Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, μια ειλικρινή συζήτηση - συνέντευξη.


Συνέντευξη στον Σπύρο Αλεβιζόπουλο

Από την ίδρυσή της το 1940 μέχρι το 1990 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης οργανώθηκε και λειτουργεί μέσα στα πλαίσια των νόμων, των κανονισμών και των πρακτικών μιας εποχής κατά την οποία οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών εκτελούσαν κυρίως διαχειριστικό έργο για λογαριασμό του Δημοσίου ή των τριτοβαθμίων Συνεταιριστικών Οργανώσεων (όπως ΚΥΔΕΠ, ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ κλπ) οι οποίες και καθόριζαν την εμπορική πολιτική για τα αγροτικά προϊόντα όλης της χώρας.

Μετά την αδρανοποίηση των τριτοβάθμιων αυτών Οργανώσεων η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης κοιτώντας μπροστά στην νέα πραγματικότητα, η οποία συνέπεσε με τις ριζικές αλλαγές που επήλθαν στην Ευρωπαϊκή και στη παγκόσμια αγορά, επανακαθόρισε τους στόχους και την στρατηγική της.

Το νέο περιβάλλον της αγοράς επέβαλε στην Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης οργάνωση και δράση με όλους τους κανόνες της ελεύθερης και παγκόσμιας οικονομίας με κριτήρια αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά.

Είχα μια ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Σπύρο θεοτοκάτο αλλά και με τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Καλαφάτη.

Συζήτησαμε τις τελευταίες εξελίξεις και όλη όπως είναι μεθοδευμένη επίθεση από κάποιους που δεν θέλουν να πάει μπροστά η Ένωση.

Για το σιδερένιο σκέπαστρο που κόστισα 91.000, όπως μου διευκρίνησαν δεν πρόκειται μόνο αυτό που βλέπουμε έξω, έγινε ανακαίνιση σε πολλές σιδεριές, κάγκελα και ρολά της Ένωσης μια ανακαίνιση που άλλαξε τελείως την όψη της Ένωσης, αν λάβουμε υπόψη και το νέο κατάστημα που θα εγκαινιασθεί σε λίγο καιρό.

Το ίδιο έγινε και με τις τουαλέτες που όπως αναγράφτηκε κόστισαν 65.000. Ναι έτσι είναι, μόνο που δεν ανακαινίστηκαν οι τουαλέτες αλλά πολλά δάπεδα αντικαταστάθηκαν με συνέπεια να αλλάξει όψη η Ένωση.

Ο κ. Θεοτάκος όπως είπε για την περίοδο στην Συνεταιρισμό Ρομπόλα μου έδειξε την περιβόητη «απόλυση».

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπόρεσα να καταλάβω και πολλά πράγματα. Μου διάβασε για την απειρία κάποιων εργαζομένων, που συνετέλεσε στην δημιουργία αταξίας ως προς τα οικονομικά. Τον ανάγκασαν να απομακρυνθεί διότι η απειρία αυτή του δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα.

Επίσης και κάτι άλλο. Ο Ανδρέας Καλαφάτης διέψευσε μετά.....βδελυγμίας τις φήμες ότι είχε κάνει συμφωνία με τον Αλέξανδρο Παρίση για να φύγει από......
 Πρόεδρος, όπως είπε, εγώ δεν έχω κάνει καμία τέτοια συμφωνία, ξέρω από που βγήκαν αυτές οι φήμες.

Στη συνέχεια συζητήσαμε αρκετή ώρα τα τελευταία γεγονότα και το ρόλο της Ευανθίας Βολτέρα Ταραζή.
Σε περίληψη όσων είπαμε και εν μέσω πολλών …… εγγράφων καταλήξαμε, σε γνωστές αποφάσεις και απόψεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά συνεχίζουν να παραμένουν ακόμα επίκαιρες μιας και η κόντρα συνεχίζεται:

Η Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης εκ αφορμής του θέματος που έχει δημιουργηθεί κατά την διαδικασία συγκέντρωσης συμπλήρωσης και καταχώρησης στη Βάση Δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. των αναγκαίων στοιχείων για την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (Α.Ε.Ε.) των γεωργών και των στοιχείων για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, κ.λ,π. για το έτος 2011, γνωστοποιεί τα πάρα κάτω:

Η Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης από την θεσμοθέτησή τους και μέχρι σήμερα διεξήγαγε επιτυχώς το έργο της διαχείρισης των Επιδοτήσεων και Ενισχύσεων προς τους αγρότες παραγωγούς, χάρις στην συσσωρευμένη πείρα , την πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και το έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό της.

Πρέπει δε να σημειώσομε ότι μόνο κατά τα τελευταία έτη: Καθ ΥΠΟΔΕΙΞΗ – ΑΠΑΙΤΗΣΗ της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. , με την από 10.4.2008 Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «NEUROPUΒLIC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» και την από 22.4.2008 Σύμβαση Προμήθειας Εξοπλισμού και Ετοίμου Λογισμικού, ισχύουσα ως προς την υποστήριξη του εξοπλισμού μέχρι 21.4.2011 αλλά και με την από 19.3.2010, έχουμε καταβάλει στην Εταιρεία αυτή για τα ανωτέρω το συνολικό ποσό των 72.686 Ευρώ.

Ανάλογες Συμβάσεις έχουν καταρτισθεί και με τις λοιπές Ε.Α.Σ. της χώρας.

Με βάση τα πάρα πάνω σταθερά δεδομένα με το υπ αριθ. πρωτ. 197/7.2.2011 έγγραφό μας προς την ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. , με υπαγόρευση του κειμένου του από αυτή, αναλάβαμε την υποχρέωση ότι « σε περίπτωση που κατακυρωθεί στην ΄Ενωση Νομικών Προσώπων , στην οποία συμμετέχει η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. μαζί με την εταιρεία «NEUROPUΒLIC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ως υποψηφία Ανάδοχος, ο διαγωνισμός για την «Ανάθεση υπηρεσιών συμπλήρωσης, συγκέντρωσης των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (Α.Ε.Ε.) κλπ.» , αναλάβαμε ΑΝΕΚΚΛΗΤΑ την υποχρέωση ως Μέλη της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. να συμμετέχουμε ενεργά , ως Πύλη Εισόδου, στην υλοποίηση των υποχρεώσεων αυτής και την ολοκλήρωση των εργασιών παραχωρώντας στην ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. την απαιτούμενη τεχνική και υλική μας υποδομή , το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας καθώς και τα συνεργεία μας, τα οποία απολύτως και επαρκώς διαθέτουμε.

Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην Κοινοπραξία με την επωνυμία ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. -NEUROPUΒLIC Α.Ε. αντί του ποσού των 34.652.982,37 Ευρώ και υπογράφηκε η από 16 Μαΐου 2011 Σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη και της ως άνω Κοινοπραξίας ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. - NEUROPUΒLIC Α.Ε. .

Με την υπογραφή μάλιστα της σύμβασης , προβλέπεται η προκαταβολή στην ανάδοχο κοινοπραξία ποσοστού 20% της συμβατικής αξίας του έργου χωρίς Φ.Π.Α.

Η Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης πλήρως προετοιμασμένη, αμέσως με την ενεργοποίηση του συστήματος απέστειλε σε όλες τις δημοτικές και κοινοτικές ενότητες του νομού συνεργεία για την συγκέντρωση των ΑΕΕ κλπ στοιχείων καθώς και στην παραλαβή αυτών στα εδώ γραφεία της και ολοκλήρωσε το έργο εντός της από την διακήρυξη του διαγωνισμού προβλεπόμενη , η οποία ήταν η 16 Μαΐου 2011, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου και με Έγγραφο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Κατά την διαδικασία συγκέντρωσης, συμπλήρωσης κλπ των Α.Ε.Ε. και για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους πρόσθετων διοικητικών υπηρεσιών, προς τους δικαιούχους, τις οποίες ανελλιπώς προσφέρει καθόλη την διάρκεια του έτους, συμφώνησε την πληρωμή ενός αντιτίμου από έκαστο δικαιούχο προς τον συνεταιρισμό για τις διοικητικές υπηρεσίες που παρέχονται από τον συνεταιρισμό καθόλη την διάρκεια του έτους, το οποίον αντίτιμο καθορίστηκε ανάλογα με την κλίμακα των δικαιωμάτων και τις υπηρεσίες που προσφέρονται . Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. της ΕΑΣ Κεφαλληνίας & Ιθάκης είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗ σύμφωνη με την υπ αριθ. 283/2006 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ της Συνεδρίασης της 1ης Ιουνίου 2006, την οποία θέτουμε στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Ανάμεσα στις επιπλέον ετήσιες παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους είναι:

•Μεταβολές- διορθώσεις στοιχείων, υποχρεώσεών τους που έχουν ήδη γίνει και εκ παραδρομής γίνονται για την καταβολή επιδοτήσεών τους και οι οποίες αναφέρονται σε προηγούμενα έτη αλλά και στο 2011. Οι μεταβολές αυτές για το 2011 είναι πολλαπλάσιες με βάση την εφαρμογή του άρθρου68 του Κανονισμού 73/2009 περί πολλαπλής συμμόρφωσης.

•Τροποποιήσεις δηλώσεων που προκύπτουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω της εδαφολογικής ιδιομορφίας του Νομού μας αφενός και αφετέρου των σοβαρών προβλημάτων που έχει επιφέρει η ελλιπής κατάρτιση του Κτηματολογίου συντελώντας έτσι στην διαφοροποίηση των στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους και δηλώνουν οι παραγωγοί.

• Παροχή, πέραν του ενός, αντιγράφου της Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης για διάφορες υποχρεώσεις των παραγωγών (συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης, επέκταση δανείου, δήλωση αλλοδαπών εργατών, αγορά αγροτικού αυτοκινήτου κ.α.).

•Πολλαπλή έκδοση, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, φωτοαντιγράφων δικαιολογητικών παραγωγών απαραίτητων για την υποστήριξη των Αγροτικών Επιδοτήσεών τους.

•Αρχειοθέτηση και σύνταξη ηλεκτρονικού φακέλου κάθε παραγωγού.

•Παροχή, σε καθημερινή βάση, συμβουλών και στήριξης προς τους παραγωγούς αναφορικά με τις Αγροτικές Επιδοτήσεις τους από εξειδικευμένα άτομα του τακτικού έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού της Ένωσής μας.

•Παροχή συγκεκριμένης βοήθειας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες του Νομού (αγροτεμάχια, ιδιωτικές διανομές) από εξειδικευμένα συνεργεία, με χρησιμοποίηση ειδικών τοπογραφικών χαρτών, προς εξυπηρέτηση των παραγωγών λόγω της ιδιαιτερότητας και της φύσης των καλλιεργειών και της ενασχόλησης των.

Με την σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης της ΠΑ.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. παρόμοια επιβάρυνση Παροχής Υπηρεσιών τηρείται από όλες ανεξαιρέτως τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, και από εκείνες τις Ενώσεις Μέλη των οποίων απαρτίζουν το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.

Εξ αφορμής της καταβολής του ως άνω αντιτίμου και παρά τις δοθείσες διευκρινήσεις, η Κοινοπραξία απροειδοποίητα προέβη στην φραγή και εν συνεχεία στην εκτός λειτουργικού προγράμματος ως πύλης εισόδου θέση της Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, ενώ ήδη, όπως προαναφέρθηκε είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης και συμπλήρωσης των Α.Ε.Ε. και ικανός αριθμός αυτών είχε και καταχωρηθεί στην Βάση Δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Με την μονομερή ενέργεια αυτή της Κοινοπραξίας ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. - NEUROPUΒLIC Α.Ε. , δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα η ηλεκτρονική καταχώριση των υπολοίπων Α.Ε.Ε.
Η ενέργεια αυτή της Κοινοπραξίας η οποία συνιστά καταγγελία της μεταξύ μας σύμβασης έργου είναι παράνομη και αντισυμβατική, καθόσον ευθέως προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 681 και επ του ΑΚ, και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ την μέχρι τότε όλη εκτέλεση του έργου και ειδικότερα των Α.Ε.Ε. που έχουν ήδη υποβληθεί.

Συνεχίζοντας την παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά της η Κοινοπραξία ΠΑΣΕΓΕΣ NEUROPUΒLIC Α.Ε. χωρίς καμία ενημέρωσή μας στις 20.6.2011 απέστειλε και εγκατέστησε στο ισόγειο της πρώην Νομαρχίας Κεφαλληνίας, ομάδα «ξενόφερτων» προσώπων, τα οποία ούτε όνομα έχουν, ούτε ιδιότητα, ούτε εντολή, προκειμένου, όπως ενημερώνουν με ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ανακοινώσεις αλλά και ποινικά κολάσιμες «πρακτικές οδηγίες» «να προσέρχονται στο χώρο της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (πρώην νομαρχία ) στο Αργοστόλι, για υποβολή των αναφερομένων σ αυτήν αιτήσεων. Οι «ξενόφερτοι» υπάλληλοι της «Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ» που επιχειρούν ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ να αποσπάσουν τις όποιες Αιτήσεις Δικαιούχων Παραγωγών, έχουν ως μοναδικό σκοπό να αποκομίσουν το όφελος από τις αιτήσεις που θα συγκεντρώσουν και μετά θα εξαφανισθούν από τα Νησιά μας.

Στην παράνομη και αντισυμβατική αυτή συμπεριφορά της η Κοινοπραξία ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. -NEUROPUΒLIC Α.Ε. βρήκε πρόθυμους ντόπιους αρωγούς, όπως τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σωτήρη Κουρή, ο οποίος όπως προφορικά μας δηλώθηκε, με προσωπική απόφασή του, παραχώρησε για χρήση χώρο που προορίζεται για στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών στην ομάδα των αγνώστων αυτών προσώπων, καθώς και Δημόσια υλικοτεχνική υποδομή (γραφεία, τηλεφωνικές γραμμές, ηλεκτρική παροχή. κλπ)., διαχειριζόμενος αυτά ως ιδιωτική του περιουσία. Η όποια απόφαση του, η οποία θα τύχει του προβλεπόμενου ελέγχου, αυτή και μόνο είναι άκυρη, αλλά και ευθέως συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη. Όλα αυτά κάτω από τον ψευδεπίγραφο μανδύα ότι « όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν χωρίς επιβάρυνση για τον παραγωγό»

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης., μετά δε από ικανού αριθμού επωνύμων καταγγελιών, ότι το πρώην Μέλος και πρώην Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Ευανθία Βολτέρα Ταραζή εμπλέκεται άμεσα στο θέμα που έχε προκύψει κατά την διαδικασία υποβολής των Α.Ε.Ε. καταγγέλλει την συμπεριφορά αυτή και επισημαίνει ότι η Ευανθία Βολτέρα Ταραζή κινείται από καθαρά ιδιοτελείς προσωπικούς λόγους. οι οποίοι έχουν να κάνουν με την περίοδο της θητείας της στο Δ.Σ. της Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης καθώς και με «τα έργα και ημέρες» του γιού της ως πρώην υπεύθυνος του Καταστήματος Εφοδίων.

Η Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης επισημαίνει ότι όλοι οι ντόπιοι αρωγοί της Κοινοπραξίας ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.- NEUROPUΒLIC Α.Ε. , οι οποίοι προεξοφλούν το τέλος της Ε.Α.Σ. ( Ένωση τέρμα , όπως λένε) αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο χτύπημα της Συνεταιριστικής ιδέας και καλεί τους παραγωγούς να μην παραπλανηθούν από αυτούς και να στηρίξουν με κάθε μέσο και τρόπο τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και την Ενωσή τους.

Διαβεβαιώνει τέλος τους Δικαιούχους Παραγωγούς , οι οποίοι υπέβαλλαν τις Αιτήσεις τους στην Ε.Α.Σ. Κεφαλλήνιας & Ιθάκης ότι αυτές είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΓΚΥΡΕΣ, ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.