Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Διημερίδα που διοργανώνουν η Νομαρχία και η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. με θέμα: "Το φαινόμενο του Εκφοβισμού και της Βίας στα Σχολεία (Byllying)''‏


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς & Ιθάκης και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει διημερίδα με θέμα : «Το φαινόμενο του Εκφοβισμού και της Βίας στα Σχολεία (Bullying )».
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 18:00 μ.μ και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 9:30 π.μ, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας.
Στη Διημερίδα θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και εργαστήρια από ερευνητές και ειδικούς Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Η βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών στο σχολείο είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Τα περιστατικά εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, ενώ φαίνεται να μειώνονται στο Λύκειο .
Στην Ελλάδα, τα δεδομένα ερευνών εμφανίζουν ότι οι μαθητές πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο σε ποσοστό 10% - 15%. Οι μισοί μαθητές εξ αυτών δεν αναφέρουν το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι το εμπιστεύονται περισσότερο σε φίλους και λιγότερο σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Όσον αφορά το φύλο, τα αγόρια, σε σχέση με τα κορίτσια εμπλέκονται σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1. Επίσης τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας, ενώ τα κορίτσια εμπλέκονται συχνότερα σε περιστατικά λεκτικής
 βίας.
Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά μπορεί να είναι πολλές και σοβαρές. Τα παιδιά - θύματα μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος, αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, κατάθλιψη, με ή χωρίς ιδέες αυτοκτονίας, ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου κ.α. Συχνά τα παιδιά παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες ή / και σχολική άρνηση, με συνέπειες όπως μειωμένη σχολική απόδοση ή / και αποτυχία.
Μέχρι σήμερα τα περιστατικά συνηθίζουν να αποσιωπούνται, γιατί θεωρούνται ότι εκθέτουν ή στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα, ή το κύρος του σχολείου. Όμως η ελλιπής ενημέρωση επί του θέματος έχει σαν αποτέλεσμα την περιορισμένη ευαισθητοποίηση, με συνέπεια την άγνοια διαχείρισης του προβλήματος, τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς.
Όσον αφορά τη διημερίδα, το απόγευμα της πρώτης ημέρας (Παρασκευή 10/12, 18:00 μ.μ), θα είναι αφιερωμένο στους μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Νομού. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, μέσω της μουσικής, της κίνησης, της ζωγραφικής και του θεατρικού παιχνιδιού να ενημερωθούν για το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και να αναδείξουν τα στοιχεία εκείνα της προσωπικότητάς τους που θα βοηθήσουν για την άμυνα και αυτοπροστασία τους, Συντελεστές της παραπάνω δράσης που θα παρακινήσουν τα παιδιά να συμμετάσχουν σε αυτό το εποικοδομητικό παιχνίδι θα είναι: η Ναταλία Καπατσούλια, εικονογράφος παιδικών βιβλίων, η Ιωάννα Κρητικού, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και η Κάτια Τρουμπούκη, χοροθεραπεύτρια.
Οι εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επομένη ημέρα (Σάββατο 11 /12, 9:30 π.μ), απευθύνονται σε Εκπαιδευτικούς, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και Υγείας και Γονείς. Οι εισηγητές θα είναι :
Ο κ. Ιωάννης Τσιάντης, MD, DPM, FRC Psych., Αναπλ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος Ιατρικών Ειδικοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλάδος Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (UEMS), ο οποίος θα μιλήσει για το Εκφοβισμό και τη Βία στο σχολείο, αναλύοντας το σύγχρονο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Ο κ. Γεράσιμος Κολαΐτης Επικ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γ. Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" και Πρόεδρος Δ.Σ Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, θα επεκταθεί και θα επισημάνει τις επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Η κ. Βασιλική Ν. Λεβεντάκου M.Sc., Οικονομολόγος - Στατιστικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Εκπαιδευτικός Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων, θα αναφερθεί σε ερευνητικές μελέτες εκτίμησης και αξιολόγησης του φαινομένου στην Ελλάδα, και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, Αργοστολίου καθώς και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ληξουρίου, με δεδομένα από την Β/θμια και Γ/θμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Θεολόγος Χατζηπέμος, M.Sc., Ειδικός Παιδαγωγός και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, θα παρουσιάσει ένα ψυχοκοινωνικό μοντέλο πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Η κ. Μαίρη Κρητικού, υπεύθυνη επικοινωνίας Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., θα παρουσιάσει τη μικρού μήκους ταινία “τα Μπλε Γυαλιά” του Γιάννη Κουφονίκου, η οποία είναι βασισμένη στην ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Στη φωλιά του Νίκου», από το συλλογικό βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο».

Τέλος, η διημερίδα θα κλείσει με συζήτηση και συμπεράσματα, τον συντονισμό των οποίων θα έχουν ο Αναπλ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Ιωάννης Τσιάντης και ο Επικ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Γεράσιμος Κολαΐτης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.