Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ


ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΔΙΑΤΑΧΘΕΙ  ΕΝΟΡΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ  ΕΞΕΤΑΣΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ  ΜΕΡΟΥΣ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΑΡΧΕΙΟΥ  ΤΗΣ  ΙΘΑΚΗΣ
Πριν έξι μήνες συνεργεία του Δήμου (με ποιόν άραγε υπεύθυνο και με ποιους εργάτες) μετέφεραν σε άλλο χώρο, όλα υποτίθεται, τα αρχεία του Δήμου των τελευταίων 60 τουλάχιστον χρόνων από τις Δημοτικές αποθήκες του Βάλτου που ήταν ατάκτως τοποθετημένα αλλά πάντως ασφαλή!     
Ακολούθησε η απόφαση για γκρέμισμα των αποθηκών και ήλθε προ ημερών ειδικό συνεργείο για το ξήλωμα της εξ αμιάντου σκεπής.  Έτσι οι αποθήκες «ξενταβανιάστηκαν» χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη ότι ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος του αρχείου είχε ξεχαστεί μέσα.    
Λόγω αυτής της εγκληματικής προχειρότητας, όταν την περασμένη εβδομάδα έβρεξε καταρρακτωδώς, ό,τι υπήρχε έπλεε στις αποθήκες ακόμη και στον παρακείμενο δρόμο.     
Είναι ντροπή να αντιμετωπίζεται έτσι η ιστορία του Δήμου της Ιθάκης, δηλαδή η στα ορία του νησιού μας από άσχετους. Κάποιος πρέπει να δώσει λόγο γι’ αυτή την πρωτοφανή ενέργεια, να αφήσουν δηλαδή να χαθούν σπουδαία έγγραφα, φακέλους, καταστάσεις, αφίσες και φωτογραφίες σημαντικών και ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.     
Ευτυχώς κάποιοι φιλότιμοι συμπατριώτες μας έτρεξαν μέσα στη βροχή, έσωσαν μερικά έγγραφα και τα παρέδωσαν στα Γενικά Κρατικά Αρχεία, εκεί που έπρεπε να παραδοθεί όλο το αρχείο αφού τα τελευταία χρόνια τα Κρατικά Αρχεία στην Ιθάκη έχουν δικό τους αξιοπρεπή χώρο και λειτουργούν υποδειγματικά.     
Στα έγγραφα που διέσωσαν συμπολίτες μας κάποιος βρήκε τον υπηρεσιακό φάκελο του πατέρα του και άλλος στοιχεία απαραίτητα για να κατοχυρώσει τη σύνταξή του!     
 Ακόμη βρέθηκε ολόκληρος φάκελος που αφορά την προσπάθεια της Ιθάκης να ιδρυθεί ξανά η Ναυτική Σχολή Σταθάτου.  Στο φάκελο αυτό περιέχεται έγγραφο – ντοκουμέντο από την εποχή της Χούντας, στο οποίο ο αντ/ρχης Π.Ιωαννίδης απαντών ...
 στις 14-10-1969 εκ μέρους του Γραφείου του Δικτάτορα Παπαδόπουλου, στο αίτημα της Ένωσης των Ιθακησίων και του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης για την ανάγκη επανίδρυσης της Ναυτικής Σχολής στην Ιθάκη – και μάλιστα με «προίκα» 1.300.000 Δραχμές, μεγάλο ποσό για την εποχή εκείνη, από την εξαγορά του τοπικού Ηλεκτρισμού – απαντά αρνητικά με διάφορες δικαιολογίες εκ των οποίων η πιο σημαντική ήταν ότι «εάν ιδρυθεί στην Ιθάκη Ναυτική Σχολή, θα υπήρχε αδυναμία φοίτησης στις άλλες 5 σχολές Εμπορικού Ναυτικού που λειτουργούν στη χώρα»!     

Επίσης για το ίδιο θέμα υπάρχουν έγγραφα της Διοίκησης του Ιδρύματος Γ.Κ.Δρακούλη, της επιτροπής αγώνα, αποφάσεις Δ.Σ. και επιστολές του τότε Δημάρχου Νικ. Κολυβά. Εδώ θέλω να σημειώσω ακόμη μελέτη του πολυγραφότατου καπετάνιου Γερ. Κολαΐτη στην οποία παραθέτει όλες τις πληροφορίες που υπήρχαν τόσο για την ίδρυση και λειτουργία της σχολής όσο και για τους ιδρυτές της, Όθων και Αθηνά Σταθάτου.     
Ύστερα από όλα αυτά εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάποιοι ηθελημένα καταστρέφουν την ιστορία του νησιού μας διότι αν ήθελαν, είχαν τον τρόπο, τα μέσα και το χρόνο να διασώσουν όλο το αρχείο.     
Είναι ανάγκη ο Δήμαρχος Ιθάκης, η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση να διατάξουν ένορκη διοικητική εξέταση για να βρεθεί ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι που ανέλαβαν τη μεταφορά των αρχείων και που άφησαν ένα μεγάλο μέρος τους να καταστραφεί.
ΠΡΟΚΑΛΕΙ  ΘΛΙΨΗ  ΚΑΙ  ΝΤΡΟΠΗ  ΑΥΤΗ  Η  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!                     
Σπύρος Αρσένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.