Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ»


ΠΡΟΣ
Το Δ.Σ της ΅ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Λάβαμε την ηλεκτρονική επιστολή σας και ειλικρινά συγκινηθήκαμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την πορεία των Αρχαιολογικών ανασκαφών, που ανέδειξαν το Ανάκτορο του Οδυσσέα & της Πηνελόπης στην Ιθάκη.
Θέλουμε να σας πιστέψουμε, αν όλη σας η ....... επιχειρηματολογία δεν είναι υποκριτική!

Χάλκινοι τρίποδες

Θα ήταν παρήγορο αν την ίδια ευαισθησία είχε και η ΛΕ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων του Νομού μας που αναλάβατε ασμένως την συνηγορία της.

Δηλαδή να σταθεί δίπλα στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και να μην φέρνει του κόσμου τα εμπόδια για την εξέλιξη της αρχαιολογικής έρευνας.

Να φροντίζει για την κατάσταση των δύο Μουσείων μας που είναι σε ΑΘΛΙΑ κατάσταση και να μην έχει διαμορφώσει (ΕΤΣΙ ΤΥΧΑΙΑ) το Μουσείο του Αργοστολίου ως το Μουσείο της Ομηρικής Ιθάκης πέρα από κάθε επιστημονική δεοντολογία.

Αλήθεια με ποιο δικαίωμα και βάση ποιας επίσημης θέσης της πολιτείας διαφημίζεται ο τάφος των Τζαννάτων ως τάφος του Οδυσσέα;

Να μην απαγορεύει εγγράφως στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων (ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ) να παρευρεθεί στην διάνοιξη του χαντακιού για την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Αθανασίου κατά την οποία ανεκαλύφθει προϊστορικό τείχος εγκάρσιο με τον χώρο που εντοπίστηκε το Ανάκτορο.

Μυκηναϊκή Κρήνη

Στην συνέχεια η περίφραξη εγκατελείφθει συναινούντος του απόντος απ’την Ιθάκη Δημάρχου της.

Αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης είναι ο αξιόλογος (ούτως η άλλως) αρχαιολογικός χώρος των 26 απαλλοτριωθέντων από το ΚΑΣ στρεμμάτων, να είναι ξέφραγο αμπέλι για κάθε επισκέπτη, δυσφήμιση για τον ελληνικό πολιτισμό και επικίνδυνο για την ασφάλεια των 100άδων επισκεπτών του χώρου.

Την ίδια στιγμή η εφορεία να απαγορεύει μέσω εισαγγελίας, αστυνομίας και υπουργείου πολιτισμού να οργανώνει ο σύλλογος μας επισκέψεις και καθαρισμό στην περιοχή, ο οποίος διέθεσε από το ταμείο του 50.000 ευρώ για την γενομένη απαλλοτρίωση και 35.000 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο Πανεπιστήμιο για τις ανασκαφές.

Λαξευμένες σκάλες και πρώτο άνδηρο

Μπορούμε να αναφέρουμε δεκάδες παραδείγματα της εχθρικής συμπεριφοράς του πρώην εφόρου κ. Βασιλάκη έναντι της Ομηρικής Ιθάκης, η οποία μόνο τυχαία δεν ήταν, μιας και όπως φάνηκε εκ των υστέρων είχε αντικρουόμενα συμφέροντα.

Ευτυχώς απαλλάχτηκε η υπηρεσία από την ανεύθυνη και αντιεπιστημονική του στάση. Και μόνο το γεγονός ότι ανακοίνωσε ως δημοσιογραφικό κουτσομπολιό ότι εντόπισε το οδυσσειακό ανάκτορο στην ευρύτερη περιοχή των Τζανάτων Πόρου, ακριβώς μετά από την έγγραφη διαμαρτυρία του εκπροσώπου των νέων ξενοδοχειακών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εναντίον της χωροταξικής μελέτης των ιχθυοκαλλιεργειών, ότι δηλαδή η περιοχή θα υποβαθμιζόταν τουριστικά αφού εκεί ανακαλύφθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα κοντά στον τάφο του, του στερεί κάθε αξιοπιστία.

Προϊστορικό τείχος.. αποτέλεσμα της περίφραξης!

Θέλουμε επίσης να απαντήσουμε σε έναν ανυπόστατο ισχυρισμό σας ότι η Ιθάκη είχε την οικονομική στήριξη της πολιτείας για πολλές δεκαετίες όπως γράφετε στην επιστολή σας. ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΨΕΜΑΤΑ;

Δυστυχώς η πολιτεία δεν διέθεσε ούτε μία δραχμή ούτε ένα ευρώ για τις αρχαιολογικές ανασκαφές ούτε μέσω του πανεπιστημίου ούτε μέσω του Δήμου Ιθάκης ούτε μέσω των τοπικών συλλόγων.

Τα μόνα χρήματα που διέθεσε ήταν το συμπλήρωμα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου που η ίδια κήρυξε δίνοντας 40.000 ευρώ και που τελικά συνολικά κόστισε όλη 185.000 ευρώ. Εκτός από τα 50.000 του συλλόγου μας τα υπόλοιπα χρήματα διέθεσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τέλος και εμείς δεν έχουμε αντίρρηση για χορήγηση αρχαιολογικής άδειας για οπουδήποτε στην Κεφαλονιά δηλαδή στις 9 διαφορετικές τοποθεσίες που τοποθετείται η Ομηρική Ιθάκη από τους 9 Κεφαλλήνες ερευνητές και από τον.. γεωτρυπανιστή Bittlestone.

Πινακίδα με πιθανή γραμμική γραφή & επεισόδιο της Οδύσσειας

Ταυτόχρονα όμως καταδικάζουμε τις ενέργειες εκείνων που με διάφορους αδιαφανείς τρόπους εμποδίζουν την συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στον Άγιο Αθανάσιο που κατά τους αρχαιολόγους ύστερα από 17 χρόνια έρευνας ανακοίνωσαν σε επίσημη αρχαιολογική ημερίδα ότι εντόπισαν εκεί το Οδυσσειακό παλάτι.

Οι ίδιοι βάζουν 3 χρόνια τώρα συνέχεια τρικλοποδιές σε περιφερειακό επίπεδο για τη μη ενεργοποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Υπουργείου Πολιτισμού για την χρηματοδότηση με 115.000 ευρώ για την συνέχεια της αρχαιολογικής έρευνας στην ανωτέρω περιοχή.

ΆΡΑΓΕ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ; ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ;

Ελπίζουμε να μην είστε και σεις μεταξύ αυτών.

Με την ευκαιρία σας παραθέτουμε μερικά αρχαιολογικά ντοκουμέντα της Ομηρικής Ιθάκης για σύγκριση.

«Ευχήν Οδυσσεί»

Όστρακο με επιγραφή «Ευχήν Οδυσσεί»

Το ΔΣ του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.