Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΚΑΙ ΤΟ ΕΑΚΚ ΣΥΝΟΛΙΚΑ)


Του Μάριου Άνθη
αντιπροέδρου του σωματείου εργαζομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις ΒΔ Ελλάδας
Αισθάνομαι την ευθύνη και την υποχρέωση να επισημάνω –και- με αυτό το σημείωμα, ορισμένα πολύ σοβαρά, επίκαιρα και επείγοντα θέματα που αφορούν τις δημόσιες αθλητικές υποδομές του νησιού μας, που στεγάζονται και συναποτελούν το ΕΑΚΚ. Το έχω, βέβαια, κάνει ήδη εδώ και καιρό, μέσω των τοπικών τηλεοπτικών καναλιών, όμως, έχουν συσσωρευτεί μερικά–επιπλέον–δεδομένα, αλλά και συμπεράσματα που είναι άμεση η ανάγκη να δημοσιοποιηθούν.
Καταρχήν, θεωρώ και το θέτω δημόσια – ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού μας βρίσκονται σε ουσιαστικό κίνδυνο. Ευθέως καλώ ολόκληρη την αθλητική κοινότητα αλλά και το σύνολο του Κερκυραϊκού λαού να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να κινητοποιηθούν για να υπερασπίσουμε αυτό το κοινωνικό αγαθό που λέγεται δυνατότητα και πρόσβαση στην άθληση, να υπερασπίσουμε ......
 μία κοινωφελή δημόσια υπηρεσία όπως το ΕΑΚΚ, που έχει ολοκληρωτικά και διαχρονικά πληρωθεί από τον λαό, μέσω της φορολόγησής του.
 Μια δημόσια υπηρεσία που στεγάζει και φιλοξενεί το σύνολο, σχεδόν των αθλημάτων και των σωματείων που αντιστοιχούν σε αυτά. Μια δημόσια υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα και την πρόσβαση σε βασική και δωρεάν αθλητική δραστηριότητα στο σύνολο του πληθυσμού, κάθε ηλικίας.
Μια δημόσια υπηρεσία, όπως το ΕΑΚΚ, που ανέδειξε ιστορικά και συνεχίζει να αναδεικνύει, γενιές αθλητών και πρωταθλητών του τόπου μας, που αποτελεί τη βάση, τον πατρογονικό χώρο του μαζικού, λαϊκού, σχολικού και σωματειακού αθλητισμού, που στην κερκυραϊκή λαϊκή συνείδηση είναι ταυτισμένη με την διαχρονική αθλητική μας ιστορία, με κάθε μικρό και μεγάλο γεγονός που την σημάδεψε. Και επίσης, που αποτελεί το ένα και μοναδικό δημόσιο συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού μας. Είναι, αλήθεια, μεγάλη προσβολή για την Κέρκυρα, μία ακόμα μεγάλη προσβολή, να βρίσκεται σε κίνδυνο το ΕΑΚΚ.
 Έντονα και σοβαρά τίθεται το ερώτημα για το μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η προκλητική, ανάλγητη και προσβλητική υποβάθμιση της Κέρκυρας. Η ομόθυμη αντίσταση και η κινητοποίηση του Κερκυραϊκού λαού και όλων των κατοίκων του νησιού μας είναι μονόδρομος, είναι η δική μας απάντηση σε κάθε ανάλγητο και ύποπτο σχεδιασμό.
Λίγο παραπάνω μίλησα για κίνδυνο. Πρέπει να γίνω πιο σαφής. Πρώτα, υπάρχει ένα πολιτικό πλαίσιο, υπάρχουν κεντρικές πολιτικές που δικαιολογούν κάθε ανησυχία, καθώς αυτές οι πολιτικές έχουν άδικα και δογματικά στοχοποιήσει κάθε είδους δημόσια και κοινωφελή υπηρεσία, καθώς έχουν μονόπλευρα στραφεί όλα τα βέλη προς μία κατεύθυνση, ξεπερνώντας όρια λογικής.
Δεύτερο, το ΕΑΚΚ, παρότι συνεχίζει να επιβιώνει αποδεικνύοντας τις δυνατότητες του, έχει υποστεί τα 2 τελευταία χρόνια τεράστιες περικοπές στην χρηματοδότησή του από την Γ.Γ.Α. που φτάνουν στο 60%. Τρίτο, τα γεγονότα του κολυμβητηρίου προκαλούν από μόνα τους ανησυχία αλλά και δίκαιη οργή. Οργή, γιατί είναι απαράδεκτο ένα δημόσιο και πλήρες κολυμβητήριο όπως της Κέρκυρας, με δυναμική λειτουργία και απόδοση, να κινδυνεύει με αναστολή χειμερινής λειτουργίας, επειδή δεν διατίθενται από πουθενά τα απαιτούμενα και αναγκαία ποσά για πετρέλαιο, που - -επιπλέον – δεν αποτελούν κάποιο μεγάλο, αδιανόητο ποσό.
 Αυτά συμβαίνουν όταν π.χ. την ίδια ώρα το ΥΠΠΟ (Υπουργείο Πολιτισμού) είναι σε θέση να διαθέσει 8,5 εκατ. Ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου η τράπεζα να δημιουργήσει μουσείο τυπογραφίας στην ακρόπολη του Νέου φρουρίου της Κέρκυρας!! Με τέτοιες «λογικές» το κολυμβητήριο της Κέρκυρας, των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, των 300 μικρών και μεγάλων αθλητών, που ανέδειξε και αναδεικνύει αθλητές διεθνών διακρίσεων, το κολυμβητήριο των ναυταθλητικών συλλόγων του νησιού μας και των προγραμμάτων ανοιχτής λαϊκής χρήσης μέχρι πρόσφατα, πρέπει να εγκαταλειφθεί και να περάσει προς μία σκοτεινή και αβέβαιη εποχή. Είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Είναι κρίμα και έγκλημα μαζί.
Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού μας, ο αθλητισμός της Κέρκυρας, έχουν επηρεαστεί από τις γνωστές εξελίξεις. Το ΕΑΚΚ συνεχίζει όμως να παραμένει όρθιο, να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά και να επιβεβαιώνει ότι μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να τις προσφέρει.
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιτάσσουν και επιβάλλουν – κατά τη γνώμη μου- συγκεκριμένες, ουσιαστικές κινήσεις και δράσεις και όχι ανέξοδα ευχολόγια και ανεύθυνες εκφράσεις συμπάθειας και συμπαράστασης.

1. Αποτελεί άμεση ανάγκη η συγκρότηση και μορφοποίηση ενός ενωτικού – παλλαϊκού μετώπου της Κέρκυρας για την προστασία και επιπλέον αναβάθμιση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΚ. Κορμός του μετώπου, η αθλητική κοινότητα της Κέρκυρας με τους οργανωμένους φορείς της. Είναι, φαντάζομαι, σε όλους κατανοητό ότι η Κέρκυρα δεν μπορεί να επιτρέψει την δημιουργία – και – αθλητικού «ΕΚΑΒ» για να πηγαίνει τον τοπικό αθλητισμό στα Γιάννενα… Είναι και πρακτικά δύσκολο.

2. Η Δ. Ε. του ΕΑΚΚ χρεώνεται με ιστορικές ευθύνες έναντι του λαού και της αθλητικής οικογένειας του νησιού. Ευθύνες, να αυξήσει την διεκδικητική στάση της προς την κυβέρνηση, ευθύνες να υπερβεί κάθε πολιτική δέσμευση, ευθύνες να υπερασπιστεί μαχητικά και έμπρακτα τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ευθύνες να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και όχι να εκφράσει και να αναπαράγει δημόσια τις δυσκολίες.

3. Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στην περίοδο διαμόρφωσης των προϋπολογισμών των υπουργείων. Θεωρούμε άμεση και επιβεβλημένη ανάγκη, όλοι οι βασικοί φορείς της Κέρκυρας να απευθύνουν επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και ειδικότερα προς την ΓΓΑ με αίτημα

α) την άμεση χρηματοδότηση για αγορά πετρελαίου στο κολυμβητήριο και β) την απόλυτα επαρκή χρηματοδότηση του ΕΑΚΚ για το 2012 ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του. Επιστολές διεκδίκησης, όχι παράκλησης. Είναι – άλλωστε- ξεκάθαρο ότι η χρηματοδότηση του ΕΑΚΚ δεν αφορά, ούτως ή άλλως, μεγάλα και « απαγορευτικά» ποσά.

4. Εκτιμούμε ότι τέτοιες επιστολές προς την ΓΓΑ πρέπει να απευθύνουν άμεσα και είναι το ελάχιστο που τώρα μπορούν να κάνουν) οι βουλευτές του Νομού, το περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο, το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ, τα μεγάλα σωματεία, όλα τα αθλητικά σωματεία της Κέρκυρας και κάθε σύλλογος, θεσμικός – κοινωνικός φορέας και φυσικό πρόσωπο που αισθάνεται την ανάγκη της συμβολής στην άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Κέρκυρα οφείλει να ορθώσει το ανάστημά της εδώ και παντού.

Σε πρόσφατο ζωντανό ρεπορτάζ για το κολυμβητήριο του ΕΑΚΚ, στην ΝΕΤ, ένας γονιός που μίλησε είπε, εύστοχα, ότι στις σημερινές ειδικά συνθήκες, εκεί που κλείνουμε ένα Αθλητικό Κέντρο ανοίγουμε αναπόφευκτα μιας φυλακή. Έχει δίκιο. Με την ευκαιρία, πρέπει να επισημάνω δημόσια τον θετικό και θερμό λόγο και ρόλο, φίλων δημοσιογράφων που ουσιαστικά και δυναμικά στηρίζουν το ΕΑΚΚ και το κολυμβητήριο μας, στα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Τους ζητάμε να συνεχίσουν ακόμα περισσότερο και – δημόσια- εκφράζουμε ικανοποίηση όταν βλέπουμε και νοιώθουμε μαχητική ενότητα και ευθύνη να κυριαρχεί σε μεγάλα θέματα του δικού μας τόπου. Του τόπου που όλοι μαζί μεγαλώσαμε και ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.