήματα αποκλείστηκε γι’άλλη μία φορά ο Δήμος να το κατασκευάσει.
Για όλα αυτά οι διαβεβαιώσεις του κ. Σπύρου πως «το σχολείο είναι σίγουρο» δεν πείθουν !
Και τι πρέπει να γίνει;
Να αλλάξουν όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα !
Μπορεί να αλλάξουν;
Αυτό είναι το στοίχημα του κ. Σπύρου και όχι «να βάζει απέναντι του» όποιον απαιτεί διαβεβαιώσεις για την κατασκευή του σχολείου!
Το σχολείο στο Φαραώ στο Αργοστόλι είναι το μεγαλύτερο κτιριακό έργο στην ιστορία της Κεφαλονιάς, το 5ο σε μέγεθος προϋπολογισμού έργο του ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά και ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους νέους της Κεφαλονιάς και σε κανένα άλλο!
Γι’αυτό η συνταγή είναι μία: κατασκευή, κατασκευή, κατασκευή….
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε καν μονοπάτι.
Όλα τ’άλλα είναι αντιαισθητικές και προκλητικές φιέστες άλλων εποχών για επικοινωνιακούς λόγους, που εξοργίζουν δικαιολογημένα τους νέους και τους βγάζουν στους δρόμους.
Λένε ότι κάθε θαύμα κρατάει τρεις μέρες, τα μεγάλα μία ημέρα. 
Εύχομαι από καρδιάς το θαύμα της υπογραφής του κ. Σπύρου να μην είναι εφήμερο και νάχει συνέχεια στη θεμελίωση και τα εγκαίνια του σχολείου. Και γι’αυτό δεν αρκούν οι προθέσεις και οι διαβεβαιώσεις ή όπως λέει ο λαός «με τα λόγια δεν χτίζονται ανώγεια και κατώγια»…..

Υ.Γ. Τρεις αναγκαίες ιστορικές (και όχι μόνο) επισημάνσεις με αφορμή τις ασκήσεις υστεροφημίας όσων «τρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη».
1η. Ο Δήμος Αργοστολίου μέχρι το 2010 και σήμερα Κεφαλονιάς, δεν είχε και δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη στην κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρ’ότι ανήκει στην ιδιοκτησία του.   
2η. Το κτίριο στο Φαραώ δεν αποτελεί συνέχεια του πάλαι ποτέ Πολυκλαδικού (προ πολλού δεν υπάρχει καν ως θεσμός) που προοριζόταν για τα Κοκκύλια (στο δωρεάν οικόπεδο της εκκλησίας που με την απελευθέρωσή του αναπτύχθηκαν επαγγελματικές δραστηριότητες πολιτικού παράγοντα του νησιού όλως συμπτωματικά ….).
Θα θυμίσω μόνο ότι πριν λίγα χρόνια ο τότε Νομάρχης είχε αποκαλύψει ότι η μελέτη του Πολυκλαδικού στα Κοκκύλια αγοράστηκε και βρίσκεται στη Νομαρχία (!), αλλά είναι εκτός προδιαγραφών του ΟΣΚ γι’αυτό άλλωστε και συντάχθηκε νέα για το Φαραώ – αυτή που σήμερα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ…..
3η. Δεν θα επαναλάβω με ποιο τρόπο το κτίριο στα Κοκκύλια οδηγήθηκε σε δικαστικές περιπέτειες λόγω μιας ανεκδιήγητης απόφασης την τελευταία ημέρα της θητείας (!) του φορέα που είχε την ευθύνη της κατασκευής του σχολείου, οπότε και «χάθηκε». Ούτε και θα ψάξω γιατί η υπόθεση δεν πήγε στον εισαγγελέα όπως είχε εξαγγελθεί. Μόνο θα επισημάνω ότι 5 χρόνια (από τον Οκτώβριο του 2007) παραμένουν αναπάντητα μια σειρά από ερωτήματα που είχαν δημοσιευτεί με δύο επιστολές μου, μία στον «Ημερήσιο» και μια στο kefaloniaphotonews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.