Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

«ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ»



Από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Αποσκοπεί στην ένταση της εκμετάλλευσης όλων των εργατών

Με «όχημα» τους νέους, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εξασφαλίζουν φτηνούς εργάτες
«Σχέδιο για την υπερεκμετάλλευση των νέων»: Αυτό τον τίτλο έδωσαν στο «Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων» που παρουσίασε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και φορείς του ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος. Οι νέες δράσεις που περιλαμβάνει, τα προγράμματα που είναι ήδη γνωστά από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους αλλά και η επιχειρηματολογία που τα συνοδεύει, επιβεβαιώνουν πόσο εύστοχος είναι ο χαρακτηρισμός αυτός.
Με τα 20 προγράμματα του «Σχεδίου Δράσης» κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι διαμορφώνουν για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης ένα μέλλον στο οποίο δε θα έχουν θέση στοιχειώδη δικαιώματα, όπως Συλλογικές Συμβάσεις, κατώτεροι μισθοί, ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στους νέους, το χαμηλό βαθμό της οργάνωσής τους στα σωματεία, την περιορισμένη πείρα που διαθέτουν από τη συμμετοχή σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, για να μετατρέψουν τη νεολαία σε «αγωγό» για τη διάδοση του ........
σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα στο σύνολο τελικά των εργαζομένων. Εξαπολύουν παράλληλα επίθεση με στόχο να κυριαρχήσει στη συνείδηση των εργαζόμενων και ανέργων νέων ο συμβιβασμός με τα ψίχουλα που ανά διαστήματα μπορεί να τους πετούν, να αποδεχτούν την προσωρινή απασχόληση με πετσοκομμένα δικαιώματα ως «μικρότερο κακό» και μονόδρομο.
Στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας»
Το πρώτο από τα νέα προγράμματα, και παράλληλα το πιο διαφημισμένο από το υπουργείο Εργασίας, είναι η «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 100 ώρες κατάρτισης και «πρακτική άσκηση» διάρκειας πέντε μηνών σε επιχειρήσεις. Προβλέπει την επιδότηση των ανέργων που θα πάρουν μέρος με 460 ευρώ το μήνα, για τους απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, και 400 ευρώ για τους υπόλοιπους. Δίνει ακόμα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι εργοδοτικές εισφορές για ένα ακόμα έτος, στην περίπτωση που ο εργοδότης θελήσει στη συνέχεια να μετατρέψει την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν δωρεάν εργατικό δυναμικό κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας, των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, της διατροφής και των νέων τεχνολογιών. Πρόκειται για τομείς και κλάδους της παραγωγής στους οποίους το κεφάλαιο προσανατολίζεται καθώς υπόσχονται μεγαλύτερα κέρδη. Την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων αυτών φροντίζει να ενισχύσει η κυβέρνηση προσφέροντάς τους τη δωρεάν εργασία 45.000 ανέργων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το πρόγραμμα που επιδοτεί τις επιχειρήσεις για να προσλάβουν άνεργους πτυχιούχους πανεπιστημίων. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση των νέων με 500 ή 625 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το αν είναι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι των 24 ετών. Η διάρκεια της επιδότησης φτάνει τους 24 μήνες, ενώ ο εργοδότης δεσμεύεται να διατηρήσει τη θέση εργασίας για 3 ακόμα μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης. Πρόκειται για «δέσμευση» που μοιάζει περισσότερο με πακέτο προσφοράς για την εργοδοσία: Από τους 27 συνολικά μήνες οι 24 είναι εντελώς δωρεάν για την επιχείρηση.
Οσον αφορά τους αποφοίτους της τεχνικής εκπαίδευσης σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται αντίστοιχο πρόγραμμα μαθητείας, διάρκειας 4-6 μηνών. Και στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης δε χρειάζεται να βάλει καθόλου το χέρι στην τσέπη, αφού οι νέοι που θα εργάζονται με 6ωρη βάρδια θα αμείβονται από το πρόγραμμα με μια «υποτροφία» ύψους 300 ευρώ το μήνα. Εκτός από το μισθό ψαλιδισμένη είναι και η ασφάλισή τους, αφού αφορά μόνο τον κίνδυνο ατυχήματος.
Κάτω από τον τίτλο της «πρακτικής άσκησης» και της «μαθητείας»
Μεγάλο μέρος του «Σχεδίου Δράσης» καταλαμβάνουν τα προγράμματα πρακτικής άσκησης για νέους που βρίσκονται στους χώρους της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της μαθητείας. Είναι χαρακτηριστικά όσα προβλέπει η σύμβαση μαθητείας με την οποία απασχολούνται οι νέοι και οι νέες στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ: Η εβδομαδιαία τους απασχόληση φτάνει τις 36 ώρες ενώ η αμοιβή τους περιορίζεται στο 70% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, σε 18 δηλαδή ευρώ. Η τρέχουσα επιδότηση προς τους εργοδότες φτάνει τα 12 ευρώ για κάθε μέρα, δηλαδή οι νέοι και οι νέες στις σχολές μαθητείας «κοστίζουν» στον εργοδότη μόλις 1 ευρώ την ώρα!
Παρόμοιες είναι οι δράσεις που αφορούν την πρακτική άσκηση φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μηνιάτικο «χαρτζιλίκι» 340 ευρώ. Μπορεί το καθεστώς που διέπει την πρακτική άσκηση να μην είναι καινούριο, σύμφωνα όμως με το «Σχέδιο Δράσης» επιδιώκεται «η επέκταση και η ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού σε τέτοιο βαθμό, ώστε η πρακτική άσκηση των φοιτητών να μην αποτελεί μόνο αίτημα των Ιδρυμάτων προς την αγορά εργασίας, αλλά και αίτημα της αγοράς εργασίας προς τα Ιδρύματα». Το έργο της διαφήμισης των νέων σαν τζάμπα εργατική δύναμη αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τα γραφεία διασύνδεσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι συγκεκριμένες δομές προορίζονται να λειτουργήσουν ως «δίαυλοι επικοινωνίας, δικτύωσης και συνεργασίας με τις επιχειρήσεις» αλλά και με τους εργοδοτικούς φορείς.
Στην προσπάθεια να προβληθεί στη νεολαία η «επιχειρηματικότητα» ως οδός διαφυγής από την ανεργία και τη φτώχεια, συμβάλλει ένα πλήθος προγραμμάτων. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι «μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που στοχεύουν στην ανάπτυξη «επιχειρηματικής νοοτροπίας και κουλτούρας στο φοιτητικό πληθυσμό» και στην καλλιέργεια «θετικής στάσης» απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Από τα προγράμματα για την προώθηση της νεανικής και γυναικείας «επιχειρηματικότητας» ορισμένα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις ενώ άλλα περιορίζονται στη συμβουλευτική υποστήριξη των υποψήφιων «επιχειρηματιών». Μέσα από την προβολή της «επιχειρηματικότητας» όχι μόνο καλλιεργούν αυταπάτες αλλά και κατευθύνουν τους ανέργους να αισθάνονται οι ίδιοι υπεύθυνοι για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Πίσω από τα προγράμματα για την «επιχειρηματικότητα» κρύβεται το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες, σχεδιάζει δράσεις, εφαρμόζει προγράμματα και είναι ευθύνη των ίδιων των ανέργων να επωφεληθούν από αυτά, να αξιοποιήσουν τις «ευκαιρίες» που τους δίνονται.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.