Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ ΕΠΙΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ


Στις 15 Μαρτίου 2005, το Μονομελές Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς συνεδριάζει δημόσια και αναγνωρίζει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των υπαλλήλων μας, αποτελούν ως προς τη χρονική τους διάρκεια μια ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τα τότε προβλήματα που υπήρχαν, και δεδομένου ότι οι εν λόγω υπάλληλοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο καθημερινά στην ομαλή εξυπηρέτηση του Δημότη, αποφασίζει να μην ασκήσει έφεση στην εν λόγω δικαστική απόφαση με αποτέλεσμα αυτή να καταστεί αμετάκλητη.

Σ΄ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση βασισμένο και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/70/ΕΚ, στην οποία η ελληνική νομοθεσία προσαρμόστηκε με το υπ΄ αριθμ. 164/2004 Π.Δ. (διάταγμα Παυλόπουλου) καθόσον αφορά τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.
Ο Δήμος μας, όπως όφειλε εγκατέστησε τους υπαλλήλους την 01η Οκτωβρίου 2005 και κατέβαλλε κανονικά τις μηνιαίες αποδοχές τους. Μια δαπάνη που βασίστηκε σε αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Μια απόφαση στην οποία ο Δήμος είχε την υποχρέωση να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση.

Το 2006 όμως η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τα διαλαμβανόμενα στην 8η Συνεδρίαση του, θέτει θέμα νομιμότητας της δαπάνης μισθοδοσίας εργαζομένων αορίστου χρόνου με βάση αγωγές που έχουν ασκηθεί μετά τη δημοσίευση του Π.Δ. 164/2004.

Στις αρχές του 2007 αρχίζει και η οδύσσεια των υπαλλήλων μας. Ο Δήμος εκδίδει κανονικά τα σχετικά εντάλματα μισθοδοσίας τα οποία όμως παραμένουν ανεξόφλητα, λόγω των τότε εξελίξεων.

Αναγκαζόμαστε να λύσουμε τη σύμβαση των υπαλλήλων και οδηγούμαστε στην εξεύρεση άλλων τρόπων απασχόλησης.

Το 2010 όμως η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει ότι οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων υποχρεώνουν τη διοίκηση σε συμμόρφωση και δεσμεύουν το Ε.Σ. κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών.

Ο Δήμαρχος θεωρεί το θέμα μείζονος σημασίας και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτερο όργανο του Δήμου, την επαναπρόσληψη των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και στέλνει την απόφαση στην Περιφέρεια για έγκριση νομιμότητας.

Η απόφαση μας ακυρώνεται … και εμείς αναρωτιόμαστε:

• Οφείλουμε άραγε ως διοίκηση να συμμορφωνόμαστε στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, όπως άλλωστε ορίζει και το Ελληνικό Σύνταγμα?

• Συμμορφωνόμαστε στις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 ή στις διατάξεις της 1999/70/ΕΚ Ευρωπαϊκής Οδηγίας?

• Τι φταίνε οι υπάλληλοι και πρέπει να ταλαιπωρούνται στα γρανάζια του κρατικού γραφειοκρατικού μηχανισμού?

• Γιατί πρέπει να είμαστε μάρτυρες του καθημερινού εμπαιγμού τους?

• Γιατί κάποιος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της επίλυσης αυτού του προβλήματος που αφορά χιλιάδες συμβασιούχους?

Ερωτήματα αναπάντητα που εμείς θα πιέζουμε για την απάντησή τους. Σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύει η χώρα μας, όλα πρέπει να είναι διαφανή. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ένα οριστικό τέλος στην περιπέτεια αυτών των ανθρώπων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.