Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Οδηγίες για την διαχείριση αιγοπροβάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους τοκετούς από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών



Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης
«Ε . Α . Σ . Κ . Ι .»
Union of Agricultural Cooperatives of Kefalonia & Ithaca
Αριθμ. Πρωτ.1020/27.10.2011
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

                           
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών τονίζει ότι, η περίοδος των τοκετών στα αιγοπρόβατα είναι η πιο σημαντική για την εκτροφή καθώς απαιτεί επαγρύπνηση από τον Κεφαλλονίτη και Θιακό κτηνοτρόφο.
Για να αποφευχθούν οι απώλειες λόγω θανάτου μητέρας ή νεογέννητου, αποβολών ή έλλειψη γάλακτος και τα νεογέννητα να είναι υγιή και δυνατά, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ........
 αντικατάσταση του υπάρχοντος ζωικού κεφαλαίου ή για την παραγωγή καλής ποιότητας σφαγίων, κρίνονται απαραίτητες οι κάτωθι προληπτικές ενέργειες.

Η διατροφή των εγκύων μητέρων κυρίως τους δύο τελευταίους μήνες, οπότε αναπτύσσεται το έμβρυο και ο μαστός, πρέπει να ενισχύεται με συμπυκνωμένες ζωοτροφές πλούσιες σε ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ή, με πλάκες λείξης. Ο εμβολιασμός τους για εντεροτοξιναιμία (οστρακιά) και παστεριδίαση (πνευμονία) επιβάλλεται ώστε να πάρουν τα νεογέννητα αντισώματα με το γάλα. Οι τοκετοί γίνονται σε καλά ασβεστωμένους και πλούσιους σε άχυρο στάβλους όπου έχει απομακρυνθεί η κοπριά ενώ έχει ολοκληρωθεί η απολύμανση και η απαλλαγή του κοπαδιού από τσιμπούρια και ψύλλους.

Η φροντίδα του νεογέννητου ξεκινά απομακρύνοντας την βλέννα από τη μύτη και συγκράτηση από τα πίσω πόδια με ήπια περιστροφή 1-2 φορές ώστε να απομακρυνθούν τα υγρά. Για την αποφυγή υποθερμίας το ζώο στεγνώνεται ενώ ακολουθεί η απολύμανση του ομφαλού.

Αν η μητέρα δεν μπορεί να δώσει το απαραίτητο πρωτόγαλα, την πρώτη μέρα συνολικά 200ml/kg σε 3-4 γεύματα, το νεογέννητο δίνεται για υιοθεσία ή ταΐζεται τεχνητά. Μετά την δεύτερη μέρα γίνεται έγχυση σεληνίου και βιταμινών Α, D, E ενώ τις επόμενες μέρες ακολουθεί ο ευνουχισμός και η αποκοπά της ουράς.

Στα αιγοπρόβατα ηλικίας 4-6 βδομάδων γίνεται ο πρώτος εμβολιασμός για οστρακιά ή πνευμονία. Στις εκτροφές που θα κρατηθούν για αναπαραγωγή και σε όσες έχει διαγνωστεί παραφυματίωση γίνεται εμβολιασμός σε ηλικία 15 ημερών.

Συμβουλές και διευκρινήσεις παρέχονται καθημερινά από την Κτηνίατρο της Ενωσης.

Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Ανδρέας Π. Καλαφάτης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.