Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ


Τον Φεβρουάριο του 2013 αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το έργο της γεωφυσικής διασκόπησης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα...που πραγματοποιεί από τις 11 Νοεμβρίου το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της PGS (μέχρι σήμερα έχει διεκπεραιωθεί το 30%), όπως επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος. Οι έρευνες του επιστημονικού πληρώματος του σκάφους, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή δυτικά των Παξών, θα δώσουν πιο ευκρινή εικόνα για τις υπάρχουσες δυνατότητες, ενώ «μέσα στο 2014 θα αρχίσει η συστηματική έρευνα επί των δομών και θα υπάρχουν απτά δείγματα».


Μέχρι τότε, όμως, δεν έχει νόημα να γίνονται απλές υποθέσεις για την υπάρχουσα δυναμική και να επικρατεί ψύχωση με το θέμα των ......
υδρογονανθράκων, πρόσθεσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή και πρόσφατη ανακοίνωση τμήματος της Deutsche Bank στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να έχει οικονομικό όφελος ύψους 214 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Μάλιστα, ο κ. Λιβιεράτος επισήμανε ότι η ανακοίνωση αυτή δεν στηριζόταν σε κάποια μελέτη της Deutsche Bank, αλλά σε ήδη γνωστές εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων (στις οποίες υπήρχαν βιβλιογραφικές παραπομπές), βασισμένες σε απλές υποθέσεις. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συμποσίου, που διοργάνωσε το Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο κ.Λιβιεράτος επανέλαβε ότι οι διαδικασίες για τους υδρογονάνθρακες «έχουν μπει σε έναν δρόμο και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», αναφέροντας ενδεικτικά ότι μέσα στο 2013 θα «κοπούν» τα οικόπεδα και θα απευθυνθούν προσκλήσεις ενδιαφέροντος.

«Μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα αρχίσουν να εισρέουν και τα χρήματα», διευκρίνισε, ενώ πρόσθεσε ότι στο διάστημα από τις 11 Νοεμβρίου -όταν το πλοίο της PGSξεκίνησε το ταξίδι του- έως τώρα, ο εν πλω παρατηρητής του ΥΠΕΚΑ παρατήρησε δελφίνια μόνο μία φορά, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα παρακολούθησης κητοειδών λειτουργεί κανονικά και με βάση τις προδιαγραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.