Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ηλεκτρονικοί μετρητές αντικαθιστούν τα ρολόγια της ΔΕΗ

Θα εγκατασταθούν σε περίπου 7,5 εκατομμύρια κατοικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις

"TO BHMA"
Α. Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Η εγκατάσταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού μετρητή κοστίζει στον καταναλωτή περίπου 100 ευρώ και θα του εξασφαλίζει ανά πάσα ημέρα αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας αναλυτική πληροφόρηση για την κατανάλωση ρεύματος που γίνεται στο σπίτι του.
Το νέο σύστημα που θα εγκατασταθεί με το κόστος των 100 ευρώ θα περιλαμβάνει ως παροχή στον καταναλωτή νέο μετρητή απολύτως ηλεκτρονικό αντί του μηχανικού, μαζί με το κόστος εγκατάστασης και το κόστος τηλεμέτρησης.
Παράλληλα όμως η εφαρμογή αυτού του συστήματος από τη ΔΕΗ αλλά και από τους εναλλακτικούς παρόχους ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού, αφού θα τιμολογείται ακριβότερα η χρήση συσκευών (π.χ., κλιματιστικά) σε ώρα αιχμής, όπως είναι το μεσημέρι μιας καλοκαιρινής ημέρας του Ιουλίου, όπου κατά τεκμήριο σημειώνονται ρεκόρ κατανάλωσης.
Η τοποθέτηση της συσκευής αυτής σε αντικατάσταση των παλιών «ρολογιών» της ΔΕΗ με τον περιβόητο δίσκο, που γυρίζει και που όλοι γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, γίνεται πολύ απλά μέσα σε μισή ώρα από έναν τεχνικό της επιχείρησης.
Η αντικατάσταση των παλιών ρολογιών δεν είναι υποχρεωτική, πάντως, εκτός αν γίνει «λίφτινγκ» σε ένα κτίριο, και φυσικά θα είναι υποχρεωτική για τα κτίρια που θα πάρουν άδεια οικοδομής μετά την ψήφιση του νόμου που θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Υπολογίζεται όμως ότι με την αύξηση των τιμολογίων την τελευταία διετία οι καταναλωτές θα θελήσουν σε σημαντικό βαθμό να έχουν σπίτι τους μια απλή συσκευή που θα τους ενημερώνει για το πόσο ρεύμα καταναλώνουν.
Η λειτουργία του ηλεκτρονικού μετρητή θα έχει και ένα κόστος της τάξεως των 12 ευρώ ανά τετραμηνία και φυσικά ανά λογαριασμό, ενώ με τους καταμετρητές το κόστος που χρεώνεται εμμέσως ο καταναλωτής είναι 4 ευρώ την τετραμηνία.

Ο καταναλωτής, μέσα από μια μικρή οθόνη που θα προμηθευτεί μαζί με τον ηλεκτρονικό μετρητή, θα μπορεί να παρακολουθεί σε κιλοβατώρες το ρεύμα που καίει κάθε λεπτό του 24ώρου και να διαπιστώνει αν καταναλώνει κανονικά ή είναι σπάταλος, οπότε θα χρειαστεί να κάνει οικονομία- όταν μάλιστα η τιμή του ρεύματος διαρκώς αυξάνεται και σε λίγο καιρό δεν θα είναι από τις φθηνότερες της Ευρώπης, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με το μνημόνιο εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο είναι πλέον νόμος του κράτους.
Η εφαρμογή του προγράμματος στους καταναλωτές θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, αφού, όπως προβλέπεται και στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα ψηφιστεί ως το καλοκαίρι, όλες οι εταιρείες, με πρώτη τη ΔΕΗ, που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση, τηλεψύξη και ζεστό νερό χρήσης υποχρεούνται να παρέχουν στους καταναλωτές σε ανταγωνιστικές τιμές νέους ατομικούς μετρητές που θα μπορούν να καταγράφουν αναλυτικά την κατανάλωση ανά ώρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.