Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Οφειλόμενη τιμή στον αείμνηστο Μηχανικό Τάκη Παυλάτο


Αργοστόλι 6-2-2014
Χρησιμοποιώ την κύρια ιδιότητά μου, αυτή του Πολιτικού μηχανικού, η άσκηση της οποίας επί 38 χρόνια μου επέτρεψε να ζήσω αξιοπρεπώς εγώ και η οικογένειά μου. Ευτύχησα να έχω, όπως και άλλοι μηχανικοί, μεγάλους δασκάλους στο Πολυτεχνείο, που τίμησαν και τιμούν την επιστήμη και την Ελλάδα.

Σήμερα, που η Κεφαλονιά δοκιμάζεται από τους σεισμούς, σήμερα που οι μηχανικοί δίνουν εξετάσεις επιτυχώς, όπως αναγνωρίζεται, οφείλουμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τον σεβασμό μας και να τιμήσουμε την προσφορά στον τόπο μας του αείμνηστου πολιτικού..... μηχανικού Τάκη Παυλάτου.

Ο εξαιρετικός επιστήμονας, Κεφαλλονίτης και άνθρωπος Τάκης Παυλάτος, ήταν εκείνος που επεξεργάστηκε και ουσιαστικά θεσμοθέτησε, μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή του ΕΜΠ Ρουσσόπουλο, τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό στην Ελλάδα το 1955 μετά τους σεισμούς των Επτανήσων και του Βόλου. Κανονισμός που άντεξε μέχρι το 1983, σύγχρονος για την εποχή του, χωρίς τις ευκολίες, που παρέχει η σημερινή τεχνολογία. Η διπλωματική του εργασία με θέμα τον σεισμό, αποτελεί μνημείο επιστημονικής γνώσης και προφητικής διορατικότητας. 

Ήταν ο επιστήμονας που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε τους αντισεισμικούς τύπους σπιτιών-γνωστές σαν «αρωγές»- αλλά και τύπους οικοδομικών υλικών -τσιμεντόλιθοι- κατάλληλους για την κατασκευή αντισεισμικών τοίχων.

Ήταν ο Κεφαλλονίτης, που αποτύπωσε, προ του σεισμού 1953, μνημεία της Κεφαλονιάς, πολύτιμο υλικό για την ανακατασκευή τους.

Ήταν ο άνθρωπος που μελέτησε, επέβλεψε και παρέδωσε σχεδόν άθικτα μέχρι τις μέρες μας τα πλέον σημαντικά, επιβλητικά δημόσια κτήρια του νησιού. Το κτήριο της πρώην Νομαρχίας, το Δικαστικό Μέγαρο, η επισκοπή, η Μητρόπολη, ο Ναός του Αγίου Γερασίμου και άλλα πολλά φέρουν την σφραγίδα του και αποτελούν στοιχεία ταυτότητας της Κεφαλονιάς.

Οφείλουμε πολλά στον άνθρωπο αυτόν, που σήμερα γίνεται και πάλι επίκαιρος- γιατί τα κτήριά του δεν έπαθαν τίποτα.

Η γενιά μου, και οι παλαιότεροι ,μηχανικοί και τεχνίτες ,που έζησαν κοντά του και τον γνώρισαν, θα θυμούνται το πάθος του για την Κεφαλονιά και για την επιστήμη του. Αυτός ,μαζί με άλλους αξιόλογους μηχανικούς της εποχής εκείνης, αποτελούν για εμάς τους νεώτερους , τους πραγματικούς δασκάλους, τους μηχανικούς της εφαρμογής και της πράξης. Εκπροσωπώντας πολλούς άλλους ,αναγνωρίζουμε και οφείλουμε και στον Τάκη Παυλάτο το βίωμα που έχουν οι Μηχανικοί, πως τον σεισμό δεν πρέπει ποτέ να τον ξεχνάς. 

Ιδίως στην Κεφαλονιά όπου οι σεισμοί ήταν και θα είναι παρόντες. 

Μάρκος Κοτσιλίνης

Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.