Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΕΑΣ-ΚΙ: Όταν οι οπωρώνες αλλάζουν χρώμα


Αργοστόλι, 21.10.2013 
Αρ. Πρωτ. 870
Όταν οι οπωρώνες αλλάζουν χρώμα
Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι την τρέχουσα περίοδο ευνοείται η εμφάνιση της μύγας της Μεσογείου ή επιστημονικά Ceratitis Capitata. 

Το συγκεκριμένο είδος μύγας που εμφανίζεται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα φρούτα τα οποία και χρησιμοποιεί ως φωλιές για να αφήνει τα αβγά της. Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της προκαλεί συχνά πονοκέφαλο στους παραγωγούς.....ξινών (πορτοκαλιών, λεμονιών, μανταρινιών, γκρέϊπ φρουτ, κουμ κουάτ), αλλά και καρποφόρων δένδρων (κυδωνιών, μηλιών κλπ) οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να την απομακρύνουν. Μια θηλυκή μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι 300 αβγά κάτω από τη φλούδα των φρούτων. Οι προνύμφες (σκουλήκια) εκκολάπτονται, μπαίνουν στη σάρκα των φρούτων και αρχίζουν να την κατατρώγουν. Αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους, εγκαταλείπουν τον προσβεβλημένο καρπό, ο οποίος στο μεταξύ πιθανόν να πέσει από το δέντρο, και εισέρχονται στο έδαφος για να χρυσαλλιδωθούν. Από τις χρυσαλλίδες στη συνέχεια βγαίνουν οι μύγες που θα επαναλάβουν το καταστροφικό τους έργο.

Για την καταπολέμηση του προβλήματος, ο Eνιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός συνιστά στον Κεφαλλονίτη και Θιακό ερασιτέχνη αλλά και επαγγελματία παραγωγό ξινών να λάβει προληπτικά μέτρα (χρήση παγίδων) τώρα που οι καρποί αλλάζουν χρώμα, ώστε να προληφθεί καταστροφή της φετινής σοδειάς από την εμφάνιση της συγκεκριμένης μύγας. 
Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.