Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΜΕ-ΚΙ: Κανείς για μάθημα, χωρίς ασφάλεια στα σχολεία


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, παίρνοντας υπ’ όψη την επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και τη διαφαινόμενη νέα κυβερνητική προσπάθεια να δοθεί εικόνα εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων – ακόμη και όπου δεν πληρούνται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις διατυπώνει τις παρακάτω θέσεις:
1.      Ζητά ενυπόγραφα πιστοποιητικά καταλληλότητας όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας και παιδικών σταθμών. Πιστοποιητικά που θα προκύψουν από κατεπείγοντες ουσιαστικούς ελέγχους, με λήψη δοκιμίων από τον ΟΣΚ. Μια σειρά σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο του σεισμού στο Ληξούρι και χαρακτηρίστηκαν ότι δεν έχουν πρόβλημα ή ότι χρήζουν μερικών επισκευών, εάν υπάρξει μετασεισμός ή νέος σεισμός κοντά τους, πιθανότατα θα συμπεριφερθούν όπως εκείνα του Ληξουρίου και του Αργοστολίου τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα.
2.      Σε μια εποχή που η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για άμεση τοποθέτηση και λειτουργία υγιεινών και ασφαλών αντισεισμικών κατασκευών – ακόμη και για πρόχειρη λύση, η κυβέρνηση επιλέγει να «σπείρει» παντού κοντέινερς ή παραλλαγές κοντέινερς. Τα τοποθετούν οπουδήποτε, χωρίς κανένα σχεδιασμό. Το ζήτημα των ενστάσεων μέρους της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στις κατασκευές αυτές (έκκληση κυανίου και αμινών σε υψηλές θερμοκρασίες, λειτουργία τους σαν ηλεκτρομαγνητικοί κλωβοί τύπου Φαραντέυ, μεγάλη συγκέντρωση φορμαλδεΰδης κλπ) το έχουμε θέσει......
επανειλημμένα με αφορμή τα κοντέινερς του 2ου Λυκείου Αργοστολίου και άλλων περιοχών. Τη λειτουργία τους την έχουν ζήσει γενιές μαθητών με το να μη μπορούν να κάνουν μάθημα όταν βρέχει, να λιώνουν στη ζέστη ή ακόμη και να παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Προειδοποιούμε: Η πείρα δείχνει ότι οι κατασκευές αυτές ήρθαν για να μείνουν και δεν είναι καθόλου προσωρινές. Υπάρχουν ακόμη στην Αθήνα από το σεισμό στη δεκαετία του ’80 ή στην Καλαμάτα και τον Πύργο.
3.      Ζητάμε να ρυθμιστεί η ασφάλεια των σχολικών μεταφορών. Ακόμη κι όπου τα σχολεία κριθούν ασφαλή πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός στο οδικό δίκτυο και μεγάλης κλίμακας έργα για να μη δούμε ατυχήματα τύπου Τεμπών. Στα σημεία όπου διέρχονται σχολικά λεωφορεία πρέπει να μηδενιστεί κάθε ενδεχόμενο κατολίσθησης βράχων (πχ φαράγγι Πόρου, διαδρομή Άσσος – Μεσοβούνεια κλπ).
4.      Σήμερα επείγει η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί και να επισπευσθεί η δημιουργία των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία έχουν εγκριθεί εδώ και μία δεκαετία χωρίς να προχωρήσουν ποτέ. Γνωρίζουμε καλά, όπως έγινε στην περίπτωση του νέου κτιρίου στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου, ότι μέσα σε ένα – δύο μήνες και εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση είναι τεχνικά δυνατόν να στηθούν τα σχολεία αυτά, με αυξημένους όρους ασφάλειας και σε υγιεινό περιβάλλον. Για τα νέα συγκροτήματα υπάρχουν ήδη καθορισμένα οικόπεδα (στο Αργοστόλι δύο οικόπεδα: Φαραώ και κατεδαφισμένο 2ο Λύκειο, στο Ληξούρι κοντά στο ΕΠΑΛ, Πόρος στα Ράγια), ενώ με κατεπείγουσες διαδικασίες μπορούν να βρεθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Επομένως κάθε πρόσχημα περί χρονικού προβλήματος αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, τις επιλεξιμότητες της ΕΕ και την άμεση χρηματοδότηση.
Το σύνθημα «εδώ και τώρα σύγχρονες ασφαλείς υποδομές για τα σχολεία», πρέπει να αγκαλιάσει όλο τον κεφαλονίτικο λαό.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, όπου κρίνουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας να μην θέσουν σε κίνδυνο τους μαθητές. Και οι ίδιοι οι μαθητές να διεκδικήσουν το δίκιο τους. ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Για τα προβλήματα που προκύπτουν με τη σχολική χρονιά:
·         Σχετικά με τις εξετάσεις των μαθητών – ειδικά πανελλαδικές Γ΄ Λυκείου (και της Α΄ Λυκείου που θα γίνουν με το νέο σύστημα) είναι προφανές ότι απαιτείται ρύθμιση, ώστε οι μαθητές να μη δώσουν εξετάσεις και να εισαχθούν με ειδικό καθεστώς. Ρύθμιση για τις εξετάσεις πρέπει να γίνει και στις άλλες τάξεις.
·         Το σχολικό έτος πρέπει να τελειώσει χωρίς καμία παράταση, λόγω της ψυχολογικής επιβάρυνσης των παιδιών. Να υπάρξει πρόνοια για κατασκηνώσεις και φιλοξενία των μαθητών μετά το τέλος του σχολικού έτους.
·         Η ψυχολογική στήριξη των μαθητών πρέπει να γίνει με πλήρη αξιοποίηση των δομών που υπάρχουν (Απόπλους, μετάβαση – έχουν απομείνει 3 από τους 19 εργαζόμενους κλπ), με στελέχωσή τους, καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και όχι με αμφιβόλου ποιότητας και στόχευσης - δήθεν φιλάνθρωπες - ΜΚΟ που σπεύδουν στα σχολεία.
·         Όταν λειτουργήσουν τα σχολεία να επικαιροποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού και να πραγματοποιηθούν συστηματικές ασκήσεις. Να υπάρξει κεντρική ρύθμιση για επιστάτες και φύλακες σε όλα τα σχολεία, με επαναπρόσληψη όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ώστε να μην κλειδώνονται οι πόρτες και κινδυνέψουν να εγκλωβιστούν οι μαθητές. Να μη ζήσουμε φαινόμενα του πλιάτσικου που έγινε πριν λίγα χρόνια, όταν το 2ο Λύκειο Αργοστολίου κρίθηκε ακατάλληλο.
·         Να αναπληρωθούν άμεσα οι εκπαιδευτικοί που παραιτούνται αυτή την περίοδο και να αρθεί με ειδική ρύθμιση η διαθεσιμότητα για τους συναδέλφους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εκτός από σεισμόπληκτοι βαδίζουν και το δρόμο της απόλυσης.
Για τα παραπάνω αλλά και για την πλήρη αποκατάσταση των υποδομών και των πληγέντων, δίνουμε «παρών»:
ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΌ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ!!!
Παγκεφαλληνιακή Συγκέντρωση
Παρασκευή 7 Φλεβάρη
10.30 το πρωί στην πρώην Νομαρχία

Ληξούρι 6 Φλεβάρη 2014
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος
Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Βάρσος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.