Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΚΚ άρθρο-παρέμβαση του Μάριου Άνθη εργαζόμενου στο ΕΑΚ Κέρκυρας


Την συγκεκριμένη παρέμβαση μου, την κάνω με μια και μόνο ιδιότητα. Αυτή του εργαζόμενου στο ΕΑΚΚ εδώ και πολλά χρόνια, που ζει, και –αναπόφευκτα- γνωρίζει τα θέματα του Δημόσιου Αθλητικού Συγκροτήματος, αλλά και –που- παράλληλα, βιώνει τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες της δυναμικής αθλούμενης νεολαίας της Κέρκυρας, όπως και των εργαζομένων-ανέργων, που χρησιμοποιούν τις δημόσιες εγκαταστάσεις τους ΕΑΚΚ, των Αθλητικών Συλλόγων τόσων και τόσων αθλημάτων, της αθλητικής κοινότητας συνολικά. Ασφαλώς, η παρέμβαση μου αυτή, εκφράζει και είναι σύμφωνη με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της πλειοψηφίας-τουλάχιστον-των συναδέλφων, όπως και πολλών στελεχών της αθλητικής κοινότητας, που ζουν εδώ και πολύ καιρό, καθημερινά και επί της ουσίας το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του νησιού μας.
      Εδώ, δεν θα επεκταθούμε ιδιαίτερα στα γνωστά, για την τεράστια αξία και σημασία του –ενός και μοναδικού- δημόσιου αθλητικού συγκροτήματος της Κέρκυρας, που είναι προσδιορισμένο, σωστά, από την Πολιτεία ως Εθνικής Σημασίας και που αποτελεί, διαχρονικά, ιστορικό τόπο και βάση της αθλητικής μας δραστηριότητας. Επιπλέον δεν θα επιχειρήσουμε εκτενή κριτική .....
ανακεφαλαίωση του παρελθόντος, τουλάχιστον τώρα. Εδώ, θα θέσουμε ευθέως τα κρίσιμα θέματα του σήμερα και του άμεσου μέλλοντος, δηλαδή της προοπτικής. Και ξεκινώντας, καλούμε σε άμεσο «συναγερμό» ευθύνης για το ΕΑΚΚ. Καλούμε πρωτίστως τους «εμπλεκόμενους», αλλά και μαζί τους ολόκληρο το λαό και τη νέα γενιά του τόπου μας -και βέβαια- τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης. Καλούμε σε συναγερμό, γιατί θεωρούμε εντελώς βάσιμα, ότι σε ένα, κάποιο, επίπεδο ορισμένα θέματα στο ΕΑΚΚ έχουν φτάσει να είναι οριακά… Αυτό απαιτεί το τοπίο να «ξεκαθαρίσει» άμεσα, να βγουν ουσιώδεις αλήθειες που θα επιβληθούν και θα ακυρώσουν τους « ψιθύρους» του όποιου παρασκηνίου  - και -  όσους σπεύδουν σε ψιθύρους και παρασκηνιακές κινήσεις, μακριά και πίσω από τους θεσμικούς φορείς, μακριά από τον κόσμο, τη δημοσιότητα και τη διαφάνεια. Η αναφορά μου αυτή έχει να κάνει με όσους – όποιους, φοβούνται και αρνούνται το διάλογο, τη δημόσια διαβούλευση, τη δημοσιότητα και αρέσκονται σε κάθε είδους δραστηριότητες «άλλου είδους» στα θέματα του ΕΑΚΚ. Συναγερμό ευθύνης, λοιπόν, για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις, για να δρομολογηθούν μέτρα, για να επιλυθούν συγκεκριμένα προβλήματα και εκκρεμή ζητήματα. Οι συμπεριφορές και οι πρακτικές απλής «περιγραφής» των προβλημάτων και διαμόρφωσης στρεβλής- «γκρίζας» εικόνας απαξίωσης και αποδήμησης του ΕΑΚΚ δεν μπορεί να είναι ανεκτές και πρέπει να ξεμασκαρευτούν. Η θετική αντιμετώπιση και η ουσιαστική- δημιουργική επίλυση των προβλημάτων, είναι το ουσιώδες, είναι το κυρίως ζητούμενο. Αυτή η γενική αρχή, αποχτά απόλυτη ισχύ και χαρακτήρα,  αν- και όταν- αφορά τους τυπικά και θεσμικά υπεύθυνους.. Το κεφάλαιο των ψιθύρων και των ψιθυριστών, που παντελώς αβάσιμα και εξωθεσμικά αναμασούν (ευσεβείς πόθους;) και προδιαγράφουν "μαύρες" προοπτικές για το ΕΑΚΚ, αυτό το κεφάλαιο πρέπει να είναι εκείνο που θα κλείσει οριστικά. Όσοι αναπαράγουν  «τέτοια» ας βγουν δημόσια και ανοιχτά, να μιλήσουν και να εξηγήσουν τι είδους διαφορές έχουν με τον Αθλητισμό της Κέρκυρας και τον καταδιώκουν. Να πουν δημόσια αν και γιατί επιθυμούν να "κλείσει" το Κολυμβητήριο, το Εθνικό Στάδιο, οι ανοιχτοί χώροι, τα δυο Γυμναστήρια.. Ορισμένοι επίσης, που θέλουν- ενάντια στην κοινή λογική, τον χρόνο και την πραγματικότητα- να «πάει το ΕΑΚΚ στον Δήμο» επίσης να μας πουν γιατί το θέλουν, ώστε να βγουν συμπεράσματα σχετικά με αντιλήψεις, σκοπιμότητες, συμφέροντα και οτιδήποτε άλλο. Το ΕΑΚΚ είναι σημαντικός, δημόσιος κοινωφελής οργανισμός και όχι ξέφραγο αμπέλι, ούτε παιγνίδι στα χέρια οποιουδήποτε. Το ΕΑΚΚ κινείται με πλαίσιο την ισχύουσα νομιμότητα (και εντός αυτής) και όχι ως θύμα «κυριαρχικών» συγκυριακών συνδρόμων και ροπών προς παρασκηνιακές λειτουργίες. Το ΕΑΚΚ έχει ρόλο, ιστορία, αξιοπρέπεια και μέλλον.
                Τα κρίσιμα θέματα: 
1)   Τέλη Απρίλη τελειώνει η νέα παράταση που εκδόθηκε σχετικά με την «καταλληλότητα» ορισμένων από τις υποδομές.. Καταρχήν να επισημάνουμε ότι είναι για μένα (και σίγουρα για όλους) αυτονόητο ότι θέλουμε, επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε σταθερά, για ασφαλείς και ασταμάτητα εκσυγχρονισμένες και βελτιωμένες όλες τις υποδομές. Οι τεχνικές –υπηρεσιακές εκθέσεις και υποδείξεις είναι απολύτως σεβαστές και –μάλιστα-επιβεβλημένες. Υπενθυμίζω ότι, εργαζόμενοι και αθλητική κοινότητα από κοινού , έχουμε ακόμα και πρόσφατα (Δεκέμβρης) με επιστολή απευθυνθεί προς την κυβέρνηση- ΓΓΑ και  - διεκδικητικά -  έχουμε θέσει τα προβλήματα και τις ανάγκες του Κέντρου. Ανοιχτά, δημόσια, καθαρά. Το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού, της συντήρησης, της λειτουργίας - φύλαξης  κλπ. του Κέντρου και των υποδομών του, είναι διαρκές πρόβλημα και ιδιαίτερα σύνθετο, πολύ περισσότερο στην σύνδεση του με τη παρούσα οικονομική και γενικότερη περίοδο. Είναι όμως ένα σταθερό - για εμάς - μέτωπο διεκδίκησης και αγώνα. Παράλληλα όμως, οφείλουμε να επισημαίνουμε κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό, ότι δηλαδή η ΓΓΑ παρέχει, τουλάχιστον, έναν (μικρότερο μεν σε σχέση με το παρελθόν) αλλά σταθερό και ασφαλή προϋπολογισμό στο ΕΑΚΚ, όπως και σε όλα τα Εθνικής Σημασίας ΕΑΚΚ. Αυτή, είναι μια αλήθεια, που είναι ανεπίτρεπτο και ανεύθυνο να συσκοτίζεται η και να "παρακάμπτεται"..Όπως ακριβώς δεν αναφέρεται επαρκώς μια άλλη πραγματικότητα, ότι ακόμα και το 2012 (5 μήνες το Κέντρο χωρίς ΔΕ) μόλις «λύθηκε» η διοικητική εκκρεμότητα, το ΕΑΚΚ έλαβε, στο πλαίσιο της νομότυπης κρατικής διαδικασίας, το σύνολο του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του. Έτσι αντιμετωπίστηκαν άμεσες λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις, έτσι άνοιξε και το κολυμβητήριο, έτσι "βρέθηκε" και πετρέλαιο –και- όχι με μαγικά κόλπα..
2)      Το πρόβλημα της λειτουργίας του ΕΑΚΚ πρέπει να τοποθετηθεί σε μια ορθολογική βάση. Ασφαλώς και πρέπει να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις και ενέργειες επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων συντήρησης, ασφάλειας και κανονιστικής λειτουργίας. Χρέος και ευθύνη των αρμόδιων (και όλων μας) είναι να εντοπίζονται τα όποια προβλήματα, με μια και μόνη διαφορά. Να εντοπίζονται για να επιλύονται. Όχι για να συσσωρεύονται, όχι για να αποτελούν άλλοθι προβολής εκβιαστικών, καταστροφολογικών και «τυχοδιωκτικού τύπου» "διλημμάτων" που μαθηματικά θα οδηγούσαν προς οτιδήποτε χειρότερο και αρνητικό. Το Δημόσιο Αθλητικό Συγκρότημα, ανοιχτό και σε λειτουργία, οφείλει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει, συγκροτημένα και ρεαλιστικά, κάθε πρόβλημα. Και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν προβλήματα σε ένα συγκρότημα όπως το ΕΑΚΚ, με τη διαχρονική –παρατεταμένη χρήση των υποδομών του, αλλά και τις επιλεγμένες με κριτήρια "ειδικού τύπου", περιορισμένης χρονικής διάρκειας Διοικήσεις του, που έρχονται και παρέρχονται.. Απόψεις του τύπου «πονάει κεφάλι-κόβω κεφάλι» από που και αν προέρχονται είναι ισοπεδωτικές, ανεύθυνες, περιφρονητικές για την ιστορία του ΕΑΚΚ και την αθλητική οικογένεια, την αθλητική νεολαία, το ίδιο το ΕΑΚΚ. Με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο  ανοιχτό, ζωντανό όπως είναι κάθε ημέρα, πρέπει να ληφθούν σχεδιασμένα και με (χρονοδιαγράμματα) μέτρα, προσαρμογής του στους κανόνες της σύγχρονης νομοθεσίας και τις επιταγές του νέου νομικού πλαισίου (ν.4049/12). Αυτή η διαδικασία οφείλει να πραγματοποιηθεί συντεταγμένα,  χωρίς μαξιμαλιστικές (ή και το αντίθετο) στοχεύσεις και επιδιώξεις, μέσα στους επόμενους μήνες. Αντικειμενικά, όλοι οι «αρμόδιοι» θα κριθούν από το ρόλο και τον βαθμό ανταπόκρισης τους σε αυτό το επιτακτικό καθήκον. Όσοι δεν θέλουν ή δε μπορούν να ανταποκριθούν, ασφαλώς μπορούν να πράξουν αναλόγως.. Εδώ που είναι τα πράγματα, δεν χωράνε χρονοτριβές, ούτε τακτικές πόντιων πιλάτων που «νίπτουν τας χείρας». Όλα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και σε δημόσιο έλεγχο.
3)      Μπαίνει ένα ουσιαστικό θέμα. Πως, με ποια μέσα και δυνατότητες θα δρομολογηθούν λύσεις, στα όποια εκκρεμή προβλήματα (τα σχετικά με τον εναρμονισμό στους σύγχρονους κανόνες λειτουργίας). Καταρχήν, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι –έτσι κι αλλιώς- ένα ζήτημα γενικότερης στάσης, ένα ζήτημα ουσιαστικής και μαχητικής διεκδίκησης των "υπηρεσιακών παραγόντων" και της αθλητικής- και  -ευρύτερα τοπικής κοινωνίας, προς την κυβέρνηση. Παραπέρα όμως –και – για να τοποθετηθούν τα πράγματα σε αντικειμενική βάση, υπερβαίνοντας «καταστροφολογικές» και γκρίζες «επιχειρηματολογίες» που, όπως φαίνεται, ενυπάρχουν και καλλιεργούν μύθους και πιθανούς «ευσεβείς πόθους»… Η δική μας – συνήθως υπεύθυνη και αξιόπιστη- εκτίμηση (αλλά και ενημέρωση) είναι ότι η Πολιτεία δεν στέκεται αδιάφορη. Αντίθετα μάλιστα, τα αρμόδια τμήματα και οι υπηρεσίες της, έχουν εκδηλώσει έγκαιρα και επίσημα το ενδιαφέρον τους, ζητώντας όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζονται για να σχεδιάσουν και να δρομολογήσουν την εκτέλεση  απαραίτητων έργων και παρεμβάσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θα ήταν, λοιπόν, αδιανόητη κάθε εντόπια ολιγωρία.. Αντίθετα, επιβεβλημένη είναι η συστράτευση σε κοινό μέτωπο, όλων των τοπικών δυνάμεων (βουλευτές, λαϊκοί κοινωνικοί φορείς, αθλητική κοινότητα, εργαζόμενοι κλπ.) για την διεκδίκηση μεγιστοποίησης των παρεμβάσεων, προς όφελος του δημόσιου αθλητικού μας συγκροτήματος.
4)      Υπάρχει δικαιολογημένη οργή και ενόχληση στο ΕΑΚΚ και ευρύτερα στον κόσμο, για μια προσπάθεια συστηματικής «εναντίωσης» αλλά και «απαξίωσης» των εργαζομένων του Κέντρου, που εκπορεύεται από τη νέα ΔΕ του, μια ΔΕ που έχει μέχρι σήμερα μια σταθερή τακτική και επιλογή, αρνητική στον διάλογο. Είναι μια πολύ κακή τακτική, μια άσχημη πραγματικότητα, που σίγουρα δεν βοηθάει το ΕΑΚΚ. Όμως, εμείς τι να κάνουμε… Σε κάθε περίπτωση «τίποτε κρυφό κάτω από τον ήλιο». Όλα θα φανούν, νωρίτερα –αργότερα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.