Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Περικοπή τμημάτων σχολείων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης Ιονίων Νήσων




ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:
Μεθοδευμένη περικοπή τμημάτων σε σχολεία του Νομού,
με στόχο την ντε – φάκτο άρση του καθεστώτος του σεισμόπληκτου
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτη την απόρριψη από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Γκούση των προτάσεων για λειτουργία ολιγομελών τμημάτων στο ΓΕΛ Ληξουρίου, στο ΓΕΛ Σάμης και στο 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου. Οι προτάσεις αυτές, που έγιναν από τα ίδια τα σχολεία, αφορούν τμήματα ξένων γλωσσών και μαθήματα επιλογής. Έχουν σχέση με τη συνολική διάταξη του προσωπικού και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Έχουν σχέση με την ανταπόκριση στο δικαίωμα διδασκαλίας του μαθήματος που επιλέγουν οι μαθητές. Μιλάμε για τρία σχολεία που υφίστανται με τραγικό τρόπο...
τις συνέπειες από το σεισμό και τις πλημμύρες. Οι μαθητές του ΓΕΛ Ληξουρίου, βιώνουν την ιδιότυπη προσφυγιά των κοντέινερς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μετά τους σεισμούς. Κάνουν μαθήματα σε ένα σχολείο πάνω στη θάλασσα, που όταν βρέχει – φυσάει – έχει κύμα δεν μπορεί να διεξαχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, που απουσιάζουν ακόμη και στοιχειώδη μέτρα. Μετακινούνται στην πιο σεισμόπληκτη περιοχή του Νομού, διαμέσου ενός κατεστραμμένου οδικού δικτύου. Το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου με τους σεισμούς εγκατέλειψε το παλιό συγκρότημα στο οποίο στεγαζόταν και έχει μεταφερθεί στα κοντέινερς του «Ξενία». Όσο για τους μαθητές της Σάμης, της πιο πλημμυρόπληκτης περιοχής του Νομού, μιλάμε για παιδιά που φοιτούν σε αίθουσες που βουλιάζουν από τα νερά σε κάθε βροχή. Είναι λοιπόν αδιαμφισβήτητο ότι η οποιαδήποτε επιβάρυνση στην εκπαιδευτική διαδικασία δρα σωρευτικά. Αυτά τα σχολεία επέλεξε η διοίκηση για να δείξει το πρόσωπο της κυβερνητικής πυγμής και του «εξορθολογισμού» των δαπανών.
Το χτύπημα του Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων γίνεται κατ’ εντολή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από την οποία έχει τοποθετηθεί. Αυτής της ενέργειας είχαν προηγηθεί οι πιέσεις της διοίκησης και οι «αυτόματες» περικοπές τμημάτων από μια σειρά διευθυντές σχολείων από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς. Τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από την οργανωμένη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, είχαν ανατραπεί οι όποιες περικοπές τμημάτων στο Νομό, ενώ μετά τους σεισμούς έγινε «σεβαστό» το καθεστώς του σεισμόπληκτου για τα σχολεία.
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για «κόψιμο» των τμημάτων στα τρία σχολεία είναι μια μεθοδευμένη κίνηση η οποία:
-       απομονώνει σκόπιμα τα συγκεκριμένα τμήματα από το σύνολο της κατάστασης και της λειτουργίας στην οποία εντάσσονται (πχ παράλληλες διδασκαλίες, περικοπή επιλογής ή ξένης γλώσσας σε περιφερειακό σχολείο κλπ).
-       ανοίγει δρόμο για το βασικό σκοπό, που είναι η παράκαμψη του καθεστώτος του σεισμόπληκτου και η μη απόδοση του πλημμυρόπληκτου για το Νομό και τις σχολικές μονάδες. Θέλουν να εμφανιστεί μία επίπλαστη κανονικότητα για την ομαλή τουριστική εικόνα.
-       ανοίγει δρόμο για μεγάλες περικοπές τμημάτων στο μέλλον, αφού περάσουν ως «λιπαντικό» οι «πιο περιορισμένες» και οι «πιο λογικές».
-       ανοίγει δρόμο για καταργήσεις – συγχωνεύσεις και την ίδρυση των «σχολείων - μεγαθηρίων» που θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Το πιο βασικό είναι ότι καμία εγγύηση δεν υπάρχει για κάλυψη των κενών ούτε στα τμήματα που έχουν εγκριθεί. Αντί της μέριμνας για το δικαίωμα στη μόρφωση, η συγκυβέρνηση μεριμνά για την καταβολή του χρέους στους δανειστές και για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας. Αντί της φροντίδας να μη χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα σε ένα Νομό που βιώνει τη διπλή επιβάρυνση από την αντιλαϊκή πολιτική και τις ιδιαίτερες συνθήκες, χωρίς καμία περικοπή τμημάτων, με όλους τους δασκάλους και καθηγητές παρόντες, με πρόσθετη και ενισχυτική παντού, μεθοδεύεται νέα αντιεκπαιδευτική επίθεση.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς να καταδικάσουν την απόφαση. Καλούμε γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικούς σε δράση ενάντια στο σύνολο της βάρβαρης πολιτικής συγκυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Όλοι κι όλες στο συλλαλητήριο του ΕΚΚΙ και των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη, ώρα 7.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο. Όλοι κι όλες στη γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη, με μαζική κάθοδο των σχολείων στο Αργοστόλι.
Αργοστόλι 17/10/2015
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Φαρακλός Βαγγέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.