Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΛΕΥΚΑΔΑ: Όλη η αλήθεια για το Διοικητήριο. Πως εξοφλήθηκε το χρέος της πρώην Νομαρχίας και γιατί ο Δήμος Λευκάδας δεν καταβάλλει μίσθωμα

Της ΕΥΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗ-ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
Στις τεράστιες προσπάθειες που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, κατέβαλλαν προκειμένου να απεγκλωβιστούν από το δυσβάσταχτο χρέος των 7 εκατομμυρίων ευρώ που κληρονόμησαν από την πρώην Νομαρχία αναφέρθηκε, στα πλαίσια της συνέντευξής του στην εφημερίδα LEFKASNEWS, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θεόδωρος Βερύκιος, η δυναμική στάση του οποίου κατάφερε να αποδώσει στους Λευκαδίτες ένα κτίριο-κόσμημα, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος. 

«Το Διοικητήριο έγινε μετά από επικαιροποίηση μιας μελέτης του 1993. Η προηγούμενη Νομαρχία, όταν αποφάσισε να το φτιάξει, έλαβε δάνειο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτική Τράπεζα με τον όρο ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) θα έμπαιναν σε λογαριασμό της Τράπεζας, η Τράπεζα θα κρατούσε τα τοκοχρεολύσια - 680.000 το χρόνο περίπου, για 15 χρόνια - ώστε να εξοφληθεί το δάνειο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εγγύηση και, δευτερευόντως, ήταν τα χρήματα της μαρίνας, τα οποία ήταν επίσης σε λογαριασμό. Με τον Καλλικράτη όμως η Νομαρχία καταργήθηκε, δεν είχε πια τη μαρίνα και εμείς παραλάβαμε εξ ολοκλήρου το χρέος, αλλά και κάποιες υποχρεώσεις προς τον εργολάβο» ανέφερε ο κ. Βερύκιος επισημαίνοντας:
   «Ήταν πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα δεδομένου ότι οι ΚΑΠ προς την Περιφέρεια - που μοιράζονται ακολούθως σε όλα τα νησιά ανάλογα με τις ανάγκες - τον πρώτο χρόνο μετά τις εκλογές για την Αιρετή Περιφέρεια ήταν, λόγω μνημονίου, μόλις το 30% των ΚΑΠ που έπαιρνε η πρώην Νομαρχία, τον δεύτερο χρόνο ήταν μόλις στο 2% και τον τρίτο χρόνο, φέτος δηλαδή, είναι…
τίποτα. Σε ολόκληρη την Περιφέρεια μπήκε πέρσι ΚΑΠ των 690.000 ευρώ - για τη Λευκάδα ήταν μόλις 85.000 ευρώ - όταν στην πρώην Νομαρχία το ποσό ανέρχονταν σε 3-4,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, συν τα λεφτά της μαρίνας που εισέπραττε».

Αδυναμία πληρωμής του χρέους εξαιτίας νομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων

   «Δεδομένης της κατάστασης αντιλαμβάνεται κανείς ότι είχαμε αδυναμία πληρωμής» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας» γνωστοποιώντας ότι έγινε μια συμφωνία με το Δήμο να πάρει το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου – που ανήκει αποκλειστικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας και, μετά την κατάργησή της, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων - για χρήση πληρώνοντας τα ανάλογα τοκοχρεολύσια. «Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν, λόγω νομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, διότι, δυστυχώς, το ακίνητο στο οποίο έχει ανεγερθεί το Διοικητήριο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, στην Κτηματική Α.Ε., δεν αγοράστηκε και επομένως έπρεπε να ξεπεραστούν προβλήματα νομικής φύσεως, ενώ χρειάζονταν εγκρίσεις από την Κτηματική. Στο τέλος του 2011 είχαμε τεράστιο πρόβλημα, αν και, παρότι οι ΚΑΠ υποβαθμίστηκαν σε τραγικό σημείο, εμείς εκτελούσαμε κανονικά τις δανειακές υποχρεώσεις, πληρώναμε τις τριμηνιαίες δόσεις, ενώ ο Δήμος στην ουσία ήταν - και είναι ακόμα και σήμερα - φιλοξενούμενος. Δεν δίνει δηλαδή ούτε ένα ευρώ ενοίκιο, παρόλο που είμαστε ξεχωριστά Νομικά Πρόσωπα».

Το πρόγραμμα INTERREG και οι ικανότητες των συνεργατών  

   Μνημονεύοντας την κ. Ρουβά, επιστημονική σύμβουλο του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας κ. Σκούρτη, η οποία εντόπισε το INTERRFG, ένα πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας - και συγκεκριμένα των περιοχών της Περιφέρειας της Απουλίας στην Ιταλία και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων - που έδωσε τη δυνατότητα ένταξης του συγκεκριμένου, διοικητικής υποδομής, έργου ο κ. Βερύκιος ευχαρίστησε επίσης ιδιαίτερα τον κ. Στέφανο Κακλαμάνη και την κ. Ρέππα, εργαζόμενους στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τις τεχνικές διαδικασίες.
«Καταφέραμε να πάρουμε 6.450.000 ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 6.150.000 ήταν για το ποσό της αρχικής σύμβασης, ασχέτως αν το τελικό χρέος ήταν, μαζί με τις συμπληρωματικές, 7 εκατομμύρια ευρώ».

Ο Γολγοθάς της ασφαλιστικής ενημερότητας.

   «Και ενώ όλο το 2012 εργαζόμασταν γι’ αυτό το θέμα και ενώ η Eurobank, μετά από συζητήσεις έκανε υπομονή, τα χρήματα ήρθαν επιτέλους στο περιφερειακό ταμείο που ζήτησε ασφαλιστική ενημερότητα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για να πληρώσει την Eurobank» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας υπογραμμίζοντας ότι «το πρόγραμμα ήταν ανταγωνιστικό, η εκταμίευση έπρεπε να γίνει μέχρι 31-12-2012, τα περιθώρια στένευαν ασφυκτικά, είχαμε μόλις τρεις μήνες, αλλά το ΙΚΑ μας ζήτησε να ρυθμιστούν και οι οφειλές των πρώην Αναπτυξιακών Εταιρειών – οι οποίες ήταν ξεχωριστά Νομικά Πρόσωπα με ξεχωριστό ασφαλιστικό μητρώο και ξεχωριστό ΑΦΜ - προκειμένου να μας δώσει την ασφαλιστική ενημερότητα».

Ο τραγέλαφος του ελληνικού κράτους για έργο που αφορά το δημόσιο   

   «Το ΙΚΑ θεωρούσε, εκβιαστικά, ότι εμείς έπρεπε να καλύψουμε όλες τις υποχρεώσεις, ακόμα και εκείνες που δεν μας αναλογούσαν, όπως της ΕΤΑΝΑΛ που χρωστούσε περίπου 150.000 ευρώ» τόνισε ο κ. Βερύκιος εξηγώντας ότι «εκτός από τα χρέη των πρώην Νομαρχιών προς το ΙΚΑ μας έβαζαν όλο - και όχι μόνο στο ποσοστό συμμετοχής μας - το χρέος των πρώην Αναπτυξιακών. Αυτό το έκανε η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους επειδή στην Κεφαλονιά έγινε, με την προηγούμενη Νομαρχία, κατάχρηση με πλαστογραφίες από κάποιους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα είχαν ενταλματοποιηθεί πληρωμές από τη Νομαρχία προς το ΙΚΑ και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι κάπως τα παραχάραξαν πήραν τα χρήματα, αλλά δεν τα απέδωσαν. Έρχεται λοιπόν η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και λέει ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ρύθμιση επειδή δεν μπορούμε να πληρώσουμε διότι στην Κεφαλονιά έγινε κατάχρηση και, βάσει Νόμου, απαγορεύεται να ενταλματοποιηθεί ξανά για δεύτερη φορά το ίδιο ποσό, αν προηγουμένως δεν τα πληρώσει ο υπάλληλος τη στιγμή όμως που η υπόθεση είναι στον Εισαγγελέα προκειμένου να βρεθεί ποιος ακριβώς τα καταχράστηκε.
Εμείς δηλαδή δεν μπορούσαμε ούτε να κάνουμε ρύθμιση, ούτε μπορούσαμε να κάνουμε ρύθμιση για την Κεφαλονιά, άρα δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ένα νησί κόλλαγε όλα τα υπόλοιπα. Μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Αθήνα, είχαμε ακόμα και διαπληκτισμούς μέσα στα κεντρικά του ΙΚΑ. Δεν εννοούσαν να καταλάβουν ότι μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το όφελος του δημοσίου θα ήταν 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν τόσο ανάλγητοι ώστε εκεί κατάλαβα πόσο αποτυχημένο σύστημα είναι ο Καλλικράτης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βερύκιος κάνοντας γνωστό ότι «ακόμα και σήμερα η Λευκάδα δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω ενός αποτυχημένου συστήματος που λέει ότι η ΥΔΕ και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους απαγορεύει να πληρωθεί η οφειλή αυτή προς το ΙΚΑ, λόγω της κατάχρησης της Κεφαλονιάς».

Το ΙΚΑ ενεργεί σαν μαγαζί ανεξάρτητο από το κράτος
   «Αφού έφτασα στο σημείο να παραιτηθώ - και μετά από παρέμβαση ακόμα και του γραφείου του Πρωθυπουργού - βγήκε νομοθετική ρύθμιση ότι για την εκταμίευση χρημάτων για τέτοιου είδους έργα δεν χρειάζεται, μέχρι 31-12-2012, ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα. Με τον τρόπο αυτό μαζί με το δικό μας το Διοικητήριο απεγκλωβίστηκε και πλειάδα έργων σε όλη την Ελλάδα» επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Με αυτούς όμως τους ρυθμούς πάμε να κάνουμε απορρόφηση και με αυτό το κράτος που το ΙΚΑ ενεργεί σαν να είναι μαγαζί ανεξάρτητο από το κράτος? Εγώ τους είχα απειλήσει πως αν χάνονταν τα χρήματα θα έκανα μήνυση στο Διοικητή και σε όλους τους εμπλεκόμενους. Παρά ταύτα καταφέραμε να αποπληρώσουμε το χρέος, ενώ έχουμε χρήματα από το πρόγραμμαINTERREG το οποίο τρέχει και για άλλα πράγματα. Συγκεκριμένα θα βγει διαγωνισμός για να εξοπλιστεί η μεγάλη αίθουσα του ισογείου και να μπει μεταφραστικό κέντρο ώστε να λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο και ως αίθουσα σεμιναρίων».
   Υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και το υπόλοιπο το πληρώνουμε μόνοι μας διότι ο Δήμος είναι φιλοξενούμενος, αφού το νομικό θέμα δεν έχει ακόμα λυθεί» ο κ. Βερύκιος διευκρίνισε ότι «η συγκατοίκηση με το Δήμο έγινε με τη συμφωνία αρχικά ότι τα χρήματα που εισπράττει από τη μαρίνα, άρα έχει τη δυνατότητα, θα πληρώνει το 58% των τοκοχρεολυσίων ούτως ώστε να είμαστε και μείς βιώσιμη ως Περιφέρεια. Αυτό δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να είμαστε δύο διαφορετικά Νομικά Πρόσωπα και πάλι υπάρχει ένα θέμα νομικής φύσεως, οπότε ο Δήμος δεν μπορεί να πληρώσει. Γεγονός πάντως είναι ότι οποιαδήποτε κατάσταση επιβαρύνει το Δήμο ή την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας επιβαρύνει και τους Λευκαδίτες. Κανένας Δήμαρχος ή κανένας Αντιπεριφερειάρχης δεν πληρώνει από την τσέπη του τίποτα. Τα πληρώνουν οι πολίτες. Οπότε αυτό σε που λέγεται - γιατί δεν παίρνεις ενοίκιο από το Δήμο - απαντώ ότι ο Δήμος είναι φιλοξενούμενος γιατί υπάρχει νομικό κώλυμα. Ενδεχομένως μέσα από κάποιες ενέργειες θα μπορούσε ο Δήμος να στερηθεί κάποια χρήματα τα οποία όμως στην τελική ανάλυση θα τα στερηθούν οι Λευκαδίτες» επισήμανε ολοκληρώνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θεόδωρος Βερύκιος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.