Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΗ


Αλτ! Τις ει; Καθηγητής ειμί!
Ο Μάιος μας έφθασε
εμπρός, βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσουμε
ντυμένοι στο χακί.
Όχι, δεν είναι πρωταπριλιά. Είπαμε: με τούτη την «Αγία» Τριαδική και Ομοούσια Κυβέρνηση, όσα μας φαίνονται φαιδρά και θεωρούμε ψέματα είναι αληθινά, και όσα θεωρούμε αλήθεια αποδεικνύονται οικτραί πλάναι … Επιστράτευση, λοιπόν, των καθηγητών και μάλιστα προκαταβολική, πριν αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση. Τέτοια αξιοθαύμαστη φρόνηση, προνοητικότητα, υπευθυνότητα,......
οξυδέρκεια!
Οι Ρωμαίοι αναπαριστούσαν το μήνα Μάιο, με τη μορφή μεσήλικα άνδρα που φορούσε πλατύ χιτώνα – σαν το σημερινό ράσο -  στην κεφαλή του είχε κάνιστρο γεμάτο άνθη και στα πόδια του στεκόταν ένα παγώνι (ταώς) με ανοιγμένα τα φτερά.
Στη σύγχρονη Ελλάδα μπορούμε κάλλιστα να αναπαριστούμε εφεξής το μήνα Μάιο  με τη μορφή μεσήλικα εκπαιδευτικού, που φορά στολή παραλλαγής, στο κεφάλι πηλήκιο και από πάνω κάνιστρο γεμάτο ΦΥΛΛΑ ΕΠΙΤΑΞΗΣ, ενώ στα πόδια του θα σέρνεται περίλυπη μια κουκουβάγια (γλαυξ) με μαδημένα τα φτερά…
Λοιπόν, πρέπει να λάβουν και οι κυβερνώντες μας τα “φύλλα τους”, ως εξής:
ΣΧΟΛΕΙΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ – ΜΑΘΗΤΕΣ
ΦΥΛΛΟ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΔΗΜΟΠΙΘΗΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΥΛΩΝ
Δυνάμει της υπ΄ αριθμ. Α –Ω 1/1-5-2013 (Φύλλο Εφημερίδας Σχολείου: Ζ) απόφασης Δασκάλων και Μαθητών
ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ
Από τούδε και εφεξής
Όσοι:
μας στερούν τα όνειρά μας,
μας καταδικάζουν στην αμάθεια,
μας ρίχνουν πνευματική μορφίνη,
μας θέλουν αναλφάβητους, ανιστόρητους, αγεωγράφητους, αδιάφορους, ανεκπαίδευτους, ανεγκέφαλους ραγιάδες.
Σημειώνεται ότι η άρνηση παραλαβής τιμωρείται από το Δικαστήριο Νέων και από τον Άρειο Πάγο της Ιστορίας
Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΗ
είναι αφιερωμένη στους Μαγιάτικους αγώνες και αγωνιστές
ΒΙΒΛΙΑ
 1. «Ζ» Βασίλης Βασιλικός (1966) με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη.
Όπου «Ζ» = Ζει (από τα συνθήματα «Λαμπράκη Ζεις, εσύ μας οδηγείς» και «Ζει, Ζει – Ζει».
 2. «Μια νύχτα στην Ακρόπολη» Λάκη Σάντα – Εκδόσεις Βιβλιόραμα
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
1.      Ακούστε όλα τα τραγούδια της ταινίας «Ζ» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη: Το γελαστό παιδί, Το παλληκάρι έχει καημό, Σ΄ αυτή τη γειτονιά. Κυρίως ακούστε  ξανά το ορχηστρικό: La course de Manuel.

2.      Στις 10 Μάη του 1936 ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε τη γνωστή φωτογραφία: η μαυροφορεμένη μάνα μοιρολογά το σκοτωμένο γιο της, που βρίσκεται ξαπλωμένος πρόχειρα σε μια ξύλινη πόρτα ξηλωμένη από κοντινό γιαπί. Ο νεκρός είναι ο Τάσος Τούσης. Η δημοσιευμένη αυτή φωτογραφία θα συγκλονίσει το Γιάννη Ρίτσο και θα του εμπνεύσει τον Επιτάφιο, τον οποίο και θα μελοποιήσει ο Μ. Θεοδωράκης.

ΤΑΙΝΙΑ
 «Ζ» του Κώστα Γαβρά (1969) που στηρίχθηκε στο προαναφερόμενο βιβλίο του Β. Βασιλικού. Γι΄ αυτή τη γαλλόφωνη ταινία τα γυρίσματα έγιναν στην Αλγερία και τη μουσική έγραψε ο Μ. Θεοδωράκης, για την οποία του απονεμήθηκε και το βραβείο BAFTA.
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Λουί Τρεντινιάν (βραβείο αντρικού ρόλου στο φεστιβάλ των Καννών), Υβ Μοντάν, Ειρήνη Παππά, Ζακ Περέν.
Η ταινία απέσπασε δύο Όσκαρ: καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και μοντάζ.
Και μια υποσημείωση που κάτι θα σας θυμίσει: προτού αρχίσουν να πέφτουν οι τίτλοι , ο Γαβράς δείχνει μια λίστα από όσα απαγόρευσε η χούντα που επιβλήθηκε στη Ελλάδα λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη. Ανάμεσα σ΄ αυτά είναι τα ειρηνευτικά κινήματα, οι απεργίες, η συγκρότηση εργατικών σωματείων…

ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Όλα αποδεικνύουν ότι η ιστορία δεν γράφεται για το παρελθόν.
1 Μάη 1886 Σικάγο: κινητοποιήσεις εργατικών συνδικάτων για το οκτάωρο, τότε που το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας ήταν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους όσο ήθελαν, ακόμα και τις Κυριακές. Σας θυμίζει κάτι;
9 Μάη του 1936: οι καπνεργάτες Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας κατεβαίνουν σε απεργία ζητώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Οι χωροφύλακες χτυπάνε στο ψαχνό. Απολογισμός: 20 νεκροί, 500 τραυματίες.
Τότε ήταν κυβέρνηση Μεταξά

30 Μάη του 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν από τον ιστό στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης τη Γερμανική σημαία.
Σήμερα οι δουλόφρονες πολιτικοί και οι χορηγοί τους επιχειρούν να την ξανανεβάσουν…
1 Μάη 1944: 200 Έλληνες πατριώτες εκτελούνται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς και 3 Μάη ΄44 εκτελούνται άλλοι 50 στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Σήμερα οι πολιτικοί μας εκτελούν Έλληνες πολίτες κατ΄ εντολή Γερμανικών οίκων…
22 Μάη 1963: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσ/κη. Τελικά ο μεγάλος αγωνιστής της Ειρήνης και της Δημοκρατίας εξέπνευσε στις 27 Μάη.
1 Μάη ήταν, αλλά του 1976, που χάνει τη ζωή του ο μεγάλος αγωνιστής, Αλέκος Παναγούλης.
ΠΡΟΣΩΠΑ
Τάσος Τούσης: ο  25χρονος Ασβεστοχωρίτης, πρώτος νεκρός στην απεργία των καπνεργατών της Θεσ/κης
Μανώλης Γλέζος
Απόστολος Σάντας
Γρηγόρης Λαμπράκης
Αλέκος Παναγούλης
ΠΑΡΟΙΜΙΑ
(που βγήκε αληθινή όχι μόνο μετεωρολογικά)
Στο κακορίζικο χωριό
το Μάη ρίχνει το νερό…
   Καλή Δύναμη και σιγοτραγουδήστε μέ Παντελή Θαλασσινό:
Ο Μάης έχει μυστικά
κι ένα κλειδί κρυμμένο
που ανοίγει μάτια σκοτεινά
και χείλι πικραμένο…

                                                                Το όπλο παρά πόδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.