Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει αν... η εφορία θα μπουκάρει στο σπίτι μας χωρίς δικαστικό λειτουργό!


 

Στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί, παρέπεμψε το θέμα των «φοροεπιδρομών» στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής, το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι: Αναφορικά με την υπ' αριθμ. 256/2014 γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής διευκρινίζουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους έπειτα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το «πράσινο φως» για ελέγχους στις κατοικίες των φορολογουμένων χωρίς να απαιτείται η παρουσία εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, το Ν.Σ. υποστηρίζει στη γνωμοδότησή του ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων υπογραμμίζοντας ότι αρκεί εισαγγελική εντολή, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/13), χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.