Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, του Δημοτικού Συμβούλου Ιθάκης Χρήστου Σκληρού


Ο Δήμος Ιθάκης ως οργανισμός, αυτό το καιρό ζει  τις θλιβερότερες μέρες  του, μέσα σε ένα εξαρχής αναμενόμενο κλίμα κατάρρευσης, ως συνέπεια  των βαρών  που κουβαλάει  η  Δημοτική Αρχή, των  απαράδεκτων μεθόδων που επέλεξε για να αντιπαρατεθεί στους πολιτικούς αντιπάλους της και της ιδιοτέλειας που την  διακατέχει. Δεν  αναφερόμαστε στην αναξιοπιστία της και στην εξαπάτηση των ψηφοφόρων μέσα από τον άμετρο και ψευδή προεκλογικό λόγο, με απίθανες υποσχέσεις και μαγικές υποτιθέμενες λύσεις για τα.......
προβλήματα του νησιού και των κατοίκων του. Αυτά τα βιώνει καθημερινά πλέον ο πολίτης, τα έχουμε και μείς κατ' επανάληψη τονίσει. Όμως ο ρόλος  μιας  δημοτικής  αρχής, δεν εξαντλείται στα έργα που θα κάνει ή δεν θα κάνει. Ένα  από τα ουσιαστικότερα στοιχεία που  στιγματίζουν  θετικά ή αρνητικά το ρόλο της, είναι το ΗΘΟΣ και δη ΤΟ  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΘΟΣ που καταθέτει στη κοινωνία που εκπροσωπεί. Και η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί πλέον ο Δήμος Ιθάκης είναι ΚΡΙΣΗ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ.                                                                                      Μπροστά σε μια τέτοια  κατάσταση, έχουμε χρέος  να πάρουμε θέση γι αυτά τα πρωτοφανή συμπτώματα  διάλυσης και   παρακμής  που επικρατούν  πλέον στο Δήμο Ιθάκης  και να καταθέσουμε δημόσια και υπεύθυνα, ο καθένας τη δική του, τη προσωπική του στάση, απέναντι στα όσα  τραγικά  διαδραματίζονται στο  κορυφαίο πολιτικό όργανο διοίκησης του νησιού μας. Όποιος εκπροσωπεί έστω και έναν πολίτη σε συλλογικά όργανα, όποιος  συναισθάνεται την ευθύνη που έχει έναντι του τόπου, της κοινωνίας και των θεσμών της  αλλά και του εαυτού του, έχει χρέος να τοποθετηθεί και να μη κρύβεται, ευελπιστώντας σε μικροπολιτικά ή προσωπικά οφέλη ως αντάλλαγμα για τη σιωπή του ! Ο Δάντης έχει πει αιώνες πριν ότι, οι πιο καυτές θέσεις στη κόλαση είναι κρατημένες γι αυτούς που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατηρούν ουδέτερη στάση!  Όταν κυβερνάσαι από ένα καθεστώς που στην άσκηση της πολιτικής του κύρια χαρακτηριστικά έχει την αυθαιρεσία, την ανομία, την ιδιοτέλεια και τον τραμπουκισμό, σε αυτό το καθεστώς έχεις χρέος  να αντιστέκεσαι. Όχι για να εξασφαλίσεις μια καλή θέση στη κόλαση ή στο παράδεισο αλλά  για να διαφυλάξεις τουλάχιστον τη δική σου αξιοπρέπεια!  
Η σημερινή  Δημοτική Αρχή, προφανώς και   γνώριζε πριν από την  ανάληψη των καθηκόντων της, ότι φέρει μαζί της από το πρόσφατο παρελθόν της ,τρομακτικά βάρη και  ασυνήθιστες  εκκρεμότητες με το νόμο και το Κράτος, για σημαντικά  ζητήματα. Με όπλα το ψέμα, την υποκρισία, την έπαρση και την αλαζονεία, επιδίωξε κατ' αρχήν να καλλιεργήσει μια εικόνα περί αυτήν, πλαστή, ξένη  και παντελώς άσχετη με την πραγματική. Στη συνέχεια προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων και να αποφύγει τις συνέπειές της δημοσιότητας,  σκορπίζοντας  το φόβο ,την απειλή, τη συκοφαντία, τη λασπολογία και μέσα από αυτά τα άθλια μέσα, το διασυρμό κάθε φωνής  που αντιτίθετο στις προκλητικές  και έκνομες συμπεριφορές και επιδιώξεις της. Στόχος, η επιβολή της σιωπής! Με μεθόδους  πρωτόγνωρες και κυρίως ξένες προς κάθε έννοια πολιτικής πρακτικής. <<Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ξέρετε με ποιόν μπλέξατε,  .>> ,ήταν τα συνήθη .πολιτικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί.                                                                                                  Το αποτέλεσμα βέβαια αυτής της συμπεριφοράς , ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδίωκε. Όξυνε και πόλωσε σε μέγιστο βαθμό το πολιτικό κλίμα και έφερε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας απέναντί της! Και ήταν μοιραία μια τέτοια κατάληξη αφού, δεν είναι κανείς πρόθυμος  ούτε και τόσο . μεγάθυμος  ώστε, επειδή πέρασε από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση,  να δέχεται να χαρακτηρίζεται  κλέφτης ,καταχραστής και απατεώνας,  ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ και  ιδιαίτερα ,από ανθρώπους που έχουν διωχθεί και καταδικαστεί για τέτοια  ή άλλα ,εξίσου ιταμά αδικήματα!
Μέσα σε ένα τέτοιο νοσηρό  και δύσοσμο κλίμα  πορεύεται ο Δήμος Ιθάκης δύο χρόνια τώρα.  Ένα  δείγμα σήψης  και αρρωστημένης  <<πολιτικής >> είναι και αυτό που εξελίσσεται αυτή τη περίοδο στο Δήμο ,με αντικείμενο τα χρέη του Δημάρχου προς το Δημόσιο και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Δήμαρχο και το στενό του περιβάλλον! Θεατές και ενθουσιώδεις χειροκροτητές όπως πάντα κάποιοι-όχι όλοι- σύμβουλοί του, οι οποίοι στις εκκλήσεις μας να προτάξουν το κύρος τους για να σταματήσει ο Δήμαρχος αυτές τις καταστροφικές  για το Δήμο συμπεριφορές ,η απάντησή τους σε τρομάζει :<< ά! Δε ξέρω τίποτα! Ο Γιάννης (ο Δήμαρχος)  μου είπε ότι έχει δίκιο>> ! Δίκιο είναι, ο λόγος του .δήμαρχου, για τους πολιτικούς άνδρες που διαχειρίζονται σήμερα της τύχες του νησιού μας! Δεν γνωρίζουν τίποτα λένε σε ότι δύσκολο τους ρωτάς, ενώ ξέρουν πως γνωρίζουμε ότι, συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα απαράδεκτα που συμβαίνουν στο Δήμο Ιθάκης! Μαζί αποφασίζουν, μαζί εκτελούν, μαζί βρίζουν  υπαλλήλους , μαζί λασπολογούν σε βάρος όσων αντιτίθενται στη προσβλητική συμπεριφορά τους! Ας δούμε όμως τα όσα αποκαλυπτικά  και συνάμα τραγικά συμβαίνουν στο Δήμο Ιθάκης το τελευταίο καιρό, με τρόπο αναλυτικό για να μπορεί  ο αναγνώστης να βγάλει τα δικά το συμπεράσματα. 
       
   Πριν από τρείς  περίπου μήνες σε συνεδρίαση του Δ.Σ, ζητήσαμε να κατατεθεί  έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο, επιβάλλεται  στο Δήμο Ιθάκης να κατάσχει μέρος της  αντιμισθίας του Δήμαρχου λόγω οφειλών του τελευταίου προς το Δημόσιο!  Για μια ακόμα φορά βιώσαμε τότε το θέατρο του παραλόγου που δυο χρόνια τώρα παίζεται στο Δήμο. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι <<ΟΥΤΕ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ,ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ>>. Συνάδελφος της πλειοψηφίας  είχε την απορία,  αν έχουμε δει το έγγραφο,  συνεπής στη νοοτροπία  του πως <<ό,τι έγγραφο δεν βολεύει την συμπολίτευση αλλά δεν το έχει δει η αντιπολίτευση, τότε. δεν υπάρχει>>!  Κάποιοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας , έδειχναν να αγνοούν αυτό το πρωτοφανές για το Δήμο γεγονός και θεωρήσαμε την άγνοιά τους ειλικρινή.  Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ ,να μεριμνήσει ώστε να βρεθεί  το συγκεκριμένο έγγραφο και να τεθεί στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων. Παράλληλα ,καλέσαμε τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου, να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του εγγράφου, έτσι  ώστε να προστατέψουν τα συμφέροντα του Δήμου αλλά και την υπαλληλική τους θέση.
Ένα μήνα αργότερα, σε άλλη συνεδρίαση του Δ.Σ, ρωτήσαμε  τον Πρόεδρο  αν βρήκε το έγγραφο και η απάντησή του ήταν <<δεν το έχουν οι υπηρεσίες του Δήμου>>! Γνώριζε όμως και μας περιέγραφε πολύ καλά το περιεχόμενό του!  Ζητήσαμε  τότε να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ Δ.Σ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ και να τεθεί υπόψη των δημοτικών συμβούλων!  Το αίτημά μας μπήκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε ! Αντιδήμαρχοι, Πρόεδρος και  άλλοι  σύμβουλοι της πλειοψηφίας, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι <<πρόκειται για ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ζήτημα του Δήμαρχου και δεν αφορά το Δήμο>>. Η άποψή μας  ότι,<< έγγραφο που έρχεται στο Δήμο  δεν είναι προσωπικό του Δήμαρχου>>, ουδόλως τους .συγκίνησε! Γι αυτούς το ζήτημα χαρακτηριζόταν προσωπικό, ακριβώς για να μη μάθουν άλλοι, τα όσα απαξιωτικά γίνονται πίσω από τις πόρτες του Δημαρχείου. Ότι σε πολύ λίγο καιρό ο Δήμαρχος θα τους εξέθετε, βάζοντας τη σφραγίδα του Δημαρχείου φαρδιά-πλατιά σε έγγραφα , απαντητικά του επίμαχου εγγράφου, για να σώσει ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, δεν το είχανε σκεφτεί! Μα και να το είχανε  σκεφτεί, ουδόλως  θα τους προβλημάτιζε, όπως δείχνει η στάση τους σήμερα ,που τα γνωρίζουν όλα!
Αν τότε, σε εκείνη τη συνεδρίαση, οι συνάδελφοι  της συμπολίτευσης δεν μιμούνταν τη στρουθοκάμηλο αλλά στεκόταν ειλικρινείς και υπεύθυνοι και δεν έπαιζαν με τη νοημοσύνη μας ,τα πράγματα στο Δήμο Ιθάκης δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το προσβλητικό για το Δήμο και ταπεινωτικό για τους υπαλλήλους επίπεδο.
Προσωπικά θα καταθέσω ευθαρσώς και  για μια ακόμα φορά τις απόψεις μου, σχετικά με το τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό στη <<ζωή>> ενός πολιτικού , κυρίως δε όταν αυτός δραστηριοποιείται στο κύκλο μιας μικρής κοινωνίας. Σχετικά λοιπόν με όσα συζητούνται γύρω από το παρελθόν και το παρόν του Δήμαρχου:
-Το αν ένας δήμαρχος έχει καταδικαστεί για σοβαρά και ατιμωτικά αδικήματα, δεν είναι προσωπικό του ζήτημα αλλά αντιθέτως, αφορά όλους  τους δημότες και πρέπει να το γνωρίζουν. Έχει κορυφαία σημασία το ήθος και τα χαρακτηριστικά  εκείνου που εκπροσωπεί έναν τόπο και μια κοινωνία.
-Το αν ένας δήμαρχος, είναι χρεοφειλέτης  του Δημοσίου ή των Νομικών του Προσώπων και μάλιστα μεγάλος, δεν είναι προσωπικό του ζήτημα. Είναι θέμα ηθικό πρωτίστως, προκλητικό και προσβλητικό για τους δημότες του, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που αυτοί  δοκιμάζονται πολύ σκληρά!
-Ο κάθε πολιτικός δεν μπορεί να έχει τέτοια ζητήματα ανοιχτά ή αλλιώς όποιος έχει τέτοιες εκκρεμότητες ,δεν πρέπει να πολιτεύεται.
-Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός  και ειδικά ένας δήμαρχος ,οφείλει να λειτουργεί ως υγιές  πρότυπο για τους πολίτες και να αναδεικνύει ανώτερες αξίες μέσα από τη ζωή και τη δράση του. Να παραδειγματίζει τους δημότες με τη στάση που κρατάει στη καθημερινή του ζωή.
-Ο οφειλέτης κ. Κασσιανός, δεν είναι ο οποιοσδήποτε κοινός οφειλέτης του Δημοσίου. Δεν έχει καμία σχέση με τον φουκαρά άνθρωπο του μεροκάματου που αδυνατεί να καταβάλει τις οφειλές του στο Δημόσιο. Ο κ. Κασσιανός παρουσιάστηκε στο πολιτικό στίβο του τόπου μας σαν μεγαλοεπιχειρηματίας, έτοιμος να δωρίσει στο Δήμο, εφόσον εκλεγεί, πολύ χρήμα και πολλές υπηρεσίες. Κατά συνέπεια τα χρέη του προς το Δημόσιο έχουν προκύψει όχι από  οικονομική αδυναμία αλλά από συνειδητή επιλογή. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ανάρμοστες για  όσους υπηρετούν  πολιτικούς θεσμούς και συλλογικά  πολιτικά όργανα.
Με αυτές τις παραδοχές, στην εξιστόρηση των γεγονότων θα μείνουμε στα στοιχεία εκείνα που εμπλέκουν το Δήμο Ιθάκης με τα προσωπικά χρέη του Δήμαρχου προς το Δημόσιο. Και από την αρχή ξεκαθαρίζουμε ότι ένας υπεύθυνος πολιτικός με αρχές και ήθος, δεν θα ενέπλεκε το Δήμο  και τους υπαλλήλους του σε μια εξευτελιστική διαδικασία. Ένας τέτοιος πολιτικός, θα παρότρυνε τους υπαλλήλους του Δήμου να πράξουν το καθήκον τους και να προστατέψουν τα συμφέροντα του Δήμου. Ο ίδιος δε, θα διεκδικούσε το δίκιο του μέσα από τα συντεταγμένα και αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όπως θα έπραττε και ο κάθε πολίτης. Δυστυχώς ,εδώ , όχι μόνον δεν έγιναν αυτά τα αυτονόητα ,αλλά, τουναντίον, χρησιμοποιήθηκε ο Δήμος και  η σφραγίδα του Δήμου με σκοπό να αποφύγει ο Δήμαρχος να πληρώσει τα προσωπικά του χρέη στο Δημόσιο. Ο ίδιος δε ο Δήμαρχος χρησιμοποίησε την ιδιότητά του προκειμένου να υπερασπίσει προσωπικά του οικονομικά συμφέροντα και μάλιστα με τρόπο επικίνδυνο για το συμφέρον του Δήμου. Και οι δύο αυτές  ενέργειες,  αποτελούν το χαρακτηριστικότερο δείγμα  του πολιτικού αμοραλισμού που χαρακτηρίζει τη δράση της δημοτικής αρχής του τόπου μας  και της ηθικής κατάπτωσης στην οποία έχει βυθιστεί ο Δήμος Ιθάκης!  
Σ το έγγραφό του προς τη ΙΒ Δ.Ο.Υ  Αθηνών , ο Δήμαρχος επικαλείται το άρθρο 58 του ν.3852/2010 , προκειμένου να τεκμηριώσει παντελώς εσφαλμένες απόψεις, περί δήθεν ΑΣΥΛΙΑΣ του Δήμαρχου και ΜΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑΣ  ΤΟΥ! Συγκεκριμένα επικαλείται τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 58 , τις οποίες όμως  ερμηνεύει κατά τρόπο προκλητικά αυθαίρετο και καταχρηστικό.  Έτσι ισχυρίζεται ότι:
Α.<< Η προστασία του Δημάρχου  εξομοιούται  με αυτή  του βουλευτή, ώστε να δύναται να χαίρει ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ και άρα ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ ΤΟΥ, όπως άλλωστε δε κατάσχεται και η βουλευτική αποζημίωση>>!
Β.<< Η συγκεκριμένη κατάσχεση εις χείρας τρίτου είναι ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ καθότι δεν αφορά στην έρευνα για μισθό, αλλά για ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ και η οποία είναι ως γνωστόν ΜΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΙΜΗ ,ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ>>!
Αυτά αναφέρει ο κ. Κασσιανός στο Υπουργείο Οικονομικών, με την υπογραφή του Δήμαρχου και τη σφραγίδα του Δήμου, για τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Είναι ωσάν ο υπογραφόμενος να απαντάει στη Εφορία για επαγγελματική του υπόθεση και να υπογράφει ως ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!
Είναι άραγε έτσι; Το άρθρο 58 του ν.3852 λέει αυτά που ισχυρίζεται ο Δήμαρχος; Ασφαλώς ΟΧΙ! Απλά, για μια ακόμη φορά ψεύδεται με το χειρότερο τρόπο, εκθέτοντας το Δήμο και προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών. Ας  δούμε τι λέει πραγματικά το συγκεκριμένο άρθρο  58 στις παραγράφους που αναφέρει ο Δήμαρχος και ΚΥΡΙΩΣ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ  ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΞΕΧΝΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ:
Παράγραφος 1β:<< Ο δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. Η μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος>>!
Παράγραφος 4:<< Στις περιπτώσεις που ο δήμαρχος εκτελεί αποφάσεις του Δ.Σ ,δεν υπέχει αστική, ποινική και πειθαρχική ευθύνη, εφόσον αυτές δεν έχουν ακυρωθεί, ανακληθεί ή ανασταλεί>>.
Λέει δηλαδή η συγκεκριμένη παράγραφος ότι, όταν ο Δήμαρχος εκτελεί μια απόφαση Δ.Σ, ο ίδιος δεν έχει ευθύνη και δεν τιμωρείται ακόμη και αν η απόφαση παραβαίνει το νόμο.
Παράγραφος 5:<<Ο δήμαρχος δεν θεωρείται υπόλογος κατά την έννοια του άρθρου 25 του π.δ 774/1980 όπως ισχύει ,και σε βάρος του επιτρέπεται καταλογισμός μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια>>!                                                                                                                                                                Μάλλον ο Δήμαρχος προβαίνει σε εσκεμμένη παρερμηνεία της λέξης <<υπόλογος>> και ερμηνεύει το νόημα της πρότασης ότι δήθεν ο Δήμαρχος δεν έχει ευθύνη για ό,τι πράττει. Όμως την έννοια του <<υπόλογου>> την ερμηνεύει το  Π.Δ   774/1980 άρθρο 25 παρ. 2: << Δημόσιοι υπόλογοι είναι πάντες οι δημόσιοι λειτουργοί, οι  εντεταλμένοι την είσπραξη εσόδων ή την πληρωμή εξόδων του Κράτους>>.
Δηλαδή η παράγραφος 5 λέει ότι ο δήμαρχος δεν είναι υπόλογος όπως είναι οι  αρμόδιοι υπάλληλοι , δηλαδή δεν είναι εντεταλμένος για την είσπραξη εσόδων ή την πληρωμή εξόδων του Κράτους και θα κληθεί να αποζημιώσει από τη τσέπη του τον Δήμο μόνο όταν προκαλέσει  σε αυτόν ζημία   από δόλο ή βαριά αμέλεια.
Μετά από την αναφορά των άρθρων που επικαλείται ο δήμαρχος ,εύκολα προκύπτει ότι:
-Ο δήμαρχος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΥΛΙΑ , όπως  ψευδώς ισχυρίζεται.
-Ουδεμία σχέση έχει η αντιμισθία του δήμαρχου με τη βουλευτική αποζημίωση.
-Όσα αναφέρουν οι συγκεκριμένες παράγραφοι του άρθρου 58 ν.3852 /2010, έχουν εφαρμογή για την άσκηση των ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΩΝ  καθηκόντων του κάθε δήμαρχου και δεν καλύπτουν τις επαγγελματικές δοσοληψίες του κάθε δήμαρχου με το νόμο! Με λίγα λόγια ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΛΑΣΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ  ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΑ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΕΗ  ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
Από το ίδιο άρθρο 58 ν.3852/2010,που τόσο αυθαίρετα και στρεβλά ερμηνεύει, τι ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ο δήμαρχος;
Αποκρύπτει τη παράγραφο 3, η οποία λέει ότι:
<<Σε περίπτωση που τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ του δημάρχου ή συγγενή του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγκρούονται με τα συμφέροντα του Δήμου, ο δήμαρχος ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ και τα αντίστοιχα καθήκοντα ασκεί αντιδήμαρχος ή σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που ορίζεται από το Δ.Σ. Η ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ>>.
Η παράγραφος αυτή μας λέει ότι, στο Υπουργείο Οικονομικών και  στο έγγραφο της Δ.Ο.Υ με το οποίο παρακρατείται μέρος της αντιμισθίας του , ο ΜΟΝΟΣ που ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ γιατί τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ  ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ! Και αυτός όχι μόνο απαντάει αλλά:
-Απειλεί και διώκει τους υπαλλήλους  του Δήμου που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και προασπίζουν το δημοτικό συμφέρον.
-Πιέζει τους υπαλλήλους να παρανομήσουν , να ανακαλέσουν έγγραφα που έχουν διεκπεραιώσει ως αρμόδιοι  και να τον πληρώσουν, παρά την εντολή του Υπουργείου Οικονομικών  προς το Δήμο, να του παρακρατήσει το μισθό λόγω των χρεών του προς το Δημόσιο.
-Τιμωρεί τους υπαλλήλους που είπαν την αλήθεια στο Υπουργείο Οικονομικών, προστατεύοντας  έτσι τα συμφέροντα του Δήμου, όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν.
- Μετέρχεται άθλιες μεθόδους για να τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους προκειμένου αυτοί να παρανομήσουν,  για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων.
-Μόνος του ανακαλεί έγγραφα που έχουν  αποσταλεί  από την αρμόδια υπάλληλο στη ΙΒ΄ Δ.Ο.Υ Αθηνών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου ,αφού με την ανάκληση του εγγράφου είναι πιθανόν το σύνολο της οφειλής του κ. Κασσιανού προς  το Δημόσιο, ύψους 169.247,00 ευρώ , να καταλογιστεί σε βάρος του Δήμου!
-Τέλος, στην άρνηση του  εξουσιοδοτημένου Ταμία  να του χορηγήσει όλο το μισθό , παίρνει ο ίδιος το μπλοκ των επιταγών του Δήμου,   υπογράφει ο ίδιος ο Δήμαρχος την επιταγή σε διαταγή του, ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ  να εισπράττει ο ΙΔΙΟΣ χρήματα του Δήμου από Τράπεζες και εισπράττει το σύνολο της αντιμισθίας του, παρά τις  αντίθετες εντολές του Υπουργείου Οικονομικών!
Με αυτές τις απαράδεκτες μεθόδους  το δημαρχιακό περιβάλλον, παραβαίνει το άρθρο 61 του ν.3852/2010 το οποίο ρητά ορίζει ότι << Ο δήμαρχος θα πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του, με γνώμονα  την εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος>>! Προφανώς  γι αυτούς, το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ είναι το ΥΠΕΡΤΑΤΟ αγαθό ,ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ το οποίο είναι υποχρεωμένοι , δια νόμου να προασπίζουν! Γι αυτό και το υπερασπίζονται με τόσο πάθος, καταπατώντας  αδίστακτα, νόμους και  στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας.
Φαινόμενα τέτοια, στο μικρό μας Δήμο, δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν. Αυτές οι μέθοδοι που περιγράψαμε, ανήκουν στην πρακτική άλλων οργανώσεων και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοσοφία και το πνεύμα  θεσμών -πυλώνων  της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος, όπως  είναι από τη φύση του ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 Επειδή:
-Κατά τον Αριστοτέλη, το ήθος των αρχόντων είναι όμοιο με το ήθος των αρχομένων.
- Αυτό το ήθος των  συγκεκριμένων αρχόντων, δεν πρέπει επ' ουδενί  να αφεθεί να διαχυθεί και να διαβρώσει το ήθος των αρχομένων,
είναι  χρέος μας να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα, που ευτελίζουν πρόσωπα και θεσμούς, ντροπιάζουν το τόπο που ζούμε,  εμπαίζουν το κάθε συνεπή πολίτη και γελοιοποιούν  τη περίφημη Πολιτεία .Η οποία  Πολιτεία οφείλει να δώσει απαντήσεις πειστικές σε ένα  απλό ερώτημα: Πώς  η ίδια και οι εκπρόσωποι  όλων των εξουσιών της και όλων των βαθμίδων, ανέχονται  να διακονούν  τέτοιους θεσμούς  και να κυβερνούν πολίτες και τόπους, άνθρωποι που, η ίδια Πολιτεία τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ  να διοριστούν ως κλητήρες σε μια δημόσια υπηρεσία!
Μία ακόμη απάντηση θα περιμέναμε να δώσουν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας του Δ.Σ, στο ερώτημα: Πώς συνεχίζουν να στηρίζουν κάθε αυθαίρετη επιλογή μιας δημοτικής αρχής, η οποία είναι πλέον ηθικά καταρρακωμένη , κοινωνικά απαξιωμένη και πολιτικά αποτυχημένη; Έχουν ανάγκη την τυπική αποπομπή της, για να δουν αυτό που βλέπουν όλοι πλέον; Ότι δηλαδή, αυτή η Αρχή έχει καταρρεύσει  και από το βάρος των σκελετών που έκρυβε στη ντουλάπα της; Μήπως τότε θα είναι πολύ αργά για την . εξιλέωσή τους;      
                                          ΧΡΗΣΤΟΣ    ΣΚΛΗΡΟΣ
                                     ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
                                          ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.