Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«ΓΥΜΝΗ» Η ΙΘΑΚΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ


του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΚΑΡΑΒΙΑ
Στην Λευκάδα βρέθηκε στις 7/3 ο Δήμαρχος Ιθάκης  κ. Κασσιανός προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση με τους άλλους Δημάρχους των μικρών νησιών της Περιφέρειας Ιονίων σχετικά με το πρόγραμμα Ο.Σ.Α.Μ.Ν (Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Μικρών Νησιών). Την πρόσκληση έκανε ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ. & Περιβάλλοντος του Δήμου Κέρκυρας Σπυρίδων Μωραΐτης και αφορούσε την συνάντηση Εταίρων ΟΤΑ για Τελικές Ενέργειες Υποβολής των προτάσεων. . Μετά και από την παράταση  υποβολής των προτάσεων για το Ο.Σ.Α.Μ.Ν. προς την ΕΔΑ Π.Ι.Ν., (μέχρι την 30η Μαρτίου 2012), διοργανώθηκε λοιπόν με πρωτοβουλία του Δήμου Κέρκυρας, τεχνική συνάντηση στη Λευκάδα, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 και ώρα 12:30, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ που συζητήθηκαν  αφορούσαν την καλύτερη προετοιμασία των ενεργειών των εμπλεκόμενων εταίρων-δήμων, για την ολοκλήρωση και υποβολή του επιχειρησιακού σχεδίου.
Ειδικότερα: Ολοκλήρωση Μελέτης Επιχειρησιακού Σχεδίου. Οριστικοποίηση του Εταιρικού Σχήματος. Προγραμματισμός λήψης αποφάσεων των Δ.Σ. για τη συμμετοχή στο Εταιρικό Σχήμα & του ορισμού του Συντονιστή Εταίρου. Στη συνάντηση συμμετείχε και η μελετήτρια εταιρεία Transcoop, προκειμένου να ....
συζητηθούν κυρίως τα δύο πρώτα θέματα της παραπάνω ατζέντας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να πούμε ότι το ΟΣΑΜΝ, εφαρμόζεται στα χαρακτηρισμένα μικρά νησιά, εν προκειμένω σε όσα έχουν πληθυσμό μικρότερο από 5.000 κατοίκους, δηλαδή στα Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερεικούσσα Μαθράκι) Παξοί, Αντίπαξοι, Ιθάκη, Κάλαμος, Καστός και Μεγανήσι. Προβλέπεται η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός ΟΣΑΜΝ για το σύνολο των μικρών νησιών της ΠΙΝ.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΠΟΡΟΙ, γι αυτό  το ΟΣΑΜΝ είναι 10.000.000€ και την ευθύνη για την κατάρτιση και υποβολή του ολοκληρωμένου  αυτού σχεδίου των μικρών νησιών, την έχουν αποκλειστικά οι δήμοι. Στην προκειμένη περίπτωση συνεργάζονται: Οι δήμαρχοι Διαπόντιων νησιών Ιωάννης Τερπεκλής, Ιθάκης  Ιωάννης Κασσιανός, Καστού  Καλάμου Κωνσταντίνος Αραβανής, Μεγανησίου  Ευστάθιος Ζαβιτσάνος και Παξών – Αντίπαξων Σπύρος Μπογδάνος.
Ένας εκ των παραπάνω δήμων, ορίζεται από κοινού ως συντονιστής, στη προκειμένη περίπτωση έχει αναλάβει ο Δήμαρχος Κέρκυρας, στα πλαίσια του εταιρικού σχήματος και ευθύνεται για την καλή εφαρμογή και οικονομική διαχείριση του σχεδίου.
Για παρόμοιες διαδικασίες, επιλέγονται από τις περιφέρειες ιδιωτικές εταιρείες, κατόπιν διαγωνισμού, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση έργων περιφερειακής ανάπτυξης. Αναλαμβάνουν δηλαδή τις μελέτες, τις εγκρίσεις, το συντονισμό και την εκτέλεση του όλου έργου, σε συνεργασία με όλους τους δημάρχους όλων των δήμων των μικρών νησιών.
ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, το συντονισμό και την εκτέλεση του όλου έργου, έχει αναλάβει όπως προείπαμε είαναιη εταιρία trans coop – Εταιρία Διεθνικής Εκπαίδευσης  και Ανάπτυξης. Εκπρόσωποι αυτής της, επισκέφθηκαν την Ιθάκη και είχαν συναντήσεις με την Αντιπεριφερειάρχη Σμαράγδα Σαρδελή και με τον Δήμαρχο Ιθάκης Γιάννη Κασσιανού, προκειμένου να ξεκινήσει ο Δήμος ένα γενικό πλάνο προτάσεων. Οι προτάσεις θα πρέπει να ανταποκρίνονται στους στόχους του προγράμματος, συνυπολογίζοντας και τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των υπολοίπων μικρών νησιών, εφ’ όσον  η χρηματοδότηση θα είναι ενιαία.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της εταιρίας μετά το Δήμαρχο, συζήτησαν τους υπαλλήλους του Δήμου Ιθάκης Δημήτρη Αρκουζή  και Παναγούλα Κωστήρη, προκειμένου να ετοιμαστεί από το Δήμο Ιθάκης, μια  βάση προτάσεων που αφορά έργα και ποσά, για όλα τα μικρά νησιά. Οι προτάσεις  που στάλθηκαν απεστάλησαν στην εταιρία trans coop και ήταν οι εξής:
1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ  Περιλαμβάνει: Δημιουργία Θεματικών Πάρκων - Πλωτές εξέδρες πρόσβασης μικρών σκαφών για την επίσκεψη των ανωτέρω χώρων - Διαφήμιση των μικρών νησιών και δημιουργία φυλλαδίου. Πίστωση: 2.200.000€

2. ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ  Εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου (μαθητών – γυναικών – ευπαθών ομάδων) - Εξοπλισμός για την εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω προγραμμάτων(κινητή μονάδα με εξοπλισμό) - Πλωτά μέσα υποστήριξης θεμάτων υγείας για τα νησιά με συγκοινωνιακό πρόβλημα. Πίστωση: 2.000.000 €
3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Μονάδες αφαλάτωσης τουλάχιστον σε Παξούς – Ιθάκη και κατασκευή δικτύων ύδρευσης σε συνδυασμό με προμήθεια δεξαμενών αποθήκευσης τόσο στα μικρά όσο και στα μεγαλύτερα νησιά. Πίστωση: 2.500.000 €
4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Προσβασιμότητα και έργα ανάπλασης – αναβάθμισης πολυσύχναστων ακτών και προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού ακτών. Πίστωση: 1.200.000 € - Μελέτη χάραξης Αιγιαλού – Παραλίας των άνω και δημιουργία κτηματολογικών πινάκων προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν να αναβαθμίσουν τους χώρους αυτούς. Πίστωση: 150.000 € - Κατασκευή – Προμήθεια εμφιαλωτηρίων Ελαιολάδου – κρασιού σε συνεταιριστική μορφή με ονομασία προέλευσης και αξιοποίηση – συσκευασία παραδοσιακών Αγροτικών Προϊόντων. (Τουλάχιστον 2 νησιά). Πίστωση: 300.000 € - Μελέτες χωροθέτησης – περιβαλλοντικές μελέτες για την κατασκευή και τοποθέτηση μικρών μονάδων βιολογικών σε οικισμούς με μεγάλη επισκεψιμότητα και αυξημένη άφιξη μικρών σκαφών. Πίστωση: 400.000 €
5. ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ και θεματικής συνέχειας και διασύνδεσης αυτών. Πίστωση:1.250.000 €
Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του Δήμου, για το πρόγραμμα ΟΣΑΜΝ Κωστήρη και  Αρκουζής, στις 24/01/2012 υπέβαλλαν στο Δίκτυο Μικρών Νησιών και στην εταιρία TRANSCOOP, που έχει αναλάβει το πρόγραμμα, και κατόπιν συνεννοήσεως με τον Δήμαρχο αλλά και την ίδια την εταιρία, τις προτάσεις τους για τα έργα που προτείνουν να εκτελεστούν η δε αναλογία του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε νησί, είναι σχετικά μικρή -για την Ιθάκη είναι περίπου 2 εκ. €- για να εκτελεστούν μεγάλα έργα.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την Ιθάκη ήταν η  επισκευή κτηρίου Κοινωνικής Μέριμνας και Ευπαθών Ομάδων ((Μαθητική Εστία) με 1.000.000 € και θεματικό πάρκο για την Οδύσσεια 800.000 €. Ας δούμε την επιστολή. «Κύριοι, Καταρτίσαμε έναν πρώτο πίνακα σύμφωνα με τα δεδομένα της συνάντησης που είχατε με τον Δήμαρχο Ιθάκης κ. Κασσιανό. Ο κατωτέρω πίνακας θα μπορεί φυσικά να συμπληρωθεί ή να τροποποιηθεί από εσάς.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιθάκης χρησιμοποιεί τα δεδομένα που της δόθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα στενά χρονικά περιθώρια περί κατάθεσης ώριμων προτάσεων και έχει αναλάβει το έργο ταξινόμησης των προτεινόμενων δράσεων σύμφωνα με τους Άξονες του προγράμματος.
Τα στελέχη του Δήμου Ιθάκης που ασχολούνται με την κατάρτιση της παρούσης ονομάζονται Δημήτριος Αρκουζής και Παναγούλα Κωστήρη και η επικοινωνία μαζί τους γίνεται είτε τηλεφωνικώς στο 2674033755 είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  στις διευθύνσεις ithaki@otenet.gr και p.kostiri@ithaki.gr . Παρακαλούμε ενημερώστε μας άμεσα  για την παραλαβή αλλά και για όποιες προτάσεις – διευκρινίσεις προκειμένου να προχωρήσουμε στην Κατάρτιση προδιαγραφών και την προετοιμασία των προτάσεων.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΕΔΩ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ
Παρακαλούμε όπως συμπληρώστε τις δικές σας προτάσεις που τυχόν δεν συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίασή σας. Όπως γνωρίζουμε θα πρέπει το Αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ο ανωτέρω πίνακας να έχει ολοκληρωθεί.
Για τον Δήμο Ιθάκης  Δ. Αρκουζής - Π. Κωστήρη»
ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ στην τελευταία συνάντηση της Λευκάδας (7/3). Σε αυτή ο δήμαρχος, που και στις παραπάνω διεργασίες δεν έχει ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσε προτάσεις όπως πλωτό ασθενοφόρο, κινητή μονάδα Βιολογικού καθαρισμού, θεματικό πάρκο της Οδύσσειας , πλωτές εξέδρες. Προμήθειες και έργα που αποφάσισε μόνος του ο Δήμαρχος, χωρίς αυτά να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση του για θεματικό πάρκο της Οδύσσειας είναι πρόταση της τελευταίας στιγμής, μάλιστα είπε ότι θα γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο 11 στρεμ. και μάλλον εννοούσε  το οικόπεδο του ΕΟΤ στο Μακροπούσι. Εδώ πιάστηκε αδιάβαστος μιας και το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι μόλις 9 στρεμ. το μεγαλύτερο μέρος είναι μέσα στον αιγιαλό, άλλο στη παραλία και άλλο είναι δασικό. Δεν ανήκει πια στο Δήμο Ιθάκης, αφού δεν του παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ –ο ίδιος ο Δήμαρχος φέρει ακέραια την ευθύνη αφού δεν έκανε προσπάθειες να παραμείνει στο Δήμο. Η παραπάνω πρόταση αρχικά είχε κατατεθεί από την Αντιπεριφερειάρχη Σμαράγδα Σαρδελή, ενώ συμπεριλαμβάνονταν στις προτάσεις του δικτύου ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΠΕΡΊΠΛΟΥΣ το 1996, πρόταση που δεν εγκρίθηκε τότε από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών και Γεωργίας. Ένα ακόμη παράδειγμα για τη «καθόλου συνεργασία» Κασσιανού και Σαρδελή, μάλιστα ο Δήμαρχος την έχει διαβάλλει, δεν την υπολογίζει και σε αρκετές περιπτώσεις η ίδια έχει δεχτεί «μαχαιριές» πισώπλατα !!!
ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ λοιπόν «γυμνός» ο Δήμαρχος Ιθάκης γιατί  στη θητεία του και στους δύο προϋπολογισμούς 2011 & 2012 δεν περιλαμβάνεται καμία μελέτη έργου που θα μπορούσε ο Δήμος να διεκδικήσει χρήματα από οποιοδήποτε πρόγραμμα. Οι μελέτες που υπάρχουν στο Δήμο Ιθάκης (αμφιβάλλω αν το γνωρίζει) από τη θητεία Δημάρχου Καραβία ήταν κατασκευή κτιρίου Πινακοθήκης (οικόπεδο απέναντι Αγίου Νικολάου), Κλειστού Γυμναστηρίου, Ξενώνα Ηλικιωμένων (Β’ Δημοτικό σχολείο) προμελέτες Οδυσσειακού Κέντρου – Αεροδρομίου, μελέτη Λιμένος Φρικών (ο μελετητής δεν έχει πληρωθεί από το Δήμο και έτσι δεν έχει παραδοθεί) και τελευταία μελέτη Αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Βαθέως, που είναι η μόνη έτοιμη και με τις εγκρίσεις της. Επίσης λειτουργεί πάντα από μόνος του χωρίς να υπολογίζει Υπαλλήλους, Δημοτικούς συμβούλους, Δημοτικό Συμβούλιο, Συνεργάτες του και την Αντιπεριφερειάρχη.
ΔΗΜΑΡΧΕ, οι μελέτες δεν γίνονται με το να λες στην Τεχνική Υπηρεσία…. κάνε μου μια μελέτη Αεροδρομίου χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες (απόφαση ΔΣ, πίστωση, μελέτη, άδειες κα). Επίσης μια μελέτη Αεροδρομίου δεν γίνεται από 10-15 περιφερόμενους Ρουμάνους που έφερες, ούτε με αυτεπιστασία όπως αυτή του Καθαρισμού Αγωγών Όμβριων Υδάτων με πίστωση 5.300 €, ενώ μόνο οι σωλήνες στοιχίζουν 13.500€. Ακόμη και τις νόμιμες διαδικασίες να ακολουθήσεις, οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν μπορούν να προσφέρουν το οπουδήποτε έργο στα καφενεία, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν αυθαίρετα κλειδώνεις έξω απ’ τα γραφεία τους επί δεκαήμερο. Και να σου θυμίσω ότι προεκλογικά διαλαλούσες πως με δικά σου χρήματα θα πλήρωνες τις μελέτες... ακόμα να τις δούμε!!!! Γιατί αν θεωρείς μελέτη Αεροδρομίου αυτή του χωμάτινου δρόμου στην Ανωγή. που σου παρέδωσαν οι Ρουμάνοι... έχασες. Δεν είναι τυχαίο που δεν την θεώρησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και δεν την αποδεκτηκε το ΔΣ Ιθάκης.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, εάν δεν συνεργαστείς με όσους έχουν την όποια εμπειρία στην ΤΑ και με την Αντιπολίτευση κακό θα κάνεις όχι στον εαυτό σου (εσύ δεν χαμπαριάζεις με τίποτα), αλλά στο νησί που λες ότι νοιάζεσαι γι’ αυτό!!!! Τη ζημιά που έκαναν στο νησί οι προηγούμενοι Δήμαρχοι των τελευταίων 30 χρόνων, -όπως εσύ ισχυρίζεσαι- θα την κάνεις εσύ σε 3,5 χρόνια θητείας. Τότε δεν θα χρειαστεί να φορέσεις το παλτό του Καραβία που προτείνουν τα παπαγαλάκια σου, αλλά τη κάπα του Ειδικού Συμβούλου Τσοπάνη που δεν θα προσλάβεις!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.