Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΧΩΤΑΣ : Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι "ειδικό δικαστήριο"


Επειδη scripta manent verba volant είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ορισμένα σημεία που έχουν σχέση με την ουσία του Δημοτικού Συμβούλιου της 8ης Οκτωβρίου 2011 καθώς και ορισμένα διαδικαστικά θέματα τα οποία έχουν σχέση με όλα τα προηγούμενα αλλά και ίσως στα επόμενα Δημοτικά συμβούλια του Δήμου Κεφαλλονιάς.

Είναι γνωστό οτι πολλοί παραπονούνται και μεταξύ αυτών και η Δημοτική Αρχή για τη μεγάλη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων.

Στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο με απόφαση της Δημοτικής Αρχής και μόνο εισήχθησαν προς συζήτηση δεκα οκτώ θέματα(18).

Εάν σε κάθε ένα απο αυτά τα θέματα ομιλούσαν μόνο ο Δήμαρχος και...
 οι τρείς επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων στον ελάχιστο χρόνο που προβλέπει ο νέος κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου (10' ο Δήμαρχος και 3επικεφαλείςΧ 5΄=15΄) τότε η συνολική διάρκεια του συμβουλίου θα ήταν 450 λεπτα δηλαδη 7,5 ώρες με τους Δημοτικούς συμβούλους βωβούς.

Προφανώς αυτό, δηλαδη βωβοί δημοτικοί σύμβουλοι, θα βόλευε πολλούς και ίσως το Δήμαρχο, είναι όμως απολύτως βέβαιο οτι δεν εξυπηρετεί ούτε κατ ελάχιστο τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.

ΦΙΜΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΥΦΛΟΙ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ

Πολλοί παραπονούνται για την ένταση στα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ειδυλλιακός χώρος περιπάτου, είναι χώρος ενημέρωσης, προβληματισμού, κατάθεσης απόψεων και προτάσεων, διαλόγου και γιατί όχι και έντασης και διαφωνιών, με όμως ένα στόχο το συμφέρον του Δημότη τουλάχιστον για την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων.

Η ησυχία και η γαλήνη προσιδιάζουν σε άλλους χώρους, και βεβαίως ο τρόπος με τον οποίο μερικοί πλασάρουν ως ζητούμενο, για το δημοτικό συμβούλιο, τέτοιες ειδυλλιακές καταστάσεις, ειναι βέβαιο οτι υπηρετουν το στενό προσωπικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον του ανώνυμου συμπολίτη μας

Σε κάθε περίπτωση όμως την ευθύνη για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβούλίου την έχει ο Δήμαρχος αλλά κατ εξοχήν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Αργοστόλι έκαναν τις συγκρίσεις τους και έβγαλαν τα συμπεράσματα τους.

Ο αξιότιμός κ Ανουσάκης το μόνο συμπέρασμα που αποκόμισε ήταν ποιό θα πρέπει να είναι το υψόμετρο της Θέσης της καρέκλας του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κατα τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου και τίποτε άλλο.

Μετά από αυτό το αναγκαίο μικρό προοίμιο σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου γενικά, αλλα και του προέδρου ειδικότερα, είναι ηλίου φαεινότερο οτι το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, με επιλογή και ευθύνη του Δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε προσπάθεια η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να μετατραπεί σε αίθουσα ειδικού Δικάστηρίου προκειμένου να λυθούν παλιοί λογαριασμοί μεταξύ των κκ Παρίση και Ανουσάκη αφ ενός και των κκ Μ Μεταξά και Κ Ζαπάντη αφ ετέρου.

Σε αυτή την παρωδία δίκης, το μόνο που έλειπε, για να μετατρέψουν τους Δημοτικούς Συμβούλους σε δικαστές ήταν τα αλήστου μνήμης “γουνάκια” του ειδικού δικαστήριο όπως χαρακτηριστικά δήλωσα κατα τη διάρκεια της τοποθέτησης μου σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών της Δημοτικής Αρχής για κακή Διαχείριση στο Δήμο Ελειου Πρόννων την περίοδο 2007-2010.

Δυστυχώς σε αυτό το Δικαστήριο όπως όλοι είδαμε υπήρχε σε ρόλο προέδρου Δικαστηρίου και Εισαγγελέα απελπιστικά μόνος ο κ Ανουσάκης!

Ευτυχώς, πάρα πολλοί σύμβουλοι με στεντόρεια φωνή κατήγγειλαν αυτές τις μεθοδεύσεις, ενώ ήταν χαρακτηριστικά εκκωφαντική η σιωπή των συμβούλων της πλειοψηφίας.

Δηλώνοντας κατηγορηματικά οτι δεν είμαστε υπερασπιστές και συνήγοροι κανενός, αλλά υπέρμαχοι της χρηστής Διοίκησης και του σεβασμού και του τελευταίου Ευρώ του Δήμου, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε οτι η απόφαση του Δημάρχου να ζητήσει την έγκριση του Δημοτικού συμβουλίου για την διερεύνηση της οικονομικής διαχείρισης ενός τέως Δήμου δεν αντέχει σε κριτική για τους εξής λόγους.

Ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τους νόμους, και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου και επομένως όφειλε αυτεπαγγέλτως απο την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκε θέμα κακής διαχείρισης απο οιονδήποτε να το είχε παραπέμψει στα αρμόδια όργανα.

Εν προκειμένω όφειλε πάραυτα να είχε ζητήσει έλεγχο απο οικονομικό επιθεωρητή του Υπουργείου να ενημερώση τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και να παραπέμψει τα πορίσματα αφ όσον προέκυπτε θέμα στον Εισαγγελέα.

Και είναι προφανές οτι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που όφειλε να ακολουθήσει ο Δήμαρχος, όπως άλλωστε του υπέδειξα στην τοποθέτηση μου, αφού στην περίπτωση που το Δημοτικο Συμβούλιο απέρριπτε την εισήγηση για διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου στο Δήμο Ελειου Πρόννων θα ήταν συμμέτοχός στο υποτιθέμενο αδίκημα αφού θα το συγκάλυπτε.

Παράλληλα και για λόγους διαφάνειας, στην εισήγηση μου κατέθεσα πρόταση για διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου σε όλους τους πρώην Δήμους του Νομού Κεφαλλονιάς, αρχίζοντας απο το Δήμο Παλικής, και απο την περίοδο 2003-2006, και το Νέο Δήμο Κεφαλλονιάς απο 1.1.2011 μέχρι σήμερα, με απλή απόφαση του Δημάρχου όπως ο νόμος προβλέπει.

Δυστυχώς η πρόταση μου αυτή δεν έγινε αποδεκτή απο το Δήμαρχο.

Επίσης είναι απορίας άξιο γιατί η Δημοτική Αρχή, ενώ εγνώριζε απο την αρχή του 2011 με κάθε λεπτομέρεια το τρόπο διαχείρισης κάθε Δήμου, κουκούλωνε μέχρι σήμερα αυτή την “κακή,” όπως ισχυρίζεται, διαχείριση του Δήμου Ελειού Πρόννων, ενώ όφειλε να την καταγγείλει απο την αρχή.

Και ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ζητούσε διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου σε όλους τους Δήμους, αλλά και στο Νέο Δήμο Κεφαλλονιάς, είναι απορίας άξιο γιατί ο κ Δήμαρχος, ο οποίος δεν κουράζεται να αναφέρεται στα χρέη των προηγουμένων Δήμων που παρέλαβε, και που όντως υπάρχουν, δεν αποτόλμησε να δεχθει την πρόταση για διεξαγωγή αυτων των ελέγχων.

Και είναι προφανές οτι ο πρώτος τέως Δήμος, όπως επεσήμανε ολόκληρη η αντιπολίτευση, για τον οποίο θα έπρεπε ο κ Δήμαρχος να είχε ζητήσει οικονομικό έλεγχο είναι ο Δήμος Λειβαθούς, ο οποίος παρέδωσε την 1η Ιανουαρίου 2011 ένα χρεωστικό υπόλοιπο 3.100.000 ευρώ, προ ημερών έγινε προσπάθεια “λαθραίας” αναγραφής επί πλέον 300.000 ευρώ στο προϋπολογισμό του Δήμου Κεφαλλονιάς απο χαμένα τιμολόγια του Δήμου Λειβαθούς, όπως εμείς αποκαλύψαμε φωναζοντες απρεπώς και όχι ευπρεπώς σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ μόλις στις 8 Οκτωβρίου έγινε γνωστό οτι το χρέος της Φιλαρμονικής Λειβαθούς ανέρχεται σε 500.000 Ευρώ, δηλαδή συνολικά υπάρχει ένα άνοιγμα σχεδόν 4.000.000 ευρώ.

Τελειώνοντας επαναλαμβάνω οτι τόσο εγώ, όσο και ο κ Ν Βεντούρας, αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε και να συμπράξουμε στη στοχευμένη διαπόμπευση πρώην δημάρχων, αλλά αντίθετα ζητήσαμε και ζητάμε οικονομικό έλεγχο σε κάθε πρώην Δήμο που ο κ Δήμαρχος έχει διαπιστώσει κακή διαχείριση και θα είμαστε δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια, αρκεί να γίνει με συντεταγμένο τρόπο και όπως ορίζει ο Νόμος..

Αθήνα 12 Οκτωβρίου 2011
Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Δημοτικός Σύμβουλος.

1 σχόλιο:

  1. Όταν πιανόσουνα από γιακάδες στο Ληξούρι με την παράταξη την Νόπης τι ακριβώς ήταν;

    Τι είχε τραβήξει η φουκαριάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.