Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Επιτροπή Αγώνα
Αναπληρωτών – Ωρομισθίων – Ανέργων Εκπαιδευτικών
Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Επικοινωνία:
Λεμόνη Εύη:     τηλ. 6940856667
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσα/Συνάδελφε,
οι ραγδαίες αντεργατικές – αντιλαϊκές εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες μιας καλύτερης διαχείρισης του συστήματος, όπως και εφησυχασμό για λύση των προβλημάτων από «πάνω».
Ο καπιταλισμός δείχνει το πρόσωπο του και στην εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας την ποιότητα μόρφωσης των παιδιών αλλά και ανατρέποντας κάθε εργασιακή σχέση, θεμελιωμένα δικαιώματα, κατακτήσεις των εργαζομένων με αγώνες και θυσίες.
Μετά από δημοσιοποίηση στα τοπικά ΜΜΕ γίνεται γνωστό ότι 47 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί καλούνται να εργασθούν από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, μέσω προγράμματος «Κοινωφελούς Απασχόλησης» (ΚΟΧ), προκειμένου «να καλυφθούν ανάγκες των σχολείων». Ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς βρίσκεται σε διεργασίες, ώστε να υπογράψει τις πεντάμηνες συμβάσεις. Η ΓΣΕΕ ουσιαστικά νοικιάζει τους εκπαιδευτικούς στην Περιφέρεια προκειμένου να πραγματοποιηθούν προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, χωρίς........
όμως την ευθύνη και τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να καταργούνται στην πράξη οι πίνακες αναπληρωτών – ωρομισθίων.
Έχοντας στοιχεία από άλλα προγράμματα τέτοιου είδους, είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται μέχρι 625€, χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά το τέλος του προγράμματος απολύονται και αποκλείονται από παρόμοια προγράμματα για ένα χρόνο. Γίνεται δηλαδή μία συνεχής ανακύκλωση ανέργων, με εργασία χωρίς δικαιώματα και χωρίς καμία προοπτική, ενώ οι αποδοχές δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες.
Το ΙΝΕ επωφελείται από αυτή την κατάσταση παίρνοντας ποσοστό από τη χρηματοδότηση του προγράμματος για κάθε εκπαιδευτικό. Λειτουργεί όπως οι ΜΚΟ και οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την παρέμβαση των επιχειρηματιών στα σχολεία, για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών. Το μέλλον των αναπληρωτών γίνεται ακόμη πιο αβέβαιο, καθώς με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται οι πίνακες αναπληρωτών – αδιόριστων εκπαιδευτικών. Το κάθε ινστιτούτο, η κάθε ΜΚΟ, η κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτεί σχολεία, θα προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των εργατών – εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τα σχολεία έτσι κατηγοριοποιούνται, γίνονται σχολεία πολλών ταχυτήτων και η μόρφωση από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε δικαίωμα των λίγων.

Καταγγέλλουμε την Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων για τη συμβολή της στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την ηγεσία της ΓΣΕΕ που, αντί να καλεί τους εργαζόμενους σε αντίσταση σε αυτά τα προγράμματα, πρωτοστατεί στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και λειτουργεί σαν δουλέμπορος.

Απαιτούμε από το Δήμο Κεφαλονιάς να μην αποδεχθεί το πρόγραμμα και να μην παραχωρήσει το δικαίωμα χρήσης των σχολικών υποδομών.

Απαιτούμε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να απορρίψουν την εμπλοκή φορέων άλλων από αυτούς του Υπουργείου παιδείας στην εκπαιδευτική διαδικασία και λειτουργία. Να ζητήσουν την άμεση κάλυψη των όποιων εκπαιδευτικών κενών με διορισμό αναπληρωτών.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων να εμποδίσουν κάθε παρέμβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία και λειτουργία που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Διεκδικούμε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών αποκλειστικά μέσω του Υπουργείου Παιδείας και μέσα στις σχολικές δομές.

Μόνο μέσα από την πάλη του λαού, τον αγώνα των εργαζομένων θα ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Καλούμε όλους τους αναπληρωτές – ωρομίσθιους – άνεργους εκπαιδευτικούς σε σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουμε για τις εξελίξεις
την Τρίτη 18/12/2012 στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης
Αργοστόλι 17/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.