ΣπυρΙδων Α. Μοσχόπουλος
Βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης ΠΑ.ΣΟ.Κ
Αθήνα, 9/4/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 6/4/2012
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ 2009/50 ΕΚ».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κύριε Υπουργέ,
οι μεγάλες αλλαγές, οι μεγάλες τομές που έγιναν στην αυτοδιοίκηση από τη μεταπολίτευση και δώθε έχουν τη σφραγίδα, είτε το θέλουμε είτε όχι, -διότι αυτή είναι η πραγματικότητα- της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής που έβγαλε τις κοινότητες και τους δήμους που λειτουργούσαν σχεδόν μόνο ως ληξιαρχεία και τους έκανε κύτταρα ανάπτυξης. Δημιούργησε τους αναπτυξιακούς συνδέσμους, τα συμβούλια περιοχής και τις προαιρετικές συνενώσεις.
Μετά από όλα αυτά ήρθε ο «Καποδίστριας» για τον οποίο ακούσαμε πολλά και σκληρή κριτική.. Όλες αυτές οι τομές, όλες αυτές οι αλλαγές πολεμήθηκαν. Όμως, αυτό δεν ....
είναι τυχαίο. Η συντηρητική αντίληψη είναι φίλος με τη στασιμότητα και το τέλμα, γιατί δεν μπορεί να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών, γιατί φοβάται το νέο και γι’ αυτό δεν τολμά. Δεν πιστεύει στην έννοια της πραγματικής αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης.Εμείς τολμούμε. Δεν φοβόμαστε το νέο. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των καιρών. Πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση κα την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν θέλουμε το βαθύ κράτος που όλοι κατηγορούμε, αλλά κανείς από εμάς δεν το αγγίζει φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Όλοι αυτοί οι θεσμοί και οι τομές αγκαλιάστηκαν από το λαό, καταξιώθηκαν στη συνείδηση του γι’ αυτό και δεν τόλμησαν οι επόμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας να πειράξουν αυτούς τους θεσμούς.
Το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» με τους νέους δήμους, τους ισχυρούς δήμους, την αιρετή περιφέρεια και την κρατική περιφερειακή διοίκηση δημιούργησε μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης που μπορούν να αναπτύξουν και να διοικήσουν σωστά τις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές δυνάμεις τους. Μονάδες ισχυρές και ανταγωνιστικές, μονάδες που εξουδετερώνουν τον τοπικισμό και τους άχαρους ή και γραφικούς πολλές φορές ανταγωνισμούς, μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης που μπορούν να αναπτύσσουν ισότιμες συνεργασίες σε εθνικό και διεθνή χώρο.
Δημιούργησε μονάδες που ξεφεύγουν από τη μετριότητα και αναπτύσσουν σύγχρονες πολιτιστικές δομές, μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης με ενιαία αντίληψη των μεγάλων προβλημάτων, με εξοικονόμηση πόρων και ανάπτυξη ενιαίων υπηρεσιών και δράσεων, μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης που αναβαθμίζουν την πολιτική μας ζωή.
Όμως, στον κόσμο που ζούμε τίποτα δεν είναι στατικό. Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης» στη χώρα μας, είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και να εφαρμόσουμε ρυθμίσεις με το παρόν νομοσχέδιο που θα βελτιώσουν την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και θα δώσουν λύσεις σε θέματα λειτουργίας, δημοσιονομικής πολιτικής και περαιτέρω ανάπτυξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και οι αιρετές διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών συγκέντρωσαν και επικεντρώθηκαν στα κυριότερα προβλήματα που προέκυψαν μετά τη συνένωση των δήμων και κοινοτήτων με το νόμο 3852/2010. είναι εξαιρετική η δουλειά που έγινε και γι’ αυτό θα πρέπει να επαινέσουμε αυτή την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και όλων των φορέων και των συναδέλφων που συνέβαλαν σε αυτό.
Με τις ρυθμίσεις εκείνες του νόμου 3852 εξοικονομήθηκαν πόροι, δημιουργήθηκαν ενιαίες υπηρεσίες και δράσεις ενώ το προσωπικό κατανεμήθηκε όπου υπήρχε πραγματική ανάγκη. Συνέβαλε μαζί με το νομοσχέδιο για τη διαύγεια στο να έλθουν στην επιφάνεια και να έχουν σημαντικά μειωθεί θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.
Σήμερα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, καλούμαστε να βελτιώσουμε το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», έτσι ώστε να διευκολύνουμε την καθημερινή ζωή του δημότη και να δώσουμε πρακτικές λύσεις σε θέματα όπως το πολύ σημαντικό θέμα των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση αποτελούν θέμα ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια, την υγιεινή των πολιτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Όμως, η δημιουργία, κύριε Υπουργέ, ενός ΦΟΔΣΑ ανά Περιφέρεια στις νησιωτικές κυρίως περιοχές δε νομίζω ότι θα εξυπηρετήσει. Πιστεύω ότι θα δυσκολέψει περισσότερο τα πράγματα και στην πράξη αυτός ο φορέας θα μείνει ανενεργός.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα έχει και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Αφορά πολύ σημαντικά ζητήματα των δήμων όπως αυτό των κοινωνικών παντοπωλείων που ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας δίνουν μια αχτίδα ελπίδας στην σκληρή πραγματικότητα.
Επίσης η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της αυτεπιστασίας σε έργα που εκτελούν οι δήμοι, η δυνατότητα για κοινωνικά τιμολόγια των κατά τόπους ΔΕΥΑ, οι δομές κοινωνικής φροντίδας, τα ιδρύματα, τα δημοτικά ιατρεία και τόσα άλλα δείχνουν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου συνθέτονται βάσει των αναγκών των πολιτών και δεν αποτελούν πολιτικές μια άλλης πραγματικότητας. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των καιρών και πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Σημαντικές είναι επίσης οι ρυθμίσεις όπως τελικά διαμορφώθηκαν για τους αντιδημάρχους των μικρών νησιών, τους περιφερειακούς συμβούλους των νησιών -πρώην επαρχεία- που δίνονται αρμοδιότητες από τον Περιφερειάρχη και που πρέπει να έχουν και διακριτή ονομασία όπως παράδειγμα «βοηθός Αντιπεριφερειάρχη» όπως ήταν «βοηθός Νομάρχη» στην αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Είναι, επίσης, δίκαιο και σωστό οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 199 του ν.3852 να επεκταθούν και σε μη αμιγείς επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή λύονται και εκκαθαρίζονται, που το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των Ο.Τ.Α. ξεπερνά ακόμα και το 80%.
Και εδώ θα πρέπει να δείτε –δεν έχω προλάβει να μελετήσω τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο κ. Υπουργός - τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τα έργα του «ΘΗΣΕΑ» ου τα χρήματα δεσμεύονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ τρίτων. Θα πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί ώστε οι δικαιούχοι και μόνο αυτοί να πληρώνονται.
Τέλος, το νομοσχέδιο ασχολείται και με το πολύ σημαντικό θέμα της έκδοσης της μπλε κάρτας για πολίτες τρίτων χωρών, επιστήμονες υψηλού επιπέδου οι οποίοι θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω, όπως ανέφερα και σε ομιλία μου πρόσφατα στην Ολομέλεια, ότι καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συγκυρίες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λάβουμε πλήθος αποφάσεων και να διαμορφώσουμε ένα ακόμη νομοσχέδιο προς όφελος του πολίτη ακόμα και εκείνου του πιο απομακρυσμένου χωριού.
Τολμήσαμε το 2010 με το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη». Τολμούμε και τώρα αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις ή και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, έτσι ώστε να τα διορθώσουμε και να δημιουργήσουμε δυνατές και αναβαθμισμένες μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.