Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Tο Επιμελητήρ​ιο Κέρκυρας ποιους σκοπούς εξυπηρετεί​;


Από το έτος 1998, τυχαίνει να είμαι μέλος του Επιμελητηρίου της Κέρκυρας. Εξαιτίας της μεγάλης δυσαρέσκειας και απογοήτευσής μου με τον τρόπο που λειτουργεί το Επιμελητήριο της Κέρκυρας, εδώ και μήνες άρχισα να παρακολουθώ τη λειτουργία του.
Ζήτησα την χορήγηση εγγράφων και εύλογες πληροφορίες σχετικά με κάποιες δαπάνες. Και εδώ άρχισαν τα προβλήματα διότι μέχρι την στιγμή που δεν ρωτάς κάτι είσαι ευπρόσδεκτος στην κοινωνία, ενώ μετά είσαι «ο κακός». Έτσι, ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Χονδρογιάννης, μου απέστειλε την εδώ υπ 1043/22-07-2011 συνημμένη επιστολή οποία αποτελεί εκφοβισμό, απειλή και τρομοκράτησή μου μάλλον γιατί αρνείται την διαφάνεια ακριβώς γιατί, για συγκεκριμένους λόγους που ο ίδιος γνωρίζει, την φοβάται.
Αγνοεί το γεγονός ότι ο έλεγχος από τον πολίτη-μελος σε καμιά μα καμιά περίπτωση δεν συνιστά προφανή και αναίτια απόπειρα υποκατάστασης των νομικών θεσμικών οργάνων του Επιμελητηρίου. Ούτε μετά από δυο εισαγγελικές παραγγελίες ο κ. Χονδρογιάννης μου χορήγησε δημόσια έγγραφα που σχετίζονται με την λειτουργία του Επιμελητηρίου αποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, ότι τα μέλη δεν πρέπει να ασχολούνται και να ενδιαφέρονται για το πως λειτουργεί το Επιμελητήριο, και προπαντός, πρέπει να αποφεύγουν να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με διαχειριστικά και οικονομικά θέματά του. Υπάρχουν εύλογες ερωτήσεις στις οποίες φυσικά δεν έχω πάρει καμία απάντηση και άλλες που θέτω:
Οι συχνές δαπάνες για τοπικό λικέρ κουμ-κουάτ, κρασιά, μέλι, μπίρα, σαλάμια, βακαλάοι, νερά, ζάχαρες, ποτήρια, χυμούς, καφέδες, αναψυκτικά, έχουν σχέση με τους σκοπούς του Επιμελητηρίου και ....
 της χρηστής διοίκησης; Με ποιο τρόπο επιλέγονται οι προμηθευτές;
Ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Χονδρογιάννης, είναι ο πρώτος πρόεδρος ο οποίος λαμβάνει μηναία αποζημίωση 873,99¤. Δεν πρέπει να ξέρουμε εμείς μέλη τους λόγους για τους οποίους αμείβεται;
Υπάρχει μια «Ομάδα Στήριξη Οργάνων Διοίκησης» η οποία λαμβάνει διαρκώς αποζημιώσεις χωρίς να είναι γνωστό α) Από ποιά πρόσωπα αποτελείται, β) Ποιος είναι ο απαραίτητος σκοπός ύπαρξής της, γ) Για ποιες σημαντικές εργασίες λαμβάνει αυτές τις αποζημιώσεις, δ) Με ποια απόφαση Δ.Σ. συγκροτήθηκε.
Για ποιο λόγο κάποια μέλη του ΔΣ είναι και οι κυριότεροι προμηθευτές του Επιμελητηρίου; Ο σκοπός να είσαι μέλος του ΔΣ είναι να έχεις εμπορικές συναλλαγές και όχι να προασπίσεις τα συμφέροντα των μελών και της τοπικής οικονομίας;
Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ανάγκη λειτουργία της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Κέρκυρας (σκοπός, έσοδα, έξοδα, πρόσληψη προσωπικού, μισθοδοσίες, κλπ).
Σχετικά με τις συνεχόμενες μηνιαίες δαπάνες για τις υπερωρίες των υπάλληλων του Επιμελητηρίου, δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δεν αναρτώνται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα ονόματα των υπαλλήλων και οι πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες που δικαιολογούν τις υπερωρίες αυτές.
Δεν μου έχουν χορηγηθεί ένα αντίγραφο των πρακτικών όλων των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας από το έτος 2010 έως 01/08/2011, ένα αντίγραφο της διακήρυξης, του Πρωτόκολλο Παραλαβής και της απόφασης αποδοχής χρηματοδότησης του Δ.Ε. σχετικά με την δημιουργία της ιστοσελίδας του Επιμελητήριου Κέρκυρας.
Το Επιμελητήριο Κέρκυρας, εκτός από την πρόσφατη ιστοσελίδα του, http://www.corfucci.gr/ , διαθέτει επίσης και την ιστορική ιστοσελίδα www.cci-kerkyra.gr, την οποία ίδρυσε ο αείμνηστος πρόεδρος Σπύρος Δένδιας και συνέχισαν οι μετέπειτα διοικήσεις. Το παραπάνω domain name όμως, χρησιμοποιείται, χρόνια τώρα, ως ολοκληρωμένο ειδησεογραφικό portal της Κέρκυρας, με ειδήσεις από την τοπική επικαιρότητα, τη γύρω περιοχή, τους απόδημους Κερκυραίους και όχι μόνο. Επίσης, στην ιστοσελίδα αυτή, υπάρχει σειρά διαφημιστικών καταχωρήσεων σχετικά με τυχερά παιχνίδια (casino, στοίχημα, τάβλι, φρουτάκια, πάμε στοίχημα, προγνωστικά στοιχήματος, ρουλέτα). Δεν είναι γνωστό ποιά διαδικασία ακολουθήθηκε για την εκποίηση του περιουσιακού αυτού στοιχείου του Επιμελητηρίου, ποιό είναι το τελικό τίμημα της εκποίησης και με ποιά απόφαση του ΔΣ ή της ΔΕ παραχωρήθηκε η χρήση της.
Ποια είναι η σκοπιμότητα της λειτουργίας μισθωμένου γραφείου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας στην Αλβανία; Ποιες είναι οι δαπάνες του; Ποιά οφέλη έχει η τοπική κοινωνία της Κέρκυρας και τα μέλη του Επιμελητηρίου από την λειτουργία του;
Το Επιμελητήριο, κατά παράδοξο τρόπο, παραχώρησε δύο υπολογιστές και έναν εκτυπωτή στο ΤΕΒΕ, παράρτημα Κέρκυρας, που αποτελεί ΝΠΔΔ, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 2, §2 εδ. ζ του Ν. 2081/1992.
Μετά τα παραπάνω, κανείς στην Κέρκυρα, γνωρίζει ότι η διαχείριση και ο χειρισμός των ζητημάτων του Επιμελητηρίου Κέρκυρας είναι απολύτως σύννομη, διαφανής και ουσιαστική για την εξυπηρέτηση του ιδρυτικού του σκοπού, αφού δεν έχει διενεργηθεί ο γενικός διαχειριστικός, διοικητικός και οικονομικός έλεγχος.
Πάολο Μελισσάνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.