Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης προς Συλλόγους Ετεροδημοτών και Αποδήμων

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο
Τ.Κ. :28100
Τηλ: :2671360530
Fax : :2671028462
Πληροφορίες : Α. Παγουλάτου
Email:antiperifereiarchis@kefalonia.eu
 Αργοστόλι, 15/02/2011
Α.Π: Οικ. 5737/1882

   ΠΡΟΣ:
- Συλλόγους Ετεροδημοτών
- Συλλόγους Αποδήμων

ΚΟΙΝ:
- Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
κ. Σπύρου Σπυρίδωνα
- Αντιπεριφερειάρχες
Περιφερειακών Ενοτήτων
- Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
κ. Χρήστο Άνθη
- Μ.Μ.Ε.
Συντοπίτες, φίλοι Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι της διασποράς

Είναι τιμή μου που επικοινωνώ σήμερα μαζί σας, με όλους εσάς που αποτελείτε τον πυρήνα της Κεφαλλονίτικης ψυχής, με όλους εσάς που ανασύροντας τις μνήμες και διατηρώντας της παραδόσεις γεννάτε εστίες πολιτισμού, προβάλλετε και διαδίδετε το χρώμα, την «ευωδιά», την ουσία της πατρίδας μας όπου γης.

Σας εύχομαι η νέα χρονιά να σας προσφέρει υγεία, ευτυχία, δύναμη και όρεξη να συνεχιστεί η προσφορά και το έργο σας με αγάπη άσβεστη για τον τόπο μας.

Είναι αδιαμφισβήτητη άλλωστε η αγάπη όλων σας για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Το ενδιαφέρον σας, οι δραστηριότητές σας, πολλές φορές υπερβαίνουν αυτές των συμπατριωτών σας που έχουν την δυνατότητα να παραμένουν στην γενέτειρά τους. Η προσπάθεια που καταβάλετε όλοι σας, στον τομέα του πολιτισμού, της επικοινωνίας, των γραμμάτων των τεχνών, της διάδοσης της παράδοσής μας, της προβολής της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας και γενικά για την ανάδειξη των νησιών μας είναι συγκινητική και άξια συγχαρητηρίων. Δεν υπάρχουν καλύτεροι πρέσβεις της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από όλους εσάς τους απόδημους συμπατριώτες μας.

Ωστόσο εν τω μέσω των καθοριστικών διοικητικών αλλαγών πρέπει όλοι και εσείς και εμείς να συνεχίσουμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης αλλάζει την φυσιογνωμία και τις δομές της Ελληνικής Περιφέρειας. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων περιλαμβάνει τους Νομούς Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας. Έδρα της Περιφέρειας Ιονίων νήσων είναι η Κέρκυρα.

Η τέως Νομαρχία Κεφαλληνίας και Ιθάκης χωρίζεται πλέον σε δύο Περιφερειακές Ενότητες, της Κεφαλληνίας και της Ιθάκης, που υπάγονται στην αιρετή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ωστόσο εκλέγουν έναν Αντιπεριφερειάρχη. Στην Κεφαλονιά δε υπάρχει ένας Δήμος αυτός της Κεφαλονιάς με 7 δημοτικές ενότητες (αντί των παλαιών Δήμων). Ενώ η Ιθάκη συνιστά χωριστό Δήμο.

Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπως και οι άλλες περιφέρειες είναι αρμόδια για:

• την Ανάπτυξη,
• τη Γεωργία-Κτηνοτροφία-Αλιεία,
• τους Φυσικούς Πόρους-Ενέργεια-Βιομηχανία,
• την Απασχόληση-Εμπόριο-Τουρισμό,
• τις Μεταφορές-Επικοινωνίες,
• τα Έργα-Χωροταξία-Περιβάλλον,
• την Υγεία, την Παιδεία-Αθλητισμό-Πολιτισμό,
• την Πολιτική Προστασία και Διοικητική Μέριμνα.

Για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση, η αιρετή Περιφέρεια, αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού περιφερειακού προγραμματισμού. Στην αρμοδιότητα αυτή εντάσσεται, όχι μόνον η κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η..........
 συμμετοχή στην όλη διαδικασία κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Στο επίκεντρο των αλλαγών για μας, που έχουμε εκλεγεί στα Περιφερειακά όργανα εξουσίας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπύρου, παραμένει ο πολίτης. Με λογοδοσία και συμμετοχή. Σημαντική θεωρείται η διεύρυνση της συμμετοχής του πολίτη και η εμβάθυνση της δημοκρατίας αλλά και η ανάδειξη του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και του εθελοντισμού.

Με γνώμονα την νέα μεταρρυθμιστική πολιτική που επιβάλλει τις αλλαγές της διοικητικής μας δομής, υποβάλλαμε ένα πρόγραμμα με σαφείς στόχους και δεσμεύσεις, το οποίο θα υποστηρίξουμε με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις μας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες που επάγουν την ανάπτυξή μας σε όλα τα πεδία και κυρίως την βελτίωση της ζωής όλων μας.

Συγκεκριμένα στοχεύουμε σε μια περιφέρεια:

• συνεκτική, λειτουργική, που αναγνωρίζει και αναδεικνύει την φυσιογνωμία και την ταυτότητα των νησιών της ποιοτικά, με Επτανησιακό Πνεύμα και Πολιτισμό,
• ποιοτικά ανώτερη, ουσιαστικά διαφοροποιημένη σε αγαθά και υπηρεσίες, προσβάσιμη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ,
• ευέλικτη και «συνεργάσιμη» σε δημιουργικά και προσοδοφόρα έργα και προγράμματα, καταξιωμένη και επιλέξιμη σε όλα τα πεδία παραγωγής, ανάπτυξης, δημιουργίας,
• που θα προάγει την παιδεία, την άθληση, που θα προστατεύσει το περιβάλλον της , το φυσικό και ζωικό της πλούτο, σεβόμενη τον άνθρωπο αλλά και όλα τα έμβια όντα που συμβάλλουν στην διαμόρφωση του οικοσυστήματός μας,
• προστατευμένη, ευνομούμενη, ασφαλής

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη σε όλα τα επίπεδα και οφείλουμε όλοι ενωμένοι, να συνεισφέρουμε έτσι ώστε η νέα διοικητική διαμόρφωση, να λειτουργήσει επωφελώς για τον τόπο μας, ισχυροποιώντας την παρουσία μας, τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι ζητούμενο όλων μας, οι όποιες αλλαγές να οδηγήσουν στην βελτίωση της ζωής μας, προσφέροντάς μας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ένα κοινό όραμα, μια αισιόδοξη θεώρηση του μέλλοντος.

Στην νέα κατάσταση, τα νησιά μας η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο και είναι στο χέρι όλων μας να στηριχθούμε σε ότι μας συνδέει, δημιουργώντας μια ενιαία δομή, με ένα διακριτό ισχυρό στίγμα προς τα έξω. Στηριζόμενοι στην δύναμή μας, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην θεμελίωση μιας σημαντικής ηγετικής πορείας. Μιας πορείας υγιούς ανάπτυξης σε πνεύμα συνεργατικότητας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Περιφέρειας, αλλά κυρίως με την δική μας δυναμική, την δική μας ταυτότητα! Πάντα η ισχύς εκπορεύεται από την ένωση, την ομαδική προσπάθεια, τους οργανωμένους στόχους κοινής ωφελείας. Κυρίως όμως όλοι μας έχουμε ανάγκη από ελπίδα, αλήθεια λόγου, υποσχέσεις που δεν δίνονται, αλλά τηρούνται σιωπηρά και αθόρυβα γιατί απλά όλοι γνωρίζουμε τις ανάγκες της γενέτειράς μας.

Εμείς θα στηρίξουμε το έργο σας, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε και θα είμαστε στην διάθεσή σας, μέσα από τον ρόλο μας στην νέα θεσμική διαμόρφωση, να σας ακούσουμε οποτεδήποτε το θελήσετε συνεισφέροντας σε ότι απαιτηθεί και μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε με τον κο Γεώργιο Σπηλιώτη, σαν τον σύνδεσμό μας με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΙΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ κ΄ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ τον αξιόλογο αυτόν συμπολίτη μας, με την εξαιρετική καλλιέργεια, το ειλικρινές και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τόπο μας, τις διασυνδέσεις και την συνεργασία με όλους εσάς που διαβιείτε εκτός των νησιών μας, την ευαισθησία και την δημιουργικότητα του ποιητή, το χαμόγελο, την ζεστασιά, την δεκτικότητα και πάνω από όλα την όρεξη για δουλειά. Στο χώρο του πρώην Νομαρχιακού Μεγάρου θα λειτουργεί γραφείο Αποδήμων όπου με την υποστήριξη του κου Σπηλιώτη θα διαχειριζόμαστε οτιδήποτε σας αφορά.

Ευελπιστούμε ότι με την βοήθειά του, θα συμπορευθούμε όλοι μαζί, σε έναν κοινό αγώνα για το καλό του τόπου μας. Ζητούμε την βοήθεια και την στήριξή σας διότι εσείς περισσότερο από όλους μας πονάτε για τα νησιά μας, τα κουβαλάτε μέσα σας, στην ψυχή και την σκέψη σας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.