Προχωρούμε σήμερα στη θεσμοθέτηση ενός νέου, σύγχρονου θεσμού για την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφόρων.
Προχωρούμε στη θεσμοθέτηση ενός εναλλακτικού τρόπου επίλυσης ιδιωτικών διαφόρων πρωτόγνωρου για την χωρά μας που ξεφεύγει από το συνηθισμένο μοντέλο της δίκης.
Προχωρούμε με το παρόν νομοσχέδιο στη θεσμοθέτηση της διαδικασίας διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που η σύγχρονη έννομη τάξη οφείλει να προσφέρει στους πολίτες, ως προαιρετική, με δεσμευτική αλλά καθαρά ιδιωτική μέθοδο επίλυσης των διαφορών που επαφίεται στην πρωτοβουλία των μερών εσωτερικών ή διασυνοριακών
Προχωρούμε στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου που προήλθε από διαβούλευση, συζήτηση και μελέτη. Και θεωρώ χρέος μου εδώ να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και όλους τους πολίτες, φορείς και Βουλευτές όλων των πτερύγων που συνέβαλαν στην βελτίωσή του κατά την διάρκεια της διαβούλευσης και της εποικοδομητικής συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τις προτάσεις και υποδείξεις τους.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που κάνουν ελκυστική την επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων που επιτρέπει το εφαρμοστέο Δίκαιο, με την διαδικασία της διαμεσολάβησης.
Και αυτό γιατί :
Διασφαλίζει την εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα της όλης διαδικασίας, αφού:
1. δεν επιτρέπει την κοινοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας, που αντλεί ο διαμεσολαβητής από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
2. Απαγορεύει την κατάθεση, ως μαρτύρων, σε δικαστική ή διαιτητική διαδικασία, όλων όσων εμπλέκονται στη διαμεσολαβητική διαδικασία.
3. Δεν επιτρέπει να διαταχτεί από οποιαδήποτε δικαστική αρχή η αποκάλυψη πληροφορίας που έχει προέλθει από την διαδικασία της διαμεσολάβησης εκτός άκρως εξαιρετικών περιπτώσεων, που αφορούν την προστασία ανηλίκων, τη ζωή και την ψυχική υγεία.
Είναι πράγματι θετικό το έργο του διαμεσολαβητή στις εγχώριες διαφορές. Και είναι θετικό να ανατίθεται σε δικηγόρο, ύστερα βέβαια από πιστοποίηση και διαπίστευση από τους αρμοδίους φορείς. Και αυτό γιατί έχει υψηλό επίπεδο νομικών γνώσεων, διαθέτει εμπειρία από την καθημερινή επαγγελματική του ενασχόληση στα δικαστήρια και εμπνέει σιγουριά και στα δυο μέρη, αφού είναι επιλογή τους ως πρόσωπο κοινής αποδοχής. Για τις διασυνοριακές διαφορές ο διαμεσολαβητής μπορεί να είναι και άλλο πρόσωπο διαπιστευμένο και πιστοποιημένο για λόγους ενοποίησης, κυρίως, των κανόνων που διέπουν αντίστοιχες διατάξεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι
Η διαδικασία της διαμεσολάβησης χαρακτηρίζεται από ευελιξία, αφού η πορεία της προσδιορίζεται ελεύθερα από τον διαμεσολαβητή σε συνεργασία με τα μέρη, ελέγχεται από τους ίδιους και σε αυτούς εναπόκειται το πως και το πότε θα επιλέξουν να επιλύσουν την διάφορα τους, αν θα καταλήξουν σε φιλικό διακανονισμό η θα αποτύχουν και θα προσφύγουν σε δικαστική επίλυση.
Είναι κατανοητό ότι με την διαδικασία αυτή αποφεύγονται σημαντικές δαπάνες και κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Συναποφασίζεται αν θα συμπεριληφθούν πρόσθετα κριτήρια στην επίλυση της υπόθεσής τους, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με τη δικαστική διαδικασία και δημιουργείται στα μέρη η ικανοποίηση της φιλικής επίλυσης της διαφοράς τους
Το νομοσχέδιο όμως εξασφαλίζει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον διαμεσολαβητή αφού προβλέπει με σαφήνεια τους φορείς κατάρτισης που συνιστούν από κοινού ένας τουλάχιστον δικηγορικός σύλλογος και ένα τουλάχιστον επιμελητήριο.
Οι όροι, οι προϋποθέσεις άδειας λειτουργίας των φορέων κατάρτισης, τα προγράμματα εκπαίδευσης, τα προσόντα των εκπαιδευτών, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους φορείς, όταν δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα μετά από πρόταση των συναρμοδίων Υπουργών.
Προβλέπεται ακόμη φορέας πιστοποίησης διαμεσολαβητών, ο τρόπος πιστοποίησης και διαπίστευσης τους καθώς επίσης θεσπίζεται κώδικας διαπιστευμένων διαμεσολαβητών με επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων.
Τέλος για να ενθαρρυνθεί η χρήση της διαμεσολάβησης και να επιτύχει η άμεση εκτέλεση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά την διαδικασία αυτή, χωρίς την εμπλοκή άλλων δικαστικών διαδικασιών, συντάσσεται σχετικό πρακτικό από τον διαμεσολαβητή, υπογράφεται από όλα τα μέρη και κατατίθεται στην γραμματεία του οικείου μονομελούς πρωτοδικείου.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι
Με όλες αυτές τις ρυθμίσεις γίνεται κατανοητό σε όλους ότι δεν πρόκειται για «ιδιωτικοποίηση» της κρατικής δικαιοσύνης γιατί κάνεις δεν αποκλείει από κανέναν την ευχέρεια προσφυγής σε αυτήν. Έξαλλου, η διαμεσολάβηση επιλέγεται. Δεν επιβάλλεται. Οι ρυθμίσεις που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο θα αποβούν προς όφελος όλων:
Προς όφελος των δικαστών που θα αυξήσουν τον κοινωνικό τους ρολό και ταυτόχρονα θα τους δοθεί η δυνατότητα να ασχοληθούν περισσότερο με υποθέσεις που πράγματι χρειάζονται διερεύνηση και απόφαση.
Προς όφελος των δικηγορών που ως διαμεσολαβητές τους δίνεται η δυνατότητα ενεργής συμμετοχής αλλά και της πολύτιμης συμβολής τους στην διαδικασία αυτή.
Τέλος, προς όφελος των πολιτών που τους δίνεται η δυνατότητα με την συζήτηση, την αλληλοκατανόηση, την ελεύθερη διαπραγμάτευση και τη λιγότερο δαπανηρή διαδικασία να προσπαθήσουν να επιλύσουν την διάφορα τους.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι
Το παρόν Νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που σίγουρα δεν επιλύουν όλα τα προβλήματα. Συνιστούν όμως, ένα ακόμη βήμα στο δρόμο που έχει χαράξει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάντα βέβαια σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και θεσμούς, για να ανατραπούν όλα τα κακώς κείμενα και να εκσυγχρονίσουμε το χώρο της δικαιοσύνης στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες προς όφελος των πολιτών.
Θα πρέπει αυτόν τον δρόμο να τον περπατήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται.
Γι’ αυτό σας καλώ να υπερψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.