Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πώς άντεξε η Κεφαλονιά το σεισμό


Έχοντας ρωτήσει πολιτικούς μηχανικούς στα παρελθόν για την αντισεισμικότητα των κτηρίων στην Κεφαλονιά, έχω ακούσει κατ' επανάληψη να μου λένε ότι «όσοι φοβούνται τους σεισμούς να έρθουν να μείνουν στο νησί».
Φράσεις όπως «κτήρια-φρούρια», «αντέχει 10 Ρίχτερ», «αθάνατα» κ.λπ. είναι αρκετά συνηθισμένες σε παρόμοιες συζητήσεις. Και πράγματι είναι από τις λίγες φορές που τέτοιου είδους υπερβολές έχουν μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα.
Όταν μιλάμε για φυσικά φαινόμενα, η υπεροψία είναι κακός σύμβουλος, όμως..... αυτό που είδαμε στο σεισμό της Κυριακής ήταν μάλλον ένα ακόμη επιτυχημένο τεστ του ανθρώπινου παράγοντα απέναντι στους ανασχηματισμούς της φύσης (και όχι στη μανία του Εγκέλαδου όπως συνηθίζεται να ακούγεται στα κανάλια).
d0ie5h52
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς, πόσο μάλλον να τους ελέγξει. Μπορεί όμως να ελέγχει και να βελτιώνει το πώς ανταποκρίνονται οι δικές του κατασκευές στις προκλήσεις των Ρίχτερ. Οι Κεφαλλήνες, με την μακρά και δραματική εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τους σεισμούς φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να τα καταφέρνουν.

Πολλοί αναρωτήθηκαν μετά τον τελευταίο σεισμό στην Κεφαλονιά για το πώς άντεξαν τα σπίτια, τα καταστήματα, οι δημόσιοι χώροι. Σε σχέση με τα κρίσιμα μεγέθη του σεισμού, οι απώλειες σε κτήρια ήταν λίγες και ευτυχώς δεν υπήρξε καμία απώλεια σε ανθρώπινες ζωές.

Ο λόγος είναι μάλλον διπλός. Από τη μία έχουμε την επιστημονική εμπειρία και γνώση και από την άλλη την εμπειρική σχέση των Κεφαλλήνων με τους σεισμούς.

Οι δύο χάρτες που ακολουθούν μάλλον αποτελούν την πρώτη απάντηση στο αίνιγμα. Πρόκειται για τους χάρτες που περιγράφουν τις ζώνες βάσει των οποίων ορίζονται οι συντελεστές αντισεισμικότητας στην ελληνική επικράτεια. Η Κεφαλονιά, όπως βλέπουμε και από το κατακόκκινο χρώμα της, βρίσκεται στην τελευταία και πιο απαιτητική ζώνη. Σε ολόκληρη την Ελλάδα, μόνο τα τέσσερα νησιά του Ιονίου (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθος) και ο Κορινθιακός απολαμβάνουν τέτοια αντισεισμικά μεγαλεία...

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την εμπειρία. Τη δραματική εμπειρία του '53 που δεν λύγισε τους Κεφαλονίτες. Τους πείσμωσε και έχτισαν ξανά τις πόλεις και τα χωριά τους πιο δυνατά και πιο έξυπνα λειτουργώντας ως το δοκιμαστήριο της πιο υψηλής αντισεισμικής θωράκισης στην Ευρώπη.

Για όλα αυτά οι Κεφαλονίτες δεν παίζουν με τα σπίτια τους, ούτε τσιγκουνεύονται, ούτε αστειεύονται με τα σίδερα, τα σχέδια, τα μπετά.

Γι' αυτό σε κάθε 4άρι ή 5άρι που κουναέι το νησί δεν αλλάζουν ούτε σταυροπόδι για να ξεπιαστούν...

Ο σεισμός της Κυριακής όμως ήταν διαφορετικός. Έστειλε 6 Ρίχτερ ξεγυρισμένα, για περισσότερο από μισό λεπτό, δίπλα και πάνω σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα με επιτάχυνση 0,4. Οι μηχανικοί λένε ότι αυτό που κοιτάζει κανείς στους σεισμούς είναι η επιτάχυνση, τα ρίχτερ είναι για τις τηλεοράσεις λένε...

Η επιτάχυνση μετρήθηκε στο Αργοστόλι 0,4, συνεπώς στο Ληξούρι οι τιμές ήταν μεγαλύτερες. Στην Καλαμάτα, το '86 η επιτάχυνση ήταν στο 0,27, στον Πύργο, το ΄93, 0,46, στο Αίγιο 0,54...

Όλα αυτά βέβαια τα ξέρουν καλύτερα οι σεισμολόγοι και οι μηχανικοί, που μετρούν ό,τι μπορεί να μετρηθεί από αυτόν τον υπόγειο τρομοκράτη, όπως πετυχημένα τον χαρακτήρισε ο Δημήτρης Καϊόγλου. Εκείνοι μόνο ξέρουν τι είναι οι «υποκεντρικές αποστάσεις», οι «αποστάσεις από την εστία», οι «επιφάνειες ρηγμάτωσης» κ.τλ.

Οι Κεφαλονίτες ξέρουν να να σέβονται τη φύση και να χτίζουν τα κτήρια τους όσο πιο γερά γίνεται. Αυτό μπορούν, αυτό κάνουν. Για τα υπόλοιπα, αναλαμβάνει ο Άγιος Γεράσιμος...


Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.