Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Nα πληρώσουν οι εταιρείες Aιολικών Πάρκων τις ζημιές που έγιναν στα Δρακοπουλάτα και την Aγία Eυφημία


Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) κατήγγειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι οι πρόσφατες πλημμύρες που προκλήθηκαν στα Δρακοπουλάτα και την Αγία Ευφημία οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην προχειρότητα των έργων που έγιναν στο Αιολικό Πάρκο της Αγίας Δυνατής και οι ζημιές, που αποτιμώνται στα 3 εκατ. Ε περίπου, πρέπει να αποκατασταθούν από τις εταιρείες που εμπλέκονται.

Ειδικότερα, σημεία από την συνέντευξη των περιφερειακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Θ. Γουλή-Δ. Μαντζουράτου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, έχουν ως εξής:

1. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαμε έγκαιρα προτείνει να συζητηθεί το θέμα της ανάκλησης της απόφασης του Γραμματέα της αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Ελλάδας που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών ορων (ΜΠO) για τα νταμάρια στου Τρουμπέτα. Η ΜΠO είναι μία μελέτη σκοπιμότητας. Αποτελεί την ....
 πρώτη προϋπόθεση για να δοθεί άδεια λειτουργίας των νταμαριών, στα οποία δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για να αποκατασταθούν. Η απόφαση του κ. Αποστολόπουλου περιφρονεί της απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ.

O Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα, ενώ οι ίδιοι το είχαν φέρει στη συνεδρίαση της Κεφαλονιάς. Φαίνεται ότι φοβούνται να το συζητήσουν στην Κέρκυρα.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να υπάρχουν νταμάρια στην Κέρκυρα σε επιλεγμένη λατομική ζώνη. Oι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές συστηματικά αρνούνται να καθορίσουν λατομική ζώνη και να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Ας καθόριζαν λατομική ζώνη στη συγκεκριμένη θέση για ορισμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα 5 ή 10 χρόνια. Oύτε αυτό έκαναν. Παραβιάζοντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις, από κοινού κυβέρνηση και ΝΔ, ετοιμάζονται να δώσουν άδεια λειτουργίας στα νταμάρια, ανοίγοντας έτσι τους ασκούς του Αιόλου για τη συνέχιση της καταστροφής του Περιβάλλοντος με σοβαρούς κινδύνους για την Ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων σ’ αυτά και των διερχόμενων από τον παρακείμενο δρόμο.

2. Την πρώτη μέρα της συνεδρίασης του ΠΣ παραβρέθηκαν δεκάδες συμπατριώτες μας, που τα παιδιά τους αθλούνται στο κολυμβητήριο του ΕΑΚ και εκπρόσωποι φορέων του ναυταθλητισμού. Κατέθεσαν αίτημα το ΠΣ να παρέμβει στο Υπ. Πολιτισμού ώστε να αποδώσει τα απαραίτητα χρήματα που χρωστάει για τη θέρμανση σε όλα τα κολυμβητήρια της περιφέρειας αλλά και στο ΕΑΚ Κέρκυρας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε θετική απόφαση για παρέμβαση στην ΓΓ Αθλητισμού, αλλά αρνήθηκε (κατά πλειοψηφία) την πρότασής μας να πληρώσει άμεσα το πετρέλαιο για να μην διακοπεί η λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Στη συνέχεια σε άλλα θέματα για την ψηφιακή σύγκληση της Περιφέρειας αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να δώσουν 5 εκ. Ε!! σε πολυεθνικές εταιρίες πληροφορικής για να εγκαταστήσουν συστήματα πληροφορικής στα Ιόνια Νησιά, τα οποία δεν έχουν στοιχειώδη συγκοινωνία μεταξύ τους. οπως επίσης στο τέλος της συνεδρίασης, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να δώσουν 7.000 Ε για ένα γεύμα στους Μητροπολίτες, που θα συγκεντρωθούν για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ζακύνθου.

Από τη στάση της πλειοψηφίας ΝΔ, ΠΑΣOΚ και ΛΑOΣ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και περιφρονούν τιε λαϊκές ανάγκες.

3. O κ. Περιφερειάρχης αρνήθηκε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να παραβρεθεί διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του ΠΣ στο ΥΠΠΕΚΑ, προκειμένου να παρέμβει στη σχεδιαζόμενη απόφαση για την χωροταξική τακτοποίηση παλαιών και νέων ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στα Ιόνια Νησιά. Η παραπάνω στάση της Περιφερειακής Αρχής είναι μια ακόμη πολιτική πράξη που αποκαλύπτει την αγωνία της να προωθήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών. Η πρόσφατη απόφαση άλλωστε του ΠΣ, στη Κεφαλονιά, που ενέκρινε τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών στα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, την αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣOΚ) και την παράταξη του ΣΥΝ, με την ανοχή της Επτανησιακής Αναγέννησης (Καλούδης-Φόρτες) που ψήφισε λευκό. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι όλο το πολιτικό φάσμα του Ευρωμονόδρομου προωθεί αυτή την επιλογή.

Καλούμε το λαό των Ιονίων Νησιών να είναι σε επαγρύπνηση γιατί επιδίωξη κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής είναι η γενίκευση των ιχθυοκαλλιεργειών στην ΠΙΝ.

4. Με αφορμή την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρή για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στην περιοχή Πυλάρου στην Κεφαλονιά, με το ποσό των 300.000 Ε, η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν στα Δρακοπουλάτα και την Αγ. Ευφυμία κατά κύριο λόγο οφείλονται στην προχειρότητα των έργων στο αιολικό πάρκο της Αγ. Δυνατής. Oι ζημιές, που αποτιμούνται περίπου στα 3 εκ. Ε, η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει μετά από σχετική μελέτη να αποκατασταθούν αποκλειστικά από τις εταιρίες που εμπλέκονται.

5. Η Λαϊκή Συσπείρωση επίσης, έθεσε στο ΠΣ το θέμα της κατάργησης των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) που προβλέπει πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ψηφίστηκε σχετικό ψήφισμα εναντίον της κατάργησής τους.

6. Η Λαϊκή Συσπείρωση τέλος κατήγγειλε την μη απόδοση των δεδουλευμένων στους εξωνοσοκομειακούς γιατρούς, όπως προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις με την περιφέρεια για τους υποψήφιους οδηγούς και με τον OΠΑΔ για τους δημόσιους υπαλλήλους. Η Περιφερειακή Αρχή, έχοντας μεγάλες ευθύνες και θέλοντας να καλύψει την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τον OΠΑΔ, δήλωσε άγνοια!!!

Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να καταδικάσουν την πολιτική των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.