Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Δωρεά της κ. Αικατερίνης–Ολίγκας Κουμουσέλη στην Πινακοθήκη του Κοργιαλένειου Ιδρύματος


ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ
Κ Ε Φ Α Λ Λ Η Ν Ι Α Σ
Ηλία Ζερβού 12,281 00
Αργοστόλιον  Κεφαλληνίας
Τηλέφωνο – φαξ 26710-22583
Αργοστόλι, 26 Απριλίου 2011
Αρ. Πρωτ.: 32

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πινακοθήκη του Κοργιαλένειου Ιδρύματος εμπλουτίστηκε πρόσφατα με δύο πολύτιμα έργα τέχνης, ευγενή δωρεά της κ. Αικατερίνης – Ολίγκας Κουμουσέλη.
Πρόκειται για δύο πίνακες–πορτραίτα, έργα του διάσημου και διεθνούς φήμης Κεφαλλήνα ζωγράφου Σπυρίδωνος Βικάτου, τα οποία παρέλαβε για λογαριασμό του Ιδρύματος ο Αντιπρόεδρος κ. Γουλιέλμος Κατσούνης. Πρόκειται για προσωπογραφίες εξαίρετης τέχνης, οι οποίες απεικονίζουν τον προπάππου και την προγιαγιά της δωρήτριας.
Η δωρεά της κ. Αικατερίνης–Ολίγκας Κουμουσέλη έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί τιμή για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα για τον πρόσθετο λόγο ότι, εκτός της καλλιτεχνικής αξίας των έργων, η δωρήτρια δεν κατάγεται από την Κεφαλονιά. Μετά από επίσκεψή της στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλονιάς εκτιμώντας την αξία, το πλήθος των εκθεμάτων, την εν γένει παρουσίαση, αλλά και τις προσπάθειες του Ιδρύματος για τη διατήρηση των θησαυρών της Κεφαλονιάς και της Επτανησιακής παράδοσης, έκρινε ότι τα έργα αυτά έπρεπε να δοθούν στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα, όπου εκτίθενται και άλλα έργα του μεγάλου ζωγράφου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Σπυρίδων Βικάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1878. Προικισμένος με ζωγραφικό ταλέντο μετά τη Σχολή Καλών Τεχνών, στην οποία φοίτησε το 1893, έφυγε με υποτροφία για το Μόναχο, όπου μαθήτευσε στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Γκύζη και στον ονομαστό Löffs. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Βικάτος διακρίθηκε κυρίως στην προσωπογραφία, αλλά δημιούργησε και ευρύτερες συνθέσεις, οι οποίες βραβεύτηκαν σε διεθνείς εκθέσεις. Έργα του φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας του Μονάχου, στην Πινακοθήκη του Βελιγραδίου, στην Πινακοθήκη του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Ο Πρόεδρος

+Ο Κεφαλληνίας Σπυρίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.