Κλειδί, για ηπιότερη εφαρμογή του Ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν τα... ψιλά γράμματα του νέου νόμου Παπακωνσταντίνου (3865/2010). Κι αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι το σχετικό άρθρο 6 του νέου νόμου δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ασφαλισμένους από 1.1.1983 έως 31.12.1992 να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετα (έως 15) έτη ασφάλισης ή να έχουν μείωση της σύνταξής τους.
Η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής)- όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρός της κ. Θανάσης Τσακανίκας (ερμηνεύοντας τον νέο νόμο)- θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες που μέχρι τις 31.12.2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 58 χρόνια ή με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ). Μάλιστα στην 25ετία υπολογίζεται (όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη) και η προϋπηρεσία σε άλλα Ταμεία, εκτός Δημοσίου.
Επιπρόσθετα η μεγάλη αυτή κατηγορία των ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων (25ετία στις
31.12.2010) εκτός από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα γλιτώσουν και από τη μείωση της σύνταξης λόγω του νέου υπολογισμού της. Την ίδια εκτίμηση με τον κ. Τσακανίκα έχουν και στελέχη της ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στον χώρο του Δημοσίου που περιμένουν τις σχετικές ερμηνείες από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρόλο που δεν έχουν άμεση σχέση με τον νόμο 3865/2010, εκτιμώντας ότι μια τέτοια ερμηνεία θα «σώσει» τους 8 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους από τη «θηλειά» των ανατροπών στο Ασφαλιστικό από το 2011.
Περιμένουν εγκύκλιο (για να διαβάστε περισσότερα πατήστε εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.