Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η πρωτη συνέντευξη του Περιφέρειαρχη κ. Σπύρου Σπύρου στην Κεφαλονιά

Ευχαριστώ τους Κεφαλλονίτες και το λαό των Επτανήσων για την εκλογή μου ως πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, υπόσχομαι να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας και να διοικήσω με σύνεση και ισοτιμία σε όλα τα νησιά μας.
Στόχος μας η ανάπτυξη της Περιφέρειας με προτεραιότητα τον Τουρισμό. Θα εργαστούμε ώστε τα Ιόνια Νησιά θα γίνουν παγκόσμιος πόλος έλξης ποιοτικού τουρισμού. Είναι μια σύνθετη υπόθεση απαιτείται σχέδιο, οργάνωση , συγκεκριμένοι στόχοι. Θα καταρτίσουμε μελέτες και έρευνες μεταξύ των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μας ώστε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες και τις τουριστικές μας υποδομές σε όλο το Ιόνιο.
Σε άμεση προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση του προσωπικού της περιφέρειας τόσο στην πρωτεύουσα (Κέρκυρα) όσο και στα άλλα νησιά, με στόχο να ανανεωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες υπέρ των πολιτών ώστε να εξυπηρετούνται γρήγορα και εύκολα.
Ο πρωτογενής τομέας μας απασχολεί πολύ σε δυο άξονες : να διατηρηθεί το ανθρώπινο δυναμικό στο τόπο του, να βελτιωθεί η ζωή του, να προστατευθεί το περιβάλλον και να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα τόσο για τους κατοίκους των νησιών μας αλλά και για τους τουρίστες που μας επισκέπτονται.
Η ανεργία είναι η μεγάλη απειλή για την ανάπτυξη των νησιών μας. Θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν στη κρίση, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να βελτιώσουν τα προϊόντα
 και τις υπηρεσίες τους.
Δεύτερος στόχος η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ. Η αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων για την ολοκλήρωση των έργων σε όλα τα νησιά αλλά και την ένταξη νέων. Δεν πρόκειται να επενεξετάσουμε έργα τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση και Δήμους. Σεβόμαστε τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι τοπικές αρχές για αυτά και θα τα συνεχίσουμε.
Χρηστή και ισότιμη διοίκηση σε όλα τα νησιά. Είμαστε στην διαδικασία «γνωριμίας» με τον Καλλικράτη. Είναι ένας νέος θεσμός, εισάγει νέα θέματα, αρμοδιότητες και δίνει πολλές ευκαιρίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει αυτός ο θεσμός, κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από κάθε δυνατή πηγή.
Ο Επτανησιακός Πολιτισμός θα προβληθεί καλύτερα ταυτόχρονα με την συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών μας ώστε να γίνεται διακίνηση τουριστών σε όλα τα νησιά μας.
Στην συνέχεια απατώντας σε ερωτήματα των εκπροσώπων των Μέσων Επικοινωνίας αναφέρθηκε στα εξής θέματα:
ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ : Βρίσκεται στην διαδικασία συλλογής στοιχείων. Έχει ζητηθεί από όλες τις πρώην Νομαρχίες να καταρτίσουν και να παραδώσουν καταστάσεις για την πορεία των έργων που έχουν ενταχθεί, που έχουν εγκριθεί και αυτών που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της μελέτης. Έχουμε διαπιστώσει ότι έχουν ενταχθεί πολλά έργα, και πολλά ακόμα είναι ώριμα προς ένταξη. Υπάρχουν πόροι στο ΕΣΠΑ τα οποία προτιθέμεθα να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Η κατανομή των έργων θα είναι ισότιμη για όλα τα νησιά. Τα έργα θα προχωράνε ανάλογα με την αναγκαιότητά τους για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, του κάθε νησιού.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ : Έχει αρχίσει η διαδικασία μετατάξεων η οποία θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο. Στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί και θα αξιολογηθεί το προσωπικό της Περιφέρειας τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες της Κέρκυρας, όσο και σε κάθε περιοχή στις πρώην Νομαρχίες.

ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ: Στην αξιοποίηση των συνεργατών μου θα σεβαστώ τις αποφάσεις και τις προτεραιότητες που έδωσαν οι πολίτες σε κάθε περιοχή με τη ψήφο τους. Θα αξιοποιήσω όμως και στελέχη του Συνδυασμού μας που συμμετείχαν στην προεκλογική μας προσπάθεια, που είναι γνώστες θεμάτων αλλά δεν εξελέγησαν. Αυτοί οι συνεργάτες θα αξιοποιηθούν σε επιτροπές γιατί μας είναι πολύτιμες οι γνώσεις και οι εμπειρία τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ: Δεν υπάρχει δέσμευση προς ουδεμία κατεύθυνση. Δεν έγινε καμία συναλλαγή στη δεύτερη Κυριακή με κανέναν. Τα μέτωπα ήταν : υπέρ ή κατά του Μνημονίου. Στον β’ γύρο αυτό κυριάρχησε και για αυτό μας ψήφισαν. Παρόλα αυτά αμέσως μετά την εκλογή μου ευχαρίστησα του πολίτες άλλων συνδυασμών που μας ψήφισαν και τους υποσχέθηκα ότι θα λειτουργήσω συλλογικά. Εάν διαπιστώσω ότι οι γνώσεις , η πείρα και η έξωθεν καλή μαρτυρία κάποιου στελέχους άλλων συνδυασμών μπορεί να προσφέρει στην λειτουργία της περιφέρειας, στην ανάπτυξη της περιοχής, δεν θα διστάσω να αξιοποιήσω αυτό το στέλεχος. Δεν πιστεύω πια ότι μπορεί να είναι εμπόδιο στην συλλογικότητα η συνεργασία με τέτοια πρόσωπα. Αντίθετα η συνεργασία μαζί τους εξασφαλίζει τη συνοχή του Περιφερειακού Συμβουλίου πάνω σε στόχους.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ: Ο νόμος δεν το διευκρινίζει αν μπορούν να οριστούν Αντιπεριφερειάρχες από άλλους Συνδυασμούς. Αν όχι , υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή στις επιτροπές. Δεν υπάρχει βιασύνη. Είναι θέμα που το εξετάζουμε.

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ : Η παράδοση της Νομαρχίας προς την Περιφέρεια θα γίνει με την πλήρη καταγραφή των οικονομικών υποχρεώσεων της Νομαρχίας, των κτηριακών εγκαταστάσεων, των περιουσιακών στοιχείων. Τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν, θα τεθούν στη γνώση των τοπικών κοινωνιών.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ – ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Έχει αρχίσει η διαδικασία μετατάξεων. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να μην αναστατώσουμε εργαζόμενους, να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη ζωή τους με μετατάξεις που δεν επιθυμούν οι ίδιοι. Η μετακίνηση υπαλλήλων θα γίνει μόνο και εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν πχ μια προαγωγή μπορεί να απαιτεί μετακίνηση στην Κέρκυρα. Στόχος είναι να λειτουργήσουμε και περιφερειακά, να εξυπηρετούνται αποκεντρωμένα οι πολίτες, να μην συσσωρευτούν οι υπηρεσίες στο Κέντρο.
Με πληροφορίες   Εδώ...

Εδώ μπορείτε να κούσετε την συνέντευξη του κ. Σπύρου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.