Ώρα μηδέν, για το κοινωνικό κράτος!
ΔΙΑΒΑΖΑ ΚΑΙ ξαναδιάβαζα την είδηση σε ένα τυπικό δελτίο τύπου με ευχαριστίες για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας και δεν πίστευα στα μάτια μου.
«Ο Πρόεδρος ευχήθηκε η απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας της ένταξης των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας στα κατά τόπους κεντρικά Νοσοκομεία με τη δομή "ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ" να έχει μελετηθεί σοβαρά ώστε να υπάρξει η ανάλογη επιστημονική υποδομή και κυρίως η οικονομική ώστε αυτό το εγχείρημα να έχει θετικά αποτελέσματα για το καλό των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους».
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ συνειδητοποίησα ότι η είδηση δεν ήταν οι ευχαριστίες του κ. Προέδρου, αλλά…. η κατάργηση του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑΜΕΑ, γνωστότερου ως ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, και η αντικατάστασή του με…κάτι άλλο !
Μια κατάργηση, που απ’ ότι έμαθα στη συνέχεια, έγινε με το νόμο 4025/2011 «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 228/02-11-2011) και με .....
εντελώς άλλη αποστολή και όνομα εντάχθηκε από 1/1/2012 στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας.
Δεν ξέρω για ποιους λόγους όλα έγιναν – τουλάχιστον στην Κεφαλονιά – δίχως να υπάρξει καμία ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
ΔΕΝ ΚΡΥΒΩ ότι ένοιωσα θλίψη και οργή !
ΘΛΙΨΗ, γιατί μου ήλθαν στο μυαλό οι αγώνες (μοναχικοί ομολογώ) το 1995 όπου ως Δήμαρχος Αργοστολίου είχα μοναδική στήριξη από το σύλλογο γονέων ατόμων με ειδικές ανάγκες (άραγε υπάρχει σήμερα;) και παρ’όλη την πολεμική από κάποιες πλευρές, έγινε κατορθωτή από το Δήμο Αργοστολίου η δημιουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο Αργοστόλι – ενός εκ των 5 – 6 αρχικά σε όλη την Ελλάδα προτύπων μονάδων στήριξης των ΑΜΕΑ που σήμερα είναι 29.
Ο Δήμος Αργοστολίου είχε ήδη δημιουργήσει μία σημαντική υποδομή στην υποστήριξη και την κατάρτιση των ΑΜΕΑ μοναδική στην Ελλάδα, που δικαιωματικά διεκδίκησε και πέτυχε την δημιουργία του πολλά υποσχόμενου νέου θεσμού.
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ήταν για την εποχή του μια μεγάλη κατάκτηση για το Κοινωνικό Κράτος.
Γι’ αυτό και δίχως πολύ σκέψη παραχωρήθηκαν από τον Δήμο ΔΩΡΕΑΝ δύο οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 2.163,8 τ.μ. στο Ο.Τ. 308 της επέκτασης της πόλης στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ, όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση 63/96 του δημοτικού συμβουλίου με την οποία έγινε και αλλαγή χρήσης τους (το ένα οικόπεδο προοριζόταν για νηπιαγωγείο και το άλλο για παιδικό σταθμό) και το συμβόλαιο δωρεάς που ακολούθησε.
Το Ιούλιο του 1998 έγινε η θεμελίωση του έργου και τον Δεκέμβριο του 2003 τα εγκαίνια του.
Είναι γεγονός ότι ποτέ το Κέντρο δεν λειτούργησε σύμφωνα με τον ιδρυτικό κανονισμό του.
Ελλείψεις σε προσωπικό, υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο, υπολειτουργία του υπερσύχρονου εξοπλισμού, αλλά αμέριστη στήριξη από τον Δήμο Αργοστολίου και τους άλλους τοπικούς φορείς και πολύ προσφορά και μεράκι από το προσωπικό και τις κατά καιρούς διοικήσεις.
ΕΝΟΙΩΣΑ ΟΜΩΣ και οργή από την είδηση της κατάργησης του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.
Ενώ αρκετοί σπεύδουν με περισσή ευκολία και σε κάθε ευκαιρία να ρίξουν το λίθο του αναθέματος «στο παρελθόν», την ίδια ώρα εκθεμελιώνεται το Κοινωνικό Κράτος και ΟΛΟΙ σιωπούν.
Γιατί;
Μήπως γιατί είναι προς το καλλίτερο των ατόμων με αναπηρία η κατάργηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και η ένταξή του στο ήδη προβληματικό λειτουργικά Νοσοκομείο Κεφαλληνίας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό ;
Μήπως γιατί μπορεί να ισχυριστεί κάποιος σοβαρά ότι επιτυγχάνεται έστω και το ελάχιστο οικονομικό όφελος για το κράτος (δεν μιλάω βέβαια για οικονομία κλίμακας όπως κάποιοι ισχυρίζονται….) και μείωση της γραφειοκρατίας, με την κατάργηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και την ένταξή του στο ήδη προβληματικό οικονομικά Νοσοκομείο Κεφαλληνίας;
Μήπως γιατί το Υπουργείο μπορεί και συντηρεί με επάρκεια το κτίριο του Νοσοκομείου και επομένως εξασφαλίζεται και η συντήρηση του κτιρίου του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ;
Ή μήπως γιατί υπάρχει έστω και μία στο εκατομμύριο περίπτωση το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να αναβαθμιστεί με το να γίνει τμήμα του Νοσοκομείου στον τομέα της «Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης», όταν αυτό δεν έχει προσωπικό και δυνατότητες να καλύψει καν τις δικές του ανάγκες των κανονικών ατόμων;
Οργή λοιπόν! Ναι οργή, γιατί το Κοινωνικό Κράτος ξηλώνεται και μάλιστα «στα μουλωχτά».
Η ΟΡΓΗ ΜΟΥ μάλιστα γίνεται μεγαλύτερη όταν ανακαλύπτω ψάχνοντας την υπόθεση ότι η κατάργηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ γίνεται με δόλιο πολιτικά τρόπο.
Πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Μάιο, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Κατριβάνος διαβεβαίωνε για το αντίθετο με δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα με αφορμή τις πληροφορίες πως κλείνει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ:
«Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κεφαλονιάς συνενώνεται με τον Οργανισμό Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου σε ένα Ενιαίο Περιφερειακό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας ΑΜΕΑ Ιονίων Νήσων και με έδρα που θα καθοριστεί στο άμεσο μέλλον στην Κεφαλονιά ή την Ζάκυνθο.
O νέος αυτός ενιαίος Φορέας δημιουργείται στα πλαίσια της ενοποίησης Δημόσιων Φορέων Πρόνοιας και θα περιλαμβάνει Δημοτικούς Φορείς με δράσεις Κοινωνικής Φροντίδας και Μέριμνας, και έχει ως στόχο την επίτευξη οικονομίας κλίμακας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και πόρων και παροχής καλύτερων υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους, χωρίς τα στεγανά κάθε μικρού Φορέα»!
Μετά από πέντε μήνες, με το νόμο 4025/2011, το Υπουργείο αλλάζει πορεία και προχωρεί στην κατάργηση των 29 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας και την ένταξή τους στα Νοσοκομεία, δημιουργώντας το «Δίκτυο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης» από την πρωτοχρονιά του 2012 παρά την αντίθεση του συνόλου των συλλόγων ΑΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα.
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ μέσα από την καρδιά μου να διαψευστώ για την εξέλιξη που υπήρξε με την κατάργηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Κεφαλονιά (και την υπόλοιπη Ελλάδα) και την ένταξή του στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας.
Όμως φοβάμαι πως ο μόνος κερδισμένος από την υπόθεση της κατάργησης του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο Αργοστόλι είναι το Νοσοκομείο Κεφαλληνίας που ξαφνικά βρίσκεται με ένα κτίριο 2.500 τ.μ. στην ιδιοκτησία του !
Η δική μου πρόταση είναι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ως προνιακή δομή να περάσει στο Δήμο με την αντίστοιχη μεταφορά των πόρων, όπως ρητά ορίζει το Σύνταγμα.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΟΣ μια «λεπτομέρεια», η οποία είναι ανεξάρτητη με την εκθεμελίωση του Κοινωνικού Κράτους.
Το οικόπεδο, όπως ανέφερα, που κτίστηκε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δόθηκε δωρεάν από το Δήμο Αργοστολίου στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας «με σκοπό να ανεγερθεί εντός αυτού Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ)» και όχι για κάτι άλλο παρεμφερές, το οποίο μάλιστα θα ανήκει στο Νοσοκομείο Κεφαλληνίας.
Στο συμβόλαιο της δωρεάς του οικοπέδου που ως Δήμαρχος Αργοστολίου υπέγραψα στις 19 Μαΐου 1998, εκτός της παραπάνω ρήτρας ξεκάθαρα αναφέρεται:
«Ο Δήμος Αργοστολίου αναγνωρίζει το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας πλήρη και αποκλειστικό κύριο, νομέα και κάτοχο του ακινήτου αυτού, το οποίο μπορεί να κατέχει, νέμεται και διαθέτει για τον ανωτέρω σκοπό».
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ:
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσουν την επιστροφή του ακινήτου στο Δήμο – ακόμη και δικαστικά!
Σε τελική ανάλυση το Νοσοκομείο Κεφαλληνίας έχει χώρους να στεγάσει ό,τι θέλει, είτε στο υπάρχον κτίριο, είτε στο παλιό Σουηδικό κτίριο, είτε ακόμη και σε αυτό που κτίζεται!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.