Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ηλεκτρονική πλατφόρμα Myschool: Εργαλείο για την εφαρμογή του νέου σχολείου

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ηλεκτρονική πλατφόρμα Myschool:
Εργαλείο αξιολόγησης και τρομοκράτησης
για την εφαρμογή του νέου σχολείου
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι με την εισαγωγή των σχολείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool η κυβέρνηση εκσυγχρονίζει τους μηχανισμούς επιτήρησης και αξιολόγησης των σχολείων. 
Θέλει να έχει περισσότερα εργαλεία στα χέρια της για την εφαρμογή της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της. Το myschool, ενοποιεί μια σειρά βάσεων δεδομένων όπως το e-survey (αριθμός μαθητών / τμήμα, ωράρια εκπαιδευτικών – αναθέσεις μαθημάτων– συμπληρώσεις ωραρίων κλπ) και η βάση δεδομένων ΝΕΣΤΩΡ / ΕΠΑΦΟΣ ( στοιχεία μαθητών, αποτελέσματα φοίτησης κλπ). 
Επιπλέον, η συμπλήρωση και νέων στοιχείων, ακόμη και κάποιων που.....
ενδεχομένως θα παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα, καθίστανται υποχρεωτική (ΑΜΚΑ μαθητών, απουσίες μαθητών, άδειες εκπαιδευτικών, συμμετοχή σε απεργίες κλπ). Το myschool είναι επεκτάσιμο με νέες εφαρμογές και στοιχεία που αφορούν το φάκελο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, την εξωτερική αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση. Επιδιώκουν, μέσω του προγράμματος, να καταγράφουν, να συσχετίζουν, να παίρνουν αναφορές, να αξιολογούν αυτόματα.
Όπως ομολογεί η κυβέρνηση, στην αρχική φάση η αξιοποίηση των στοιχείων θα εστιαστεί στην αυτόματη απόδοση οργανικότητας και στη διερεύνηση της δυνατότητας υποβιβασμών, συγχωνεύσεων – καταργήσεων τμημάτων και σχολείων. 
Στη συνέχεια η υλοποίηση και εμπέδωση της λεγόμενης «εφαρμοσμένης αξιολόγησης» θα παραχωρεί περισσότερο τη θέση της στην «ποιοτική αξιολόγηση», δηλαδή στην κατηγοριοποίηση μαθητών – σχολείων – καθηγητών βάσει της γενικής πολιτικής γραμμής κεφαλαίου – ΕΕ. Η υλοποίηση «καινοτομιών» όπως η κυβέρνηση τις εννοεί (πχ τα αντιδραστικά ευρωπαϊκά προγράμματα), η διαφοροποίηση του σχολικού προγράμματος, το ποσοστό κάλυψης πόρων από την τοπική κοινωνία και τους γονείς, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων μέσα στο σχολείο, οι επιδόσεις στις εξετάσεις, θα καταγράφονται και θα συσχετίζονται με στοιχεία όπως η οικονομική επιφάνεια των γονιών.
Οι αναφορές και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται, στιγματίζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς των φτωχών περιοχών ως αναποτελεσματικούς και ανάξιους. Το myschool θα εντείνει το φόβο και θα επιταχύνει την υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο σχολείο. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ λέει όχι στο myschool γιατί λέει όχι την αξιολόγηση και το νέο σχολείο. Λέει όχι στο myschool γιατί λέει όχι στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι το κίνημα των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών πρέπει να στραφεί στη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής, για το σχολείο και την οικονομική βάση στην οποία αυτό θα στηρίζεται. Μόνο σε ένα σχολείο που θα έχει στόχο την ολόπλευρη μόρφωση όλων των μαθητών, που δεν θα ετοιμάζεται να τους ρίξει στον καιάδα των αναγκών της αγοράς και της ΕΕ, μπορεί να υπάρξει δημιουργικός έλεγχος από το λαό και για το λαό. Μόνο μια οικονομία με κοινωνικοποιημένο τον πλούτο και έξω από ην ΕΕ, μπορεί να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να ελέγχει χωρίς το φόβο της ανεργίας.
Αργοστόλι 30 Νοέμβρη 2013
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.