Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

ΕΑΣ-ΚΙ: "Τιμή στην αγρότισσα της υπαίθρου"


Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα εορτασμού της γυναίκας – αγρότισσας της υπαίθρου.

Από την αρχή που ο άνθρωπος ξεκίνησε να καλλιεργεί τη γη, η αθόρυβος συμβολή της γυναίκας - αγρότισσας ήταν σημαντική αφού και η ίδια συμμετείχε ενεργά στις γεωργικές δουλειές.
Στο σημερινό δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον οι παλιές ισορροπίες έχουν χαθείκαι η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει νέες για να στηρίξει την ανάπτυξή της. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον ο ρόλος της αγρότισσας της υπαίθρου αναδεικνύεται περισσότερος καίριος από ποτέ. Στις διαμορφούμενες λοιπόν συνθήκες η γυναίκα-αγρότισσα...
δεν μένει αμέτοχη. Το προφίλ της σήμερα έχει αλλάξει, γιατί έχει αλλάξει η κοινωνική της θέση και το μορφωτικό της επίπεδο.
Η ενεργή συμβολή της αγρότισσας στην γεωργική παραγωγή, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, την οικοτεχνία και χειροτεχνία, τον αγροτουρισμό είναι σήμερα ανεκτίμητη στην συνοχή του κοινωνικού ιστού και στη διατήρηση των παραδόσεων. Εργάζεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε ένα χώρο που απαιτεί υπομονή, επιδεξιότητα, φυσική και σωματική προσπάθεια αλλά και στο σπίτι.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών τιμά την αγρότισσα της υπαίθρου προβάλλοντας την πρωτοπόρο προσπάθειά της για την παραγωγή των παραδοσιακά παραγόμενων προϊόντων και τροφίμων από τις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας, μέσα από τα φιλόξενα ράφια του Καταστήματος Συνεταιριστικών και Παραδοσιακών προϊόντων αναδεικνύοντας την διατροφική τους αξία, την εξαιρετική τους ποιότητα και τον ελληνικό χαρακτήρα τους.
Αν παραδεχθούμε ότι η παραγωγή – εμπορία – κατανάλωση τροφίμων απεικονίζουν κοινωνικές σχέσεις, αν κατανοήσουμε την αξία που τα παραδοσιακά παρασκευάσματα κάθε τόπου έχουν στο κοινωνικό φαντασιακό κάθε τόπου και αν συμφωνήσουμε ότι η τοπική γαστρονομία μετασχηματίζει, κάθε φορά, με ένα ξεχωριστό τρόπο την φύση και την σχέση μας με αυτή σε πολιτισμό, τότε η γυναίκα – αγρότισσα της υπαίθρου έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης
Ανδρέας Π. Καλαφάτης, 
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.