Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΕΛΜΕ-ΚΙ: Ασφαλείς - Δημόσιες - Σχολικές Υποδομές


ΕΛΜΕΚΙ: Ασφαλείς - Δημόσιες - Σχολικές ΥποδομέςΤο ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επανέρχεται για το θέμα της ανέγερσης νέων σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό. Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αυτοδύναμα ή συμμαχικά κυβερνητικά σχήματα, από κοινού με ΕΕ-ΔΝΤ – ΣΕΒ, υλοποιούν τη στρατηγική της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των σχολείων και στο επίπεδο των σχολικών χώρων. Η άθλια κατάσταση στις υποδομές αποτελεί βάση για είσοδο επιχειρηματιών στα σχολειά είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω χορηγιών και άλλων μορφών.
Εκκρεμούν πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα που έχουν ενταχθεί στους σχεδιασμούς των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λευκαδίτη (ΝΔ) και Γεωργάτου (ΠΑΣΟΚ – αντινομαρχία ΣΥΡΙΖΑ), από το 2002 με τελευταία επιβεβαίωση το 
πρόγραμμα 2008-2012:

1. Αργοστόλι

2. Πάστρα

3. Ληξούρι

4. Μεσοβούνεια
5. Νέα πτέρυγα Ιθάκης
Όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε από τα προηγούμενα αλλά και βρισκόμαστε με ένα σχολικό συγκρότημα λιγότερο στο Αργοστόλι, μετά την κατεδάφιση - λόγω επικινδυνότητας - του 2ου Λυκείου, το 2008. Τα αιτήματα, λοιπόν, παραμένουν επίκαιρα.

Αναλυτικότερα εκτιμούμε ότι σήμερα στην πρωτεύουσα του Νομού απαιτείται:
• Να επιταχυνθεί το σχολικό συγκρότημα στο Φαραώ, για να στεγάσει ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο.
• Άμεσο προχώρημα ενός νέου σχολείου στο χώρο που έγινε η κατεδάφιση, για την εγκατάσταση εκεί του 3ου Γυμνασίου.
• Επιπλέον, επιβάλλεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να.............
οικοδομηθεί σχολείο β΄βάθμιας και στο χώρο του Ξενία (ένα Λύκειο).
• Να απομακρυνθούν τα γραφεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας από το Συγκρότημα του 2ου –3ου Γυμνασίου. Ο χώρος αυτός, συνολικά, όπως προβλέπεται και από τη διαθήκη του δωρητή, να αποδοθεί στο 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου.
• Το Εσπερινό Γυμνάσιο (γραφείο Διευθυντή, χώρος αρχείου και σύλλογος καθηγητών) να στεγαστεί σε ανθρώπινες συνθήκες και να φύγει από την αποθήκη των ΙΕΚ.
• Να αποδοθούν οι χώροι που σήμερα διαθέτει το Νομαρχιακό ΚΕΚ στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου.
• Να ληφθεί μέριμνα ώστε το ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων να εγκατασταθεί και να δουλέψει μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Στην Πάστρα, όπως έχει επισημανθεί, χρειάζεται η άμεση αντικατάσταση των κοντέινερς με διώροφες κατασκευές βαρέως τύπου. Να ξεκινήσει το έργο του νέου σχολικού συγκροτήματος.

Στη Σάμη απαιτούνται άμεσα δύο νέες αίθουσες. Να περατωθεί άμεσα το νέο Δημοτικό, να γίνει μεταφορά του Νηπιαγωγείου στο παλιό Δημοτικό και να αποδοθούν οι αίθουσες του Νηπιαγωγείου στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σάμης.

Στα Μεσοβούνεια, απαιτείται άμεσα η κατασκευή δύο νέων αιθουσών διδασκαλίας, η αναπαλαίωση - συντήρηση και η δυνατότητα ασφαλούς λειτουργικής χρήσης του παλαιού σχολείου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει το τεράστιο ζήτημα της ασφάλειας, της συντήρησης και της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων. Επιπλέον, θεωρεί ότι όσοι Νομάρχες, Δήμαρχοι, υπηρεσίες, συναίνεσαν και συναινούν στην εγκατάσταση και παραμονή των κοντέινερς του θανάτου (κυάνιο, αμίνες, φορμαλδεΰδη, ηλεκτρομαγνητικός κλωβός κ.ά) αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη για τις ζωές και την υγεία μαθητών – εκπαιδευτικών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εμμένει στο να κατασκευαστούν οι αναγκαίες υποδομές με δημόσιες επενδύσεις. Δεν δεχόμαστε ότι ο ρεαλιστικός μονόδρομος είναι το δημόσιο χρήμα να πηγαίνει στα μονοπώλια και στους τραπεζίτες. Να μην τολμήσουν να υλοποιήσουν υποδομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (π.χ. ΣΔΙΤ) και να επιβάλλουν «διόδια» στους μαθητές. Να μην τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές για να διευκολύνουν τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων (π.χ. συστέγαση Λυκείων στο Αργοστόλι).

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί γονείς – εκπαιδευτικούς και μαθητές σε συναγερμό προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Αργοστόλι 7 Δεκεμβρίου 2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Μαντζουράτος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.