Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Η Πολιτιστική Λέσχη σας προσκαλεί στην πρώτη προβολή της χρονιάς:

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Οι Απόντες
(1996)
μια ταινία του Νίκου Γραμματικού

Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, Ώρα: 20.30

Στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης (Α. Τρίτση 119, Αργοστόλι)

Είσοδος Ελεύθερη
Λίγα λόγια για το έργο
Από το 1987 μέχρι το 1994, έξι φίλοι ξανασυναντιούνται από καιρό σε καιρό, στο μέρος που μεγάλωσαν όλοι μαζί, στη Σαλαμίνα. Είναι τα κρίσιμα χρόνια της κοινωνικής τους αφομοίωσης και κάθε φορά που «επιστρέφουν» στο νησί έχουν χαραγμένα πάνω τους, αναπόφευκτα, τα σημάδια των προσωπικών τους επιλογών, αλλά, ταυτόχρονα και τα σημάδια της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που αργά αλλά σταθερά τους αλλάζει, χαλαρώνει τους δεσμούς που τους ενώνουν οδηγώντας τους στην απώλεια της μεταξύ τους επικοινωνίας. Είναι το τέλος της εποχής των συλλογικών απαιτήσεων και η αυγή της εποχής των προσωπικών λύσεων και επιδιώξεων.
Μια βιωματική ταινία του Νίκου Γραμματικού με προσωπικές αυτοβιογραφικές αναφορές (γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1963). Ο ίδιος αναφέρει:
«Με το που πατάω το πόδι μου στο φέρυμποτ, για να πάω να δω τη μητέρα μου στη Σαλαμίνα, κάτι σφίγγει την ψυχή μου. Νιώθω πια μελαγχολία όταν πηγαίνω στο καφενείο όπου κάποτε μαζευόμαστε με τους φίλους μου για να πιούμε ούζα και τώρα πια βλέπω έναν ή κανέναν.»
Το μεγαλύτερο όμως κατόρθωμα της ταινίας είναι ότι με κάποιο μαγικό τρόπο ξυπνά αναμνήσεις και αναφορές σε όλους τους θεατές που ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι η παρέα της ταινίας έχει πολλά κοινά με τη δική του νεανική παρέα. Η ταύτιση είναι αναπόφευκτη και η δραματουργία της ταινίας μεταφέρεται και εκτυλίσσεται τελικά στο συναισθηματικό κόσμο των αναμνήσεων του ίδιου του θεατή.
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β’ ανδρικού ρόλου (για τους 6 πρωταγωνιστές), Κρατική Διάκριση Ποιότητας.

Διάρκεια 115’
Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός
Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος - Νίκος Γραμματικός
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Γεωργάκης, Βαγγέλης Μουρίκης, Κώστας Σταρίδας, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιώργος Ευγενικός, Τάσος Νούσιας, Αντώνης Αντωνίου, Μηνάς Χατζησάββας, Βιβή Κόκκα, Άρτο Απαρτιάν
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.imdb.com/title/tt0162162

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.